Uusi yhteistyöprojekti Finimalism: Ei vain ‘vähemmän on enemmän’ vaan ‘vähemmällä enemmän’

Finimalism on arkkitehtuurin, muodin ja muotoilun yhteistyöprojekti, jonka tavoitteena on uudistaa Finnish Designin tarinaa. Ja tehdä siinä samalla maailmasta parempi. Vieraskynässään Finimalismin projektipäällikkö Katja Lindroos kertoo miten.

Katja Lindroos. Kuva: Ramon Maronier

Uutisvirtaa seuratessa voi olla vaikea löytää ilonaiheita. Keskellä ilmastokriisin ja luontokadon katastrofaalisia seurauksia maailman päättäjät eivät löydä yksimielisyyttä edes kaikkein välttämättömimmistä päästöjen vähennyksistä. Planeetan kantokyvyn ylittävän elämäntyylimme seuraukset näkyvät säännöksinä ja direktiiveinä, jotka vaikeuttavat joidenkin elinkeinoa ja toisten koko elämäntapaa. Leikkausten seuraukset vahvistavat protestiääniä ja nostavat populisteja valtaan. Inhimillinen hätä tulee kirjaimellisesti kynnykselle. Etuoikeutetuista paljastuu sydämetön puoli.

Ehkä ruotsalainen Greta Thunberg ja muut aikamme rohkeat radikaalit ovat oikeassa. Ehkä edeltävät sukupolvet ovat varastaneet nykyisiltä ja tulevilta tulevaisuuden? Ehkä ainoa mahdollisuutemme on vähentää, tiukentaa, karsia, rajoittaa? Tehdä vähemmän?

Vähemmän on enemmän, kuuluu arkkitehti ja muotoilija Mies van der Rohen paljon siteerattu kiteytys. Se on ohjannut suunnittelun ihanteita vuosikymmenten ajan, johdattanut ihmisiä näkemään niukkuudessa hyveitä. Samalla sen avulla on myyty modernistista ja kulutuskeskeistä elämänmuotoa, jossa minimalismi on ensi sijassa tyyli ja vasta toissijaisesti periaate. Se versio minimalismista, jossa vähäeleistä eleganssia luodaan kallisarvoisilla materiaaleilla piittamatta luonnosta tai vähäosaisempien ihmisten oikeuksista, on kuitenkin mennyt pois muodista. Onneksi.

Me tarvitsemme uuden version minimalismista. Radikaalisti vähemmän luonnonvarojen ja energian tuhlausta, ihmisten hyväksikäyttöä, ajattelemattomuutta ja yhdentekevyyttä. Vähentämisen ansiosta – ei siis siitä huolimatta – enemmän: arvoa, kauneutta, inhimillisyyttä.

Vähemmällä enemmän. 

Mahdottomalta kuulostava yhtälö. On kuitenkin olemassa supervoima, jolla se tulee paitsi mahdolliseksi myös todeksi. Sitä kutsutaan luovuudeksi. Luovuuteen on helppo suhtautua kyynisesti ja vähätellen, kuten kaikkeen radikaaliin. Luovuus on ennen kaikkea radikaali lupaus toivosta. Walesilainen kirjailija Raymond Williams aikanaan totesi, että kaikkein radikaaleinta on tehdä toivosta mahdollista, ei siis epätoivosta vakuuttavampaa.

Historia on opettanut, että toivon puolueeseen on sangen helppo ilmoittautua, mutta jäsenmaksujen langetessa vaikeampi sitoutua. Toivoa luovien ratkaisujen synnyttäminen vaatii kovaa työtä ja omistautumista. Kykyä ajatella täysin toisin kuin ennen, ja sen lisäksi taitoa kuvitella ja näyttää toisille, millainen erilainen ja parempi vaihtoehto voisi olla. 

Kiitos menneiden sukupolvien, meillä on todisteita toivon toteutumisesta. Onneksemme moni niistä on hyvin läheltä. 

Alle vuosisata sitten Suomi oli vielä köyhä maa. Niukkuutta oli kaikkialla, ja valintoja oli pakko tehdä. Suomi päätti panostaa tulevaisuutensa eli kaikista pienimpiin. Äitiyspakkaus on tänään yksi Suomi-brändin vahvimmista esimerkeistä ja maan rakastetuimpia designinnovaatioita. Se tarjottiin aluksi köyhimmille, mutta hyvin pian siitä tuli kaikkien nuorten perheiden apu. Yksinkertainen patja pahvilaatikon sisällä toimi vastasyntyneen sänkynä, eikä tiukoilla sinnittelevien vanhempien tarvinnut lähteä kehto-ostoksille.

Toinen esimerkki luovuuden ja empatian voimasta on muotoilija Kaj Franckin klassikoksi kohonnut pieni kannu, joka mahtuu sopivasti kahden ikkunan väliin. Sodan jälkeen harva pystyi ostamaan jääkaappia. Kiitos esineen sisältämän oivaltavuuden, ainakaan viileän maidon vuoksi sitä ei ainakaan tarvinnut tehdä.

Esimerkkejä löytyy lukemattomia lisää. Arkkitehtuurimme, muotimme ja muotoilumme kantavat perintöä, jossa niukkuus ei ole luovuuden rajoite vaan sen lähde. Vähemmällä enemmän on Finnish Designin katkeamaton ketju. Nyt on meistä kiinni, kestääkö se tulevaisuuteen.

Arkkitehtuurimme, muotimme ja muotoilumme kantavat perintöä, jossa niukkuus ei ole luovuuden rajoite vaan sen lähde. Vähemmällä enemmän on Finnish Designin katkeamaton ketju. Nyt on meistä kiinni, kestääkö se tulevaisuuteen.

Katja Lindroos

Idea Finimalism-projektista syntyi runsas vuosi sitten tarpeesta vahvistaa ja uudistaa Finnish Designin tarinaa, tehdä näkyväksi sen ratkaisut kestävyyskriisin keskellä kamppailevalle maailmalle. Vähemmällä enemmän on siten Finimalism-projektin motto. Aloitteen teki kolme suomalaisen arkkitehtuurin, muodin ja muotoilun puolesta työskentelevää organisaatiota, Archinfo, Fashion Finland ja Finnish Design Info, joista kukin on tuonut osaamisensa ja intohimonsa yhteisen tavoitteen tueksi.

Finimalismista tehdään paitsi vuonna 2024 julkistettava kansainvälinen kampanja myös alusta katalysoimaan toimialojen ja jopa maiden rajojen ylittämistä. ”Finimalisointi” ei ole kenenkään yksinoikeus, vaan tapa ajatella, jota tarvitaan kaikkialla. Jokainen esimerkki ”finimalisoiduista” ratkaisuista ansaitsee tulla kerrotuksi, ja jokainen radikaalia uudelleenajattelua kaipaava ongelma täytyy jakaa, jotta se voitaisiin ratkaista. Finimalismin perustajat ovat ottaneet yhteistyön välttämättömyyden haasteen vastaan, ts. vievät sanat teoiksi. Kolmen organisaation hankkeessa haetaan paitsi nykyistä suurempaa viestinnällistä vaikuttavuutta myös uudenlaista, kestävämpää mallia itse yhteistyölle. Samalla hankkeen omien toimenpiteiden kestävyyttä mitataan, lähtien sivuston resurssitehokkuudesta, läpinäkyvästi viestien.

”Haluan vain tuoda ihmisiä yhteen, jotta he voisivat oppia tuntemaan toisensa ja saada jotain toisiltaan”, Marimekon perustaja Armi Ratia kuvasi toimintansa tavoitteita. Hän tiesi, ettei luovuuden supervoima elä eristyksissä, eikä todellista kestävyyttä voi olla ilman yhteistyötä. Vain siten vähemmällä saadaan aikaan enemmän. 

Finimalism.fi avautuu jouluksi 2023.