Ohjelmajulkistuksia Fiskars Village Art & Design Biennalesta!

Fiskars Village Art & Design Biennale -tapahtumakokonaisuus valtaa jälleen Fiskarsin ruukin 16.6.–1.9. Poikkitaiteelliset päänäyttelyt tarjoavat uusia näkökulmia ja muistuttavat yhteisöllisyyden merkityksestä. Lisäksi Biennaalissa juhlitaan pääyhteistyökumppani Fiskars-yhtiön 375-vuotista taivalta.

Viljamakasiinin vieraat jäävät koko kesäksi

Viljamasiinin ensimmäisen kerroksen Yllätysvieras-päänäyttely saa innoituksensa ainutlaatuisesta suomalaisesta huvilakulttuurista. Vuoden 2022 biennaali tutustutti kävijät arkkitehtien suunnittelemiin minitaloihin. Yllätysvieras jatkaa tarinaa kesäasumisesta; tällä kertaa astutaan tunnelmalliseen, kuvitteelliseen kesähuvilaan, johon rakentuu sarja elämyksellisiä tiloja ruokasalista makuuhuoneeseen ja kesäkeittiöstä verannalle. Mukana on muotoiluyrityksiä maamme huipulta. Huoneissa tapaamme mm. Fiskarsin, Artekin, Nikarin ja Woodnotesin, Johanna Gullichsenin sekä Villa ja Peitteen, Duratin, Lapuan Kankurit ja Parolan Rottingin. 

Yllätysmomentti toteutuu, kun huvilaan saapuvat yllätysvieraat. Jokaiseen huoneeseen on kutsuttu kuraattori Sini Rinne-Kanton valitsema taiteilija, jonka teos lisää tilalliseen kokemuksen kerrostumia ja syvyyttä. Taiteilijat saapuvat maailmalta. Mukana ovat mm. Laëtitia Badaut Haussmann, Kim Farkas ja Laura Gozlan.

Viljamakasiinin toiseen kerrokseen muuttavat opiskelijat, kun arkkitehti Taneli Mansikkamäen ohjaamat kesäkoululaiset tutustuvat elämään ruukissa. London Architectural Association School of Architecturen Village Works -hankkeen tavoitteena on esitellä monialaiselle opiskelijajoukolle rikasta, paikallista käsityöperinnettä. Biennaalikävijätkin pääsevät kurkistamaan syvälle luovaan prosessiin, kun ympäristöstään inspiroituneet opiskelijat työskentelevät heinäkuun aikana näyttelytilassa materiaalikokeilujen, suunnittelun sekä erilaisten mallirakenteiden valmistuksen parissa. 

Kesän mittaan Village Works laajentaa tutkimustaan Fiskarsin ruukista muihinkin asumisen käsitteisiin: millaista on elää yhteisössä tiiviisti rakennetun kaupunkiympäristön ulkopuolella? Entä mikä on nykyajan asumisessa kaikista olennaisinta – tai täysin tarpeetonta?  

Viljamakasiinin viimeiseen pohjakerrokseen on suunnitteilla houkutteleva biennaalikauppa, jonka laadukas valikoima on huolellisesti kuratoitu. 

Ruukin taideyhteisö on kansainvälinen

Toinen biennaalin päänäyttelyistä juhlistaa taiteilijaosuuskunta Onoman 30. juhlavuotta ja on nimeltään Hauras. Kuparipajan tiloissa koettavan kokonaisuuden kuraattorina toimii Marja Sakari. 

Onoman kansainvälisesti tunnustetulla kesänäyttelyllä on pitkät perinteet. 

Juhlavuonna on kuitenkin haluttu korostaa paikallisuutta ja mukaan onkin kutsuttu lähinnä fiskarsilaisia taiteilijoita. Vuoden 2024 näyttelyn teema johdattaa ajatukset yhtä hyvin maailmanpolitiikan ja luonnon, kuin yleisemmin elämän haurauteen. Fiskarsin taiteilijoiden ja käsityöläisten muodostama kyläyhteisö voidaan nähdä löyhästi luovuuden ympärille muotoutuneena hauraana rakenteena, mutta samalla se on osoittautunut hämmästyttävän sitkeäksi ja voimakkaaksi. Fiskarsin historia, luonto, käsityöläisyyden perinne, edulliset työtilat sekä rauhallinen ja inspiroiva ympäristö olivat niitä tekijöitä, jotka vetivät ja edelleen vetävät puoleensa erilaisia taiteilijoita. Ihmisiä on tullut ja mennyt, mutta taide ja luovuus ovat edelleen läsnä. 

Näyttelyssä on esillä töitä yhteensä 69 taiteilijalta. Myös 18 vuotta toiminut Fiskarsin ruukin vierasateljee, Onoman kansainvälinen taiteilijaresidenssi Fiskars AiR esittäytyy viiden taiteilijan voimin. 

Laajaan rinnakkaisohjelmaan on haku auki 19.5. asti. Poikkitaiteellinen haku on suunnattu Raaseporin alueen luoville tekijöille, joista jokainen on tervetullut mukaan järjestämään oman tapahtuman osana biennaalia. Luvassa on mm. avointen ovien ovien iltoja, jazz-keikkoja sekä runonlausuntaa.  Hakulomakkeen löydät täältä.

Fiskarsin ruukissa järjestettävä biennaali on jo vakiinnuttanut paikkansa kesän kulttuuritarjonnassa. Vuoden 2024 kesän versiossa on erityistä syytä juhlaan, kun rautaruukiksi Fiskarsinjoen varrelle perustettu pääkumppani Fiskars Group saavuttaa 375. vuoden rajapyykin. Helsinki Design Weekly on Fiskars Village Art & Design Biennalen mediakumppani. Sekä Weeklyn että biennaalin omistaa Luovi Productions.

Fiskars Village Art & Design Biennale 16.6.–1.9.2024. Lisätietoja löydät täältä.