“Mun pitää pystyä elämään itseni näköistä elämää”, sanoo hijab-suunnittelija ja malli Sahra Abokor

Mojesty simplicity -yrityksen perustaja ja omistaja Sahra Abokor uskoo omien arvojensa seuraamiseen niin muotoilun kuin muodin saralla. Se on tapa elää, joka ei aina ole helppoa, sillä koska vain on vaarana kompastua olemassaoleviin rakenteisiin – mutta myös omaan huiviin. Kangaskappaleeseen, jonka suunnittelu tai toteutus ei aiemmin ole vastannut modernin musliminaisen elämää. “Asiaan on kaivattu jo kauan muutosta,” sanoo Abokor.

Vuonna 2018 Nike lanseerasi maailman ensimmäisen musliminaisille suunnitellun hijab-mallin. Huivin, jonka oli määrä edistää naisten mahdollisuuksia urheilla ja liikkua vapaasti. Tämä oli vaatekappale, jota myös muotoiluopiskelija Sahra Abokor tunsi kipeästi tarvitsevansa. Abokor, joka työskenteli tuolloin mallina Lontoossa, kiirehti ostamaan hijabin, mutta joutui pian pettymään. “Olin silloin Lontoossa ja halusin sen heti, mutta materiaali oli outoa. Verkkomaista kangasta, vähän kuin juoksutrikoista olisi tehty balaklava. Kasvojen ympärille tuli lenksu, joka kiristi. Huivi oli tönkköä materiaalia, eikä se laskeutunut kauniisti. Mietin, että oliko sitä edes naisurheilijoilla, jotka esimerkiksi nyrkkeilevät?”

Sahra Abokor. Kuva: Pasi Järvenpää

Mallina työskennellessään Abokor oli tottunut kohtaamaan samankaltaisia haasteita.

“Suomalainen mallitoimistoni oli muutama vuosi sitten buukannut minut Lontoon muotiviikkoja varten. Paikallisen brändin kanssa olimme käyneet huolellisesti ennen näytöstä läpi erilaiset tyylit, mukaan lukien ne hijab-mallit, joita käyttäisin näytöksen aikana. Kaikki oli hyvin. Kuitenkin, kun saavuin näytöspäivänä, minut ohjattiin meikkiin ja sen jälkeen sain kutsun laittamaan hiuksia. Olin ymmälläni, ‘what are you talking about?’ Olin kirjaimellisesti käynyt läpi kaiken luovan johtajan läsnäollessa vain päivää aiemmin, mutta yhtäkkiä he käyttäytyivät kuin eivät olisi tienneet mistään mitään. Minua suostuteltiin uudelleen ja uudelleen noudattamaan uusia suunnitelmia, mutta lopulta kävelin ulos.”

”Kieltäytyminen sellaisesta, mikä ei tunnu oikealta, voi olla äärimmäisen voimaannuttavaa.”

”Kieltäytyminen sellaisesta, mikä ei tunnu oikealta, voi olla äärimmäisen voimaannuttavaa.”

Sahra Abokor

Tyytymättömyys olemassa oleviin olosuhteisiin johti myös jonkinlaiseen innovaatioon.
”Olen halunnut tehdä omaa juttuani jo pitkään ja olen aina ollut kiinnostunut muodista. Kun pandemia iski, olin juuri aloittanut muotoiluopintoni Kuopiossa ja minulla oli yhtäkkiä paljon ylimääräistä aikaa. Se antoi myös tilaa ajatella. Sitten tuli paine etsiä harkkapaikka, sillä moni tekee harjoittelun jo ensimmäisten opintovuosien aikana. Mutta paikkoja on tarjolla tosi vähän, ja niitä pitää jahdata kuin mitäkin. Lisäksi olin varma, että monissa paikoissa joutuisin törmäämään asioihin kuten vaatteet, joita haluaisin käyttää ollakseni oma itseni ja elääkseni omien arvojeni mukaisesti.”

“Kun meille sitten tarjottiin mahdollisuutta osallistua Vuosi yrittäjänä -kurssille harkan sijaan, ilman verotuksellisia tai hallinnollisia asioita, syntyi ajatus Mojesty Simplicitystä, ensimmäisestä suomalaisesta hijab-yrityksestä.”

Mojesty, joka koostuu sanoista majestic (majesteettinen) ja modesty (nöyrä tai vaatimaton), kuvastaa paitsi pukeutumistrendin estetiikkaa myös brändin arvopohjaa. Kuva: Pasi Järvenpää

Mojesty, joka koostuu sanoista majestic (majesteettinen) ja modesty (nöyrä tai vaatimaton), kuvastaa paitsi pukeutumistrendin estetiikkaa myös brändin arvopohjaa. ”Ennen Mojesty simplicitya meillä ei ollut Suomessa brändiä, joka olisi edistänyt musliminaisten asiaa. Vaikka modesty-trendi muistuttaa paljon esimerkiksi kantakulttuurissa vallitsevaa clean girl -estetiikkaa, eli minimalistista lähestymistapaa kauneuteen ja muotiin, jossa korostetaan luonnollista kauneutta vähäisellä meikillä höystettynä, eivät yritykset ole modest. Musliminaisille tämä ei ole vain esteettinen valinta, vaan elämää ohjaava arvopohja. Brändit eivät yksinkertaisesti osaa olla osana musliminaisten arkea. Ne eivät peilaa esimerkiksi arkeen liittyviä asioita, kuten pukeutumista tavalla, joka on juurikin modest.”

“Ja vaikka vallitseva maksimekko-trendi, tai maxi dressing, onkin antanut myös meille muslimeille mahdollisuuden shoppailla laajemmasta valikoimasta esimerkiksi pitkähihaisia paitoja ja pidempiä mekkoja, on hieman surullista, että pian trendi taas jatkaa matkaansa ja pian muodissa ovat taas minihameet. Mistä musliminaiset sitten ostavat vaatteensa?”

Mojesty simplicityn huivien suunnitteluprosessi onkin ollut hyvin orgaaninen ja käytännönläheinen.

”Olen pohtinut huivien ongelmia monesta eri näkökulmasta. Suomessa on aiemmin ollut tarjolla trikoosta tehtyjä huiveja, jotka muodostuvat kahden metrin paloista. Aktiivisille ja urheilullisille naisille nämä ovat aivan liian pitkiä – onnettomuuksia aiheuttavan pitkiä kangaskappaleita. Niihinhän voisi hirttäytyä!”

“Modernin naisen on pystyttävä liikkumaan ja elämään elämää, mutta se ei ole mahdollista jos kangas vain jatkuu ja jatkuu. Kun huivi on näin pitkä, sen taitteleminen ei yksinkertaisesti ole mahdollista.”

Abokorin mukaan huivien ongelmat liittyvät myös niissä käytettyihin materiaaleihin.
”Materiaalit ovat huonolaatuisia ja ne venyvät, sillä huiveja käytetään tietenkin ihan joka päivä. Kun ne notkistuvat, tulee huiveista nopeasti käyttökelvottomia. Hijabin vaihtaminen kuukausittain ei yksinkertaisesti ole käyttäjä- eikä ympäristöystävällistä.”

Mojesty Simplicity -huivit ovat materiaaliltaan 95% viskoosia ja 5% elastaania, mikä tekee niistä joustavia mutta kestäviä. Huivit ovat kaksiosaisia: ne muodostuvat tuubimaisesta osasta, joka ylettyy peittämään kaula-alueen ja alushuivista, joka peittää hiukset sekä rajaa käyttäjän otsan hänen haluamallaan tavalla.

”Tuubiosaa voi käyttää sellaisenaan, huivi ei kiristä mistään ja tuntuu hyvältä. Se ei myöskään lähde pois päästä salilla tai lenkkeillessä. Puheutumisen kannalta se on myös kiva! Huivin kanssa sopivat korvakorut ja näyttävät kaulakorut. Huivi ei liiku lainkaan, eikä käyttäjän tarvitse murehtia, onko päähine paikallaan. Huivi kyllä pysyy”, Abokor vakuuttaa.

Huivia voi käyttää myös nyrkkeillessä. Kuva: Helmi Padatsu

Vaikka mallisto on kasvanut ja mukaan on tullut uusia malleja kauniissa valkoisen, vaalenaruskean ja mustan väreissä, pysyy asusteen esteettinen perusta aina samana. 

”Mojesty-tyyli muistuttaa hyvin paljon tapaa, jolla käytin huivia lapsena. Silloin minulla oli kaksiosainen huntu, mikä loi hyvin clean-lookin. Tämä on jotain, mihin huomaan palaavani näin aktiivisena aikuisena naisena. Sellaisena, joka haluaa pysyä uskollisena arvoilleen, mutta elää nykyaikaista elämää.”

”Prosessi on tavallaan paluu juurille. Alkuperäiset, uskoon pohjautuvat arvot sulautuvat esteettiseen ilmeeseen – samalla kun pääsen elämään juuri oman näköistä elämää. Olen vapaa juoksemaan, käymään nyrkkeilemässä ja treenaamaan lujaa. Ilman, että joudun kantamaan huolta vaatetuksesta,” Abokor sanoo hymyillen.

Kuva: Helmi Padatsu