Kolmatta kertaa järjestettävä Fiskars Village Art & Design Biennale tuo yhteen tutut ja yllättävät vieraat

Fiskars Village Art & Design Biennale valtaa historiallisen Fiskarsin ruukin 16.6.–1.9. Päänäyttelyitä on kaksi: taideosuuskunta Onoman 30-vuotisjuhlanäyttely Hauras sekä Yllätysvieras. Yllätysvieras-näyttely korostaa vieraanvaraisuuden arvoa epävakaassa nykyhetkessä. Jututimme biennaalin perustajaa Kari Korkmania ja näyttelyn kuraattoria Sini Rinne-Kantoa. 

“Olemme iloisia siitä, että tänäkin vuonna biennaali järjestetään tiiviissä yhteistyössä taiteilijaosuuskunta Onoman kanssa. Heidän kesänäyttelynsä on jälleen toinen biennaalin päänäyttelyistä. Luovi Productionsin näyttely on nimeltään Yllätysvieras. Näyttely koostuu lukuisista huoneista, jotka muodostavat yhden suuren elintilan eri toimintoineen. Jokaisessa huoneessa on kuitenkin yllätysvieras eli taiteilija, joka tuo tilaan särmän, tarinat ja tunnelman”, kertoo biennaalin perustaja Kari Korkman

Paikallisen taiteilijaosuuskunta Onoman 30-juhlavuotisnäyttely kantaa tänä vuonna nimeä Hauras. Marja Sakarin kuratoima juhlanäyttely yhdistää muotoilua, käsityötä, kuvataidetta, esittävää taidetta, sanataidetta ja äänitaidetta. Kesällä juhlitaan taiteen ja muotoilun ohella myös pääyhteistyökumppani Fiskarsin  375-vuotista taivalta.

Vieraanvaraisuus ulottuu näyttelyteemasta laajempaan yhteisöön

Kun kävijä astuu Yllätysvieras-näyttelyyn tiiliseinäiseen Viljamakasiiniin, Korkman toivoo, että tämä kuvittelisi astuvansa kesähuvilaan. Eteinen, keittiö, ruokasali, lastenhuone, terassi, ateljee – kussakin huoneessa näkyy tarkkaan kuratoitujen muotoilu- ja sisustusbrändien kädenjälki. Huoneissa majailevat yllätysvieraat, eri alojen taiteilijat, tuovat teoksillaan tilaan taiteen kerrostuman, joka lisää kokemuksen syvyyttä. 

Fiskars Village Art & Design Biennalen Yllätysvieras-päänäyttelyn kuraattori Sini Rinne-Kanto. Rinne-Kanto on Pariisissa asuva kuraattori, tutkija ja tohtorikandidaatti. Kuva: Ieva Kabasinskaite

Yllätysvieras-teeman ytimessä on ajatus vieraanvaraisuudesta ja anteliaisuudesta. Kuraattoriksi kutsuttu Sini Rinne-Kannon mukaan teema resonoi erityisesti nykyhetkessä, joka on esimerkiksi konfliktien ja poliittisten jännitteiden värittämää. 

”Elämme monin tavoin haastavia aikoja. Vieraanvaraisuutta ja tilaisuuksia yhteiseloon ei voi olla liikaa. Toivon, että biennaali voisi tarjota ihmisille hetken pysähtyä miettimään näitä yhteisöllisiä teemoja ja niiden tärkeyttä”, hän sanoo. 

Näyttely voisi olla kohtaamispaikka kesämökkiläisille, paikallisille ja ulkomaisille vieraille, sisällöt ja teemat taas keskustelun herättäjiä. Ennen kaikkea näyttely tarjoaa kuitenkin yhteisöllisen elämyksen ainutlaatuisissa puitteissa. 

“Biennaalin tehtävänä on esitellä muotoilua ja taidetta rinnan vuorovaikutuksessa keskenään. Niiden välinen alue saattaa olla häilyvä mutta aina inspiroiva”, Kari Korkman sanoo. 

Biennaali osallistuu kulttuurialan elvyttämiseen

Ensimmäinen Fiskars Village Art & Design Biennale järjestettiin kesällä 2019. Silloin ohjelmassa oli muun muassa Ki Nurmenniemen kuratoima Being(s) with -niminen taidenäyttely, jossa 20 taiteilijaa vei huomion ihmiskeskeisyyden ulkopuolelle muihin olentoihin, kanssaeläjiin ja teknologioihin sekä niiden vaikutukseen elämämme kehittymisessä. Muotoilun osuudesta ohjelmassa vastasi muotoilija Jasper Morrison, joka valitsi 18 kansainvälistä suunnittelijaa suunnittelemaan penkin. Social Seating -sarja uniikkeja istuimia levittäytyi Fiskarsin joen varrelle ja kutsui levähtämään yhdessä tai ystävän kanssa. Onoman kesänäyttely oli nimeltään Tehdas, ja sen kuratoinnista vastasi Anniina Koivu.

Sitten iski koronapandemia, jonka myötä myötä kulttuurialat olivat vaikeuksissa ja alan toimijoiden toimeentulo tiukilla. Kun biennaali järjestettiin toisen kerran vuonna 2022, sen tavoitteena oli entistä vahvemmin elvyttää alaa ja tarjota toivoa herättäviä kohtaamisia maan luoville tekijöille. Korkmanin vuonna 2022 biennaalissa lanseeraama, asuinarkkitehtuurille hurraava Arkkitehdin talo -kokonaisuus syntyi siis juuri oikeaan aikaan, ja on jäänyt sittemmin elämään jatkuvana hankkeena. Seitsemän arkkitehtiä suunnitteli biennaaliin minitalot, jotka kohosivat Fiskarsin niitylle. Kunkin talon sisustus kuratoitiin huolellisesti ja mukana olivat Suomen maineikkaimmat sisustus-, ja huonekalubrändit. Sisustuksen kuratoi Asun-lehden päätoimittaja Ulla Koskinen ja nykytaiteen osuudesta vastasi Helsinki Contemporary -galleria. Viljamakasiinissa koettiin Anniina Koivun ja Andrea Caputon U-Joints -tutkimushankkeen viimeisin osa Knots&Knits, joka esitteli muotoilussa ja arkkitehtuurissa käytettyjä solmuja ja liitoksia. Onoman kesänäyttely oli Laura Sarvilinnan kuratoima Hidden – Aistien muodot.

“On mahtavaa työskennellä muotoilun ja nykytaiteen rajapinnassa. Poikkitaiteellisuus on tänäkin vuonna Fiskarsissa tärkeä teema. Biennaalin tarkoitus on kehittää vuoropuhelua taiteilijoiden ja alojen välillä”, kuraattori Sini Rinne-Kanto sanoo. 

Vuoden 2024 biennaali päänäyttelyineen asettuu siis osaksi menneiden vuosien jatkumoa ja tarjoaa jälleen taiteen tekijöille ja muotoilijoille mahdollisuuden esitellä osaamistaan suurelle yleisölle. Sen strategisena tavoitteena on rakentaa Suomeen uusi merkittävä kansainvälinen kulttuurimatkailukohde.

“Kertaluontoiset tapahtumat eivät ehkä ole kauhean kiinnostavia ja tuntuvat aikamoiselta resurssien tuhlaukselta. On fiksumpaa rakentaa jotakin, jonka avulla voi asemoida itsensä pitkällä aikavälillä”, Korkman pohtii.

Kun jokin asia toistuu, siihen on vuosi vuodelta mukavampi palata. Paikat ja ihmiset alkavat tuntua tutuilta. Kävijä tuntee olonsa tervetulleeksi yhteisöön – ja lopulta osaksi yhteisöä.

Fiskars Village Art & Design Biennale 16.6.–1.9.2024.
Luovi Productionsin perustama Fiskars Village Art & Design Biennale tuotetaan yhteistyössä Onoman kanssa. Biennalen pääyhteistyökumppanina toimii Fiskars, jonka syntysijoilla tapahtuma järjestetään.