Helsinki Design Weekin ohjelmistossa pop-up -baari entisessä pankkisalissa, uusia materiaaleja esittelevä näyttely, keskustelua museoarkkitehtuurista – ja paljon muuta

Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week järjestetään jälleen 6.–15.9.2024. Pinnan alla -vuositeeman mukaisesti syksyllä sukelletaan syvälle luoviin prosesseihin ja nostetaan pinnalle luovien alojen kiinnostavimpia ilmiöitä kolmessa eri päätapahtumapaikassa ja yli sadassa muussa tapahtumassa.

Päätapahtumapaikka Paasivuorenkatu 3 on designviikon päänäyttämö. Pääyhteistyökumppani Antiloopin omistamaan vanhaan pankkisaliin rakentuvassa tapahtumassa on luvassa kiinnostavia keskusteluita, ajatustenvaihtoa ja kohtaamisia.

Paasivuorenkatu 3:n ohjelmakumppani Marimekko varmistaa, että vanhan pankkisalin tila muuttuu kokonaisvaltaiseksi elämykseksi. “Pohjoismaalainen muotoilu on suunnannäyttäjä niin funktionaalisen designin, värin käytön kuin uusien materiaalien saralla. Helsinki Design Week antaa tilaisuuden nostaa esille ja juhlistaa alueemme muotoilua, ja olemme hyvin iloisia ollessamme kumppani tässä tapahtumassa”, kertoo Minna Kemell-Kutvonen, Marimekon kodintuotteista ja kuviosuunnittelusta vastaava muotoilujohtaja.

Niin kaupunkilaisille kuin suunnittelualojen ammattilaisillekin on tarjolla päiväkohtaisesti vaihtuvaa keskusteluohjelmaa keskiviikosta lauantaihin (11.–14.9.), iltapäivästä yömyöhään. Keskiviikkona lavan valtaavat muotialan vaikuttajat ja uusien materiaalien kehittäjät. Torstaina äänessä ovat arkkitehdit, kun uusi AD-museo tuo Helsinkiin kiinnostavimmat kansainväliset luovat tekijät. ”Matka kohti uutta AD-museota on juuri nyt ison askeleen äärellä – uuden museorakennuksen suunnittelukilpailun myötä syntyy Helsinkiä kaupunkikuvaan uusi näkyvä maamerkki ja toimija. Kilpailun tuomat näkemykset uudesta museorakennuksesta herättävät konkreettisia ja käsinkosketeltavia ajatuksia siitä mitä kaikkea uusi museo tarkoittaa luoville aloille, pääkaupunkiseudun elinvoimalle – tätä keskustelua on tärkeää käydä jo nyt,” sanoo Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja Kaarina Gould. 

Arkkitehtuurin teemapäivä päättyy inspiroivaan Arkkitehtuurin talo -illanviettoon, jossa arkkitehdit kertovat suosikkiasuinrakennuksistaan. Perjantaina luvassa on moniäänistä keskustelua monialaisesta luovuudesta – ja tietenkin lennokas, odotettu PechaKucha Night. Lauantaina kuullaan kaupunkilaisia sekä kaupunkien kehittäjiä. Tapahtuma huipentuu yön kaupunkiin, Helsinki Design Nightiin, joka tuo tilaan klubitunnelman; musiikkia ja performansseja. 

Muotoilua ja arkkitehtuuria juhlistetaan kymmenissä tapahtumissa ympäri kaupunkia – koko lista julkistetaan elokuussa

Helsingin kaupungin ja Helsinki Design Weekin yhteinen tunnustus Helsinki Design Award nostaa pinnalle muotoilualan yritystoiminnan. Haussa on toimija, joka erottuu muista rohkealla ja kansainvälisellä toiminnallaan. Tuomariston jäsenet ovat Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris, kaupunkimuotoilupäällikkö Piritta Hannonen, toimitusjohtaja Minka Koukkunen sekä start-up -yrittäjä Mona Ismail. Tuomariston puheenjohtajana toimii Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman

HDW:n klassikkotapahtuma Design Market (7.–8.9.) järjestetään Kaapelitehtaalla ja mukaan on kutsuttu mm. Kokori, COMMON, Modeo ja Yrjö Kukkapuro sekä Skanno. Muodin ystäville on luvassa löytöjä mm. hálolta, Katri Niskaselta ja Klaus Haapaniemeltä. Lisäksi Kaapelitehtaalle rakentuvat erikoisosastot, kuten painotuotteisiin ja -julkaisuihin keskittynyt Print Market, perheen pienimmille suunnattu Little Market sekä vintageen, erikoiseriin ja uniikkeihin tuotteisiin keskittynyt Collectors´ Market.

Design Diplomacy -tapahtumasarja (11.–13.9.) kutsuu kaupunkilaiset suurlähettiläiden residensseihin seuraamaan muotoilijoiden korttipeliä. Ovensa avaavat Tanska, Alankomaat, Islanti, Belgia, Espanja, Uruguay, Irlanti, Iso-Britannia ja Viro. Mukana olevat muotoilijat julkistetaan elokuussa, jolloin myös tapahtumailmoittautuminen alkaa. Open Studiosin avointen ovien illoissa (6.9. ja 13.9.) kierretään kiinnostavimpia työtiloja ja inspiroivimpia toimistoja – yllätysesiintyjiä unohtamatta. 

Päätapahtumapaikkoja ovat myös Aalto-yliopiston uusi Marsio-rakennus (6.–15.9.) sekä Habitare Messukeskuksessa (11.–15.9.). Aallon kampusalueelle rakentuva, monialainen Designs for a Cooler Planet -tapahtumakokonaisuus esittelee prototyyppejä tulevaisuuden materiaaleista, tekstiileistä, terveysteknologiasta ja luonnon monimuotoisuutta tukevista ratkaisuista. Lisäksi kävijät saavat kurkistaa avaruuteen ja oppia kyberturvallisuudesta. Habitare puolestaan tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Showrooms Habitare x HDW -kokonaisuus kutsuu upeimpien uutuuksien äärelle muotoilubrändien omissa tiloissa ympäri kaupunkia. 

Avoin sisältöhaku varmistaa ohjelmiston monipuolisuuden ja luovat alat ovat jälleen monipuolisesti edustettuna. Mukana on mm. tapettityöpaja, keskustelua kaupunkimuotoilusta ja kirjasuunnittelusta sekä väriseminaari ja keramiikkanäyttely. Tutustu kumppanuus- ja satelliittitapahtumiin täällä.

Luovilla tekijöillä, yrityksillä ja yhteisöillä on edelleen mahdollisuus hakea mukaan. Lisätiedot avoimesta sisältöhausta löydät täältä.