Nykytaidetta ja muotoilua yhdistävä Fiskars Village Art & Design Biennale on nyt auki!


Kolmatta kertaa Fiskarsin ruukissa järjestettävä Fiskars Village Art & Design Biennale (16.6.–1.9.) on vakiinnuttanut paikkansa kesän kulttuuritarjonnassa. Ohjelmistossa on jälleen kaksi vaikuttavaa päänäyttelyä sekä Raaseporin alueelle levittäytyvä monipuolinen rinnakkaisohjelma. Taiteilijaosuuskunta Onoman 30. juhlavuotta juhlistava Hauras-näyttely tuo valokeilaan paikalliset luovat tekijät, josta on vuosien aikana muodostunut vahva ja sitkeä yhteisö. Luovi Productionsin Yllätysvieras-näyttelyssä tutkitaan taiteen ja muotoilun rajoja. Vanhaan Viljamakasiiniin rakentuu kesähuvilamainen tila, jossa kohtaamisista syntyvässä vuoropuhelussa koristelun ja toiminnallisuuden väliset rajapinnat sulautuvat yhteen.

Kesällä on erityistä syytä juhlaan, kun rautaruukiksi Fiskarsin joen varrelle perustettu pääkumppani Fiskars Group täyttää 375 vuotta. ”Fiskars-konserni on ollut läsnä ruukkikylän arjessa ja juhlassa vuodesta 1649 asti, jolloin yhtiö perustettiin Fiskarsin joen varrelle. Ruukki on meille edelleen valtavan tärkeä paikka ja inspiraation lähde. Olemme iloisia ja ylpeitä siitä, että biennale tuo vieraat brändimme synnyinsijoille. Toivomme biennalen tarjoavan kesävieraille yllättäviä kohtaamisia, uusia näkökulmia sekä iloa ja inspiraatiota arkeen”, Fiskars-brändin globaalista viestinnästä vastaava Noora Hostikka kertoo.

Yllätysvieras-näyttely tutkii kuvataiteen ja muotoilun rajoja – sekä haastaa tavanomaiset kesäunelmat 

Ruukin sydämessä sijaitsevaan historialliseen Viljamakasiiniin muodostuu nykytaiteilijoiden ja muotoilubrändien tulkintoja menneen ajan huvilakulttuurista, kun sen ylimpään kerrokseen rakentuu Sini Rinne-Kanton kuratoima näyttely Yllätysvieras. Näyttelyn teemat ja arkkitehtuuri ovat ottaneet vaikutteita ajasta, jolloin kaupunkilaisilla oli tapana pakata perheensä ja tavaransa matkaan ja suunnata kesäksi maalle. Yllätysvieraat olivat yleinen näky maaseudulla vietettyinä kesinä – toivottuina kävijöinä tai odottamattomina ilmestyksinä. Yllätysvieras-näyttely tarkastelee kotia ja kodinomaisuutta taiteen ja muotoilun näkökulmasta sekä myös identiteetin ja sosiaalisten suhteiden määrittäjänä. Millaista on kodin ja perheen vieraanvaraisuus? Entä miten tuntematon toivotetaan tervetulleeksi? 

Näyttelyarkkitehti Lauri Johanssonin suunnittelemiin huoneisiin paritetut muotoilubrändit ja nykytaiteilijat käyvät omaa keskusteluaan. Mukaan kutsutut yllätysvieraat työskentelevät pääasiassa ulkomailla – suurimman osan töitä ei ole aiemmin esitelty Suomessa – kun taas mukana olevat paikalliset muotoilijat edustavat pohjoismaista estetiikkaa, muotokieltä ja materiaaleja. Verannalla meidät toivottavat tervetulleeksi Lapuan Kankurit ja Parolan Rottinki yhdessä taiteilija Laura Gozlanin kanssa. Aulaan suunnatessa kohtaamme Vaarniin ja Yeṣim Akdenizin. Keittiöstä huolehtii tietenkin Fiskars, ja kunniapaikalla ovat Marc Camille Chaimowiczin teokset. Kirjastohuone on Studio Kukkapuron ja Michel Auderin käsialaa, ja olohuonetta asuttavat Nikari, Secto ja Woodnotes yhdessä Leonor Antunesin kanssa. Artekin ja Laëtitia Badaut Haussmanin ruokapöydässä on tilaa kaikille. Makuuhuoneen ovat suunnitelleet Johanna Gullichsen ja Villa & Peite, yllätysvieraanaan taiteilijat Keren Cytter ja Kim Farkas. Duratin ja BLESSin kylpyhuone yhdistelee värejä rohkeasti.

Villa & Peite ja Johanna Gullichsenin makuuhuoneessa yllätysvieraita ovat taiteilijat Keren Cytter ja Kim Farkas. Kuva: Justus Hirvi / Luovi Productions

Kohtaamisista syntyvässä vuoropuhelussa taiteen ja muotoilun, koristelun ja toiminnallisuuden väliset rajapinnat sulautuvat yhteen. Huoneissa tutkitaan huonekalujen, veistosten, installaatioiden, käsityön, liikkuvan kuvan sekä äänen rajoja. Yllätysvieras-näyttely ei ole tavanomainen sankarivetoinen ja rauhoittava kesäpäivän unelma; sen sijaan se herättelee haasteellisempaa tarinaa. Tässä huvilassa ei ole selvää, mikä on yksityistä ja mikä julkista. Ovia ei ole, ja sisätilojen ja ulkopuolen raja on häilyvä. Näyttely kyseenalaistaa kaksinapaisuutta eri tavoin: mikä on henkilökohtaista tai poliittista, outoa tai arkipäiväistä? Mitä näytämme ja mitä kätkemme? Miten vieraasta tulee tuttu?

Fiskarsin keittiössä nähdään Marc Camille Chaimowiczin installaatio. Kuva: Justus Hirvi / Luovi Productions

Hauras-näyttelyssä mukana yli 60 taiteilijaa ja muotoilijaa

Toinen biennaalin päänäyttelyistä on taidehistorioitsija Marja Sakarin kuratoima näyttely Hauras, joka juhlistaa taiteilijaosuuskunta Onoman 30. juhlavuotta. Teema kuljettaa kävijöitä paitsi maailmanpolitiikan ja luonnon haurauden pariin, mutta myös pohtimaan elämän haurautta yleisesti. Taiteilijoista ja käsityöläisistä koostuva Fiskarsin kyläyhteisö voidaan nähdä hauraana rakenteena, joka on löyhästi muodostunut luovan toiminnan ympärille. Samaan aikaan yhteisö on osoittautunut hämmästyttävän sitkeäksi ja vahvaksi. Näyttelyssä on haluttu korostaa paikallisuutta ja mukaan onkin kutsuttu vain paikallisia taiteilijoita, sekä kansainvälisen taiteilijaresidenssin vieraita vuosien varrelta. Fiskarsin historia, luonto, käsityöläisyyden perinne, edulliset työtilat sekä rauhallinen ja inspiroiva ympäristö olivat niitä tekijöitä, jotka vetivät ja edelleen vetävät puoleensa erilaisia taiteilijoita. Ihmisiä on tullut ja mennyt, mutta taide ja luovuus ovat edelleen läsnä. Hauras -näyttelyllä halutaan kunnioittaa tätä sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta. Mukana ovat myös viisi edesmennyttä Fiskarsissa asunutta taiteilijaa: Martti Aiha, Markku Kosonen, Jukka Mäkelä, Stig Nordman ja Howard Smith. Näyttely laajenee kunnianosoitukseksi erilaisia tekotapoja ja perinteen vaalimista kohtaan, mikä näkyy fiskarsilaisten työssä.

Hauras-näyttely esittelee myös edesmenneiden fiskarsilaisten taiteilijoiden teoksia. Kuva: AJ Kaikuru

“Monet näyttelyn teoksista tarkastelevat katoavaa perintöä, yhtä lailla käsityöperinnettä kuin katoavaa kansanperinnettä. Fiskarsissa tätä katoavaa haurasta on opittu vaalimaan ja siitä myös ammennetaan”, Marja Sakari kertoo.

Päänäyttelyiden lisäksi biennaalissa nähdään laaja rinnakkaisohjelma, joka on koostettu avoimen haun kautta. Haku suunnattiin erityisesti paikallisille Raaseporin alueen luoville tekijöille. Ohjelmistoon valikoitui mm. keramiikkapaja Billnäs Gårdissa, avoimet ovat veistospuisto Gallery Bässenissä Mustion linnan mailla sekä Nikarin ja Woodnotesin showroomilla. Mukana on myös yhteisöllisiä illallistapahtumia sekä lukuisia gallerianäyttelyitä ja taiteilijatapaamisia.

Hauras-näyttely on koettavissa Kuparipajalla. Kuva: AJ Kaikuru


Biennaalin uutuus on Biennale Shop, josta kävijöiden on mahdollista hankkia huolellisesti kuratoidusta valikoimasta kaikenlaista kaunista ja käytännöllistä. Kaupan valikoima sai tänä kesänä innoituksensa Yllätysvieras-näyttelystä.

Fiskars Village Art & Design Biennale on avoinna 16.6.–1.9. klo 11–18. Liput ja koko ohjelmiston löydät osoitteesta fiskarsvillagebiennale.com.