Koristeellinen rakennus Erottajalla Helsingissä, Helsinki Design Weekin liput salossa.

Helsinki Design Week on enemmän kuin kaupunkifestivaali

”Kaupunkifestivaalit elävöittävät keskustoja houkuttelemalla näyttelyihin ja muihin tapahtumiin kävijöitä muualta Suomesta ja ulkomailta. Ne ovat myös tärkeä kohtaamispaikka alan ammattilaisille, nykyisille ja tuleville. Helsinki Design Week kokoaa yhteen poikkeuksellisen laajan sidosryhmäverkoston”, kirjoittaa Luovi Productionsin johtaja, HDW:n ja Weeklyn perustaja Kari Korkman.

Kari Korkman on Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja. Kuva: Paavo Lehtonen

Helsinki Design Weekin ohjelmisto on alusta asti ollut monialainen. Uudet ideat syntyvät eri alojen rajapinnoissa ja olemme  kerta toisensa jälkeen todistaneet mitä toisistaan inspiroituvat eri alojen ammattilaiset saavat yhdessä aikaan.

Festivaali kutsuu yhteisen pöydän ääreen kaikki luovien alojen edustajat – niin sisustusarkkitehdit kuin teolliset muotoilijatkin, graafikot ja arkkitehdit, käyttöliittymä- ja palvelusuunnittelijat.
Helsinki Design Weekistä onkin kasvanut muotoilualojen tärkein kohtaamispaikka, jossa saavat alkunsa niin uudet hankkeet, työsuhteet kuin asiakasliiditkin.

Monialaisuus ja inklusiivisuus ovat mahdollistaneet kehityksen ainutlaatuiseksi toiminta-alustaksi, jossa on mukana poikkeuksellisen laaja sidosryhmäverkosto.

Helsinki Design Weekin toiminta-alusta on kaikille avoin. Olemme viime vuodet kehittäneet paitsi kumppanuusmallejamme, myös avointa hakua (Open Call), jotta Helsinki Design Weekille osallistuminen olisi vaivatonta ja palvelisi erilaisia vaihtuvia tarpeita mahdollisimman hyvin.

Suomalainen muotoilukärki on nimittäin korkeatasoista, mutta suhteellisen kapeaa. Siksi on tärkeää, että Helsinki Design Week osallistaa monia eri sidosryhmiä avoimella toiminta-alustallaan. Näin olemme kasvaneet suurta yleisöä tavoittavaksi vuosittaiseksi kaupunkifestivaaliksi, joka houkuttelee muotoilualan yritysten ja suunnittelutoimistojen lisäksi kouluja ja yliopistoja, kulttuurialan instituutteja, ammatti- ja kansalaisjärjestöjä sekä eri ministeriöiden rahoittamia hankkeita esittelemään saavutuksiaan. Yksityiseksi yritykseksi veloitamme maltillisesti palveluksistamme. Voittoa tavoittelemattomille yhdistyksille tarjoamme alennuksia ja kouluille sekä yliopistoille on rekisteröityminen ja usein näyttelytilakin maksutonta.

Riippumatta taustoista, jokainen osallistuja haluaa itselleen huomiota. HDW onkin hyvä tekemään uutisia. Meidän oma mediamme Helsinki Design Weekly kokoaa tapahtumakalenterin, joka palvelee monipuolisesti  osallistujien tarpeita. Weekly auttaa kun julkistetaan uusi tuote, avataan näyttely tai halutaan tavoittaa omalle viestilleen ammattilaisten tai muotoilusta kiinnostuneiden kuluttajien huomio. Viestinnän jakelukanavissa on valinnan varaa; uutiskirjeet, somekanavat, Weeklyn oma radio-ohjelma ja podcast-tuotannot sekä kehittyvät PR-palvelumme varmistavat sanoman läpimenon.

Weekly-media mahdollistaa lisäksi toimintamme ympärivuotisuuden. Tulemme jatkossa tuottamaan näyttelyitä ja tapahtumia yhä enemmän syyskuisen festivaalin ja kotikaupunkimme ulkopuolella. Laajensimme vuonna 2019 toimintaamme Raaseporiin, jossa Fiskars Village Art & Design Biennale on jo koonnut oman toiminta-alustan ympärilleen. Vuonna 2016 kansainvälisten kollegoitten kanssa perustamamme World Design Weeks -verkosto tarjoaa sidosryhmillemme mahdollisuuden  markkinoida osaamistaan kaikkialle maailmassa. Weekly on osoittanut tehokkaaksi mediakumppaniksi jokaisessa uudessa aluevaltauksessamme.

Helsinki Design Week haastaa perinteisten festivaalien mission ja toimintamallit. Haluamme tarjota toimialoille ja koko yhteiskunnalle enemmän. Olemme tänä vuonna käynnistäneet kolmivuotisen  kehittämisjakson, joka huipentuu festivaalin 20. juhlavuoteen 2025. Juhlat ovat onnistuneet, kun niissä on paljon ihmisiä ideoimassa ja varmistamassa, että Helsinki Design Week pysyy aina ajankohtaisena ja relevanttina. Tämä on avoin kutsu liittyä mukaan!

Kari Korkman, perustaja, Luovi Productions