Mangopuun alla: tarina suomalaisesta reilun kaupan tuottaja Mifukosta

Mifuko-brändissä yhdistyvät perinteiset kenialaiset käsityötekniikat ja nykyaikainen pohjoismainen muotoilu. Jokainen esine on ainutlaatuinen, ja kantaa tekijänsä nimeä. Sen tarina muodostuu hiljalleen avautuen, savannin tuulten mukana keinuen.

Mifuko on suomalainen muotoiluyritys, joka on omistautunut kauniiden laukkujen, korien ja sisustustuotteiden valmistamiseen, mutta jonka sisintä ohjaa kunnianhimoinen tehtävä. Kuva: Heli Sorjonen / Mifuko

Mifuko on suomalainen muotoiluyritys, joka on omistautunut kauniiden laukkujen, korien ja sisustustuotteiden valmistamiseen, mutta jonka sisintä ohjaa kunnianhimoinen tehtävä. Mifuko, joka tarkoittaa swahilin kielellä taskua, pyrkii toiminnallaan myös parantamaan naisten hyvinvointia Afrikan maaseudulla. Se on sitoutunut tuottamaan asiakkailleen iloa, ja tuotteita onkin myynnissä maailmanlaajuisesti yli 30 maassa. Ne valmistetaan yli 1300 käsityöläisen voimin Keniassa, Tansaniassa ja Ghanassa. 

Perustaja Mari Martikaisen mukaan yritys juhlii tänä vuonna 15-vuotisjuhlaansa. “Minna Impiö (perustajakumppani) ja minä tapasimme alun perin silloisen Taideteollisen korkeakoulun pääsykoe jonossa. Oliko se nyt vuonna 1996? Mutta alkuperäinen idea syntyi, kun Minna muutti perheineen Keniaan.”

Impiö näki Keniassa paikallisia käsityöläisiä, ja koki ajatuksen yhteistyöstä heti kiehtovaksi. Suunnittelijalle syntyi ajatus paikallisen, laadukkaan käsityön ja pohjoismaisen muotoilun yhdistämisestä. 

Mifukon perustajat Mari Martikainen ja Minna Impiö kuvassa keskellä, toinen ja kolmas vasemmalta. Kuva: Mifuko

“Vuonna 2014 teimme radikaalin päätöksen keskittyä nimenomaan koreihin. Meillä oli aiemmin ollut laajempi valikoima tuotteita, mutta koreissa piili ainutlaatuinen merkitys paikalliselle yhteisölle. Naiset pystyivät valmistamaan niitä kotonaan, ja se oli omiaan voimaannuttamaan paikallisia naisia”, Martikainen jatkaa. 

“Olemme olleet hyvin haluttomia käyttämään välikäsiä, niin sanottuja middle men -henkilöitä ihan kirjaimellisesti, sillä suurin osa 1350 työllistämästämme henkilöstä on juurikin naisia. Me olemme antaneet paikallisen korien valmistuksen itseapuryhmien käsiin. Tämä taas on monille uusi tapa toimia, sillä monet naisista ovat aiemmin myyneet käsintehtyjä tuotteitaan paikallisilla toreilla ja markkinoilla. Meidän toimintamme kautta heillä on mahdollista uudelleen organisoitua ja hakea struktuuria. Se tarkoittaa, että työ on keskittyneempää. Me lähetämme säännöllisiä tilauksia, mikä tarjoaa puolestaan työlle vakaamman pohjan”, vahvistaa Impiö.

Suurin osa Mifukon 1350 työllistämistä henkilöistä on naisia. Kuva: Mifuko

Vaikka itseapu-termi saattaa kuulostaa varsin epämääräiseltä, viittaa se tässä kohtaa Keniassa laajalti tarjottaviin liiketoimintamalleihin. Self-Help Groupit, eli SHG:t, tarjoavat kenialaisille naisille mahdollisuuden parantaa omaa elämänlaatuaan, kun he kokoontuvat tekemään töitä ja luomaan yhdessä. Itseapuryhmät eli SHG:t ovat omiaan kartoittamaan taitoja ja omaisuutta yhteisöille, ja niiden kautta on mahdollista ylläpitää paikallisia kouluja, terveyspalveluita ja esimerkiksi teitä, samalla kun ne luovat tulonlähteitä jäsenilleen. Itseapuryhmät osallistuvat yleensä liiketoimintaan, kuten elintarvikkeiden myyntiin, kudontaan, ompeluun tai vähittäiskauppojen pyörittämiseen. SHG:iden taloudelliset hyödyt ovat myös laajat: ryhmät saavat laillisen aseman toimia Keniassa, ne voivat omistaa omaisuutta jäsentensä puolesta ja mahdollistavat jäsenten täyttävän pankkitilin vaatimukset ryhmän nimissä.

Mifukon tiimiä Keniassa. Kuva: Mifuko

”Kenian hallitus tukee virallisesti SHG:itä ja antaa naisille mahdollisuuden kerätä kokoon yhteistä rahastoa (collective fund), itsenäistä taloudellista perustetta, joka lainaa ja rahoittaa jäsenten elämää, antaen mahdollisuuksia niille, joilla ei niitä alun perin välttämättä olisi maaseutualueilla. Se on paikallisten naisten rakentama oma sosiaaliturva verkosto”, selittää Impiö. “Ryhmät mahdollistavat paikallisten naisten ja yhteisöjen taloudellisen itsenäisyyden.”

Mutta mitä Mifuko hyötyy työskentelystä itseapuryhmien kanssa?

Impiö on nopea vastaamaan: “Mitä paremmin nämä naiset järjestäytyvät, sitä paremmin itseapuryhmät myös toimivat, ja mitä paremmin he pärjäävät, sitä enemmän yhteisö kukoistaa. Tämä on tietenkin myös asia, joka on hyödyllistä Mifukolle yrityksenä. Siksi olemmekin olleet hyvin aktiivisia yhteistyössä pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Ruth Kalondun kanssa, auttamaan ryhmien rakennuksessa. Tällä hetkellä työskentelemme jopa 40 itseapuryhmän kanssa.”

Sana “mifuko”, joka viittaa taskuihin, tuntuu myös tarkoittavan, etteivät kenenkään taskut jäisi tyhjiksi. Mifuko on Maailman reilun kaupan järjestön (WFTO) sertifioitu jäsen. Se tarkoittaa, että yritys on sitoutunut maksamaan työntekijöilleen reilua palkkaa ja takaamaan, että jatkuvat tilaukset tähtäävät käsityöläisten tulevaisuutta ja koko yhteisön hyvinvointia tukemaan. 

Sana “mifuko”, joka viittaa taskuihin, tuntuu myös tarkoittavan, etteivät kenenkään taskut jäisi tyhjiksi.

”Vuonna 2012 perustimme Mifuko Trustin, joka on erittäin tärkeä osa yritystämme. Vaikka kannattavan liiketoiminnan rakentaminen on ratkaisevan tärkeää, haluamme myös, että toimintamme tukee paikallisten ihmisten ja heidän perheidensä elämää. Mifuko Trustin kautta olemme voineet saada rahoitusta ulkopuolisilta tahoilta, kuten Ulkoministeriöltä, ja olemme voineet sijoittaa paikallisiin projekteihin. Ensimmäisellä rahoituskierroksella olemme rakentaneet kuivakäymälöitä, ja nyt siirrymme eteenpäin agroforestry-kulmalla”, selittää Martikainen.

Kuva: Heli Sorjonen / Mifuko
Kuva: Heli Sorjonen / Mifuko

Tämä kuulostaa kansainvälisestikin kiinnostavalta?

“Mifukon kansainvälistyminen alkoi 2014, kun aloimme löytämään kansainvälistä asiakaskuntaa. Saksa, USA ja Japani tulivat nopeasti mukaan. Tuotannon ja esineiden kestävyys, muotoilun laatu ja eräänlainen ruohonjuuritason toiminta on ollut monille kiinnostavaa. Lisäksi WFTO-jäsenyys mahdollisti syvyyden ja totuuspohjan yrityksen toiminnalla. Se on sertifikaatti, joka viestii paivasti. Nämä yhdessä varmasti mahdollistivat myös yhteistyön Chloén kanssa.”

Ranskalainen luksusmuotitalo Chloé tilaa vuosittain Mifukolta yli 40 000 laukkua ja koria. Se on asiakkuus, joka muodostaa melkein puolet suomalaisen muotoiluyrityksen myynnistä. Tämähän on aivan valtava juttu!

”Yhteistyö  Chloén kanssa on kasvanut vuosien varrella, ja toivomme sen jatkuvan pitkään. Olemme Marin kanssa menossa Pariisiin messuille tänä keväänä keskustelemaan tulevaisuudesta. Suurten muotitalojen kanssa työskentely tarkoittaa kuitenkin, että muutoksiin on sopeuduttava. Se on jatkuvaa ja aina osa sykliä – myös meidän täytyy pysyä siinä mukana”, Impiö naurahtaa.

Martikainen jatkaa: ”On uskomatonta ajatella, että me olemme täällä kaikkien näiden vuosien jälkeen. Kuka olisi ajatellut, että meillä olisi joskus 1350 naista valmistamassa koreja? Aikaisemmin meitä oli vain kaksi, me kaksi ystävää istumassa bussissa jossain Nairobin maaseudulla.”

On uskomatonta ajatella, että me olemme täällä kaikkien näiden vuosien jälkeen. Kuka olisi ajatellut, että meillä olisi joskus 1350 naista valmistamassa koreja? Aikaisemmin meitä oli vain kaksi, me kaksi ystävää istumassa bussissa jossain Nairobin maaseudulla.

Mari Martikainen
Kuva: Heli Sorjonen / Mifuko

”Ensimmäiset korien piirrokset tehtiin yhdessä naisten kanssa punaisen hiekkatien varrella. Mangopuun alla, savannilta saapuvan tuulen lempeydessä.”

Kuva: Mifuko