Tilallisia sieluja etsimässä
Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week käynnistyy taas! Syyskuussa järjestettävä tapahtumakokonaisuus pyrkii esittelemään kotikaupunkiaan joka vuosi uudesta ja kiehtovasta kulmasta. Tänä vuonna se saapuu Hakaniemeen Paasivuorenkatu 3:een. Mutta mistä löytyy historiallisen pankkirakennuksen henki?
Helsinki Design Week on vuosittain järjestettävä kokonaisuus, joka syventyy luoviin prosesseihin, kaivaen esille tämän hetken kiinnostavimmat luovien alojen ilmiöt yli sadassa tapahtumassa. HDW on rikas kattaus, joka levittäytyy vuositeeman Pinnan alla ohella ympäri kaupunkia. Sen päätapahtuman estradina toimii tänä vuonna Helsingin Hakaniemi, ja festivaalin keskipisteenä sen ytimessä sijaitseva Paasivuorenkatu 3.
Pääyhteistyökumppanin, kiinteistöjään vastuullisesti kehittävän kiinteistöomistaja Antiloopin, asiakaskokemus- ja konseptijohtajan, Johanna Sarekosken mukaan Paasivuorenkadun lokaatio on varsinainen hidden gem eli hiomaton timantti. “Antilooppi taas on mahdollistaja, joka haluaa osallistua keskusteluun”, sanoo Sarekoski ja lisää, “nämä tilat ovat paikkoja, joihin valitettavasti harvalla on pääsy.”
Markus Viiperi, sisustusarkkitehti ja Franz Oy:n toimitusjohtaja on samaa mieltä: ”Minulle Paasivuorenkatu tuntuu museolta, joka voisi sijaita vaikkapa New Yorkissa. Se on hyvin selkeästi ei-eurooppalainen tila.”
”Paasivuorenkatu tuntuu museolta, joka sijaitsee vaikkapa New Yorkissa. Se on hyvin selkeästi ei-eurooppalainen tila.” Markus Viiperi, sisustusarkkitehti ja Franz Oy:n toimitusjohtaja
Kenties juuri siinä on syy, miksi Paasivuorenkatu on valikoitunut päänäyttämöksi tapahtumalle, joka pyrkii vuosittain tarkastelemaan omaa kotikaupunkiaan uudesta näkökulmasta, tarjoten seikkailun ja yhdessä tutkimisen tuntua. “Tämä lokaatio on vanha pankkisali, mikä tekeekin siitä varsin kummallisen. Tilassa on tavallaan läsnä eräänlainen tilan haaskuu, aikanaan suuri halli, joka avataan taas yleisölle. Se ei ole varsinaisesti museaalinen, mutta siinä on vahva vanhan tuntu. Julkisivu ei myöskään paljasta mitään siitä, mitä sisätila pitää sisällään”, kertoo Viiperi.
Sarekosken mukaan myös Antiloopin toiminta perustuu kyvylle hyödyntää olemassa olevaa – samalla kun se yllättää. Yritys onkin keskittynyt kestävän kehityksen mukaisten toimistokiinteistöjen hallintaan, luoden kekseliäitä, joustavia ja vastuullisia ratkaisuja. Se uskoo kiinteistöjen ja rakennusten olevan aina tiiviissä vuorovaikutuksessa lähiympäristönsä kanssa – ja siksi yritykselle on tärkeää kehittää paitsi kiinteistöä myös sitä ympäröivää aluetta entistä toimivammaksi.
“Paasivuorenkatu 3 on erinomainen esimerkki toiminnastamme. Se on hyvin tyypillisesti helsinkiläinen projekti siinä mielessä, että kiinteistö on jäänyt vajaakäyttöiseksi. Lisäksi tila on luonteeltaan odottamaton, ja alueelle saavuttaessa, se jää vilkkaan torin ja nurkan takaa avautuvan pienen puiston varjoon. Paikassa on myös paljon historiaa – emmekä me malta odottaa, että pääsemme herättämään sen henkiin,” sanoo Sarekoski. ”Ja juuri tässä Helsinki Design Week on myös erittäin hyvä kumppani tapahtumajärjestäjänä!”
Helsinki Design Week ja Antilooppi ovat molemmat tahoillaan tunnettuja elinvoimaisen kaupunkikulttuurin kehittäjiä ja tukijoita. Yhteiset arvot siivittävät yhteistyötä jo toista vuotta. Vuoden tavoitteena onkin ollut tutustua sekä Hakaniemen alueen identiteettiin että sen tapahtumapaikkaan, kehittäen niitä yhdessä alan ammattilaisten, muotoilijoiden ja suunnittelijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa.
“Hakaniemi on alue, joka on läpikäynyt valtavaa muutosta. Se on monien mielestä jo kiinnostava, ja me näemme alueessa vahvaa potentiaalia. Yhä useampi yritys löytääkin nyt itsensä hyvien palveluiden ja kulkuyhteyksien ansiosta Hakaniemestä”, kuvailee Antiloopin toimitusjohtaja Tuomas Sahi. “Antilooppi pyrkii olemaan merkittävä toimija alueilla, joilla on läsnä. Strategiamme on pitkäjänteinen, ja olemme sitoutuneet osaltamme koko Hakaniemen alueen kehittämiseen. Paasivuorenkatu 3 mahdollistaakin Helsinki Design Weekille ainutlaatuiset puitteet uudistuneen Hakaniemen keskiössä.”
Johanna Sarekoski haluaa myös katsoa kiinteistökehitystä laajemmasta ja kokonaisvaltaisesta näkökulmasta: “Uskon tiloihin ja tilallisuuteen, jotka mahdollistavat kokemuksellisuuden. Tämä on minulle yhtä tärkeää niin tapahtuma- kuin työtiloissakin. Paikkojen tulisi herättää tunteita!”
“Uskon tiloihin ja tilallisuuteen, jotka mahdollistavat kokemuksellisuuden. Tämä on minulle yhtä tärkeää niin tapahtuma-, kuin työtiloissakin. Paikkojen tulisi herättää tunteita!” Johanna Sarekoski, asiakaskokemus- ja konseptijohtaja, Antilooppi
“Niinkuin Markus sanoi, Paasivuorenkatu on paikka, joka yllättää. Tämä on juuri sitä, mitä meidän, kiinteistöomistajien, tulisi tehdä. Siihenhän meidän juuri tulisikin pyrkiä, ettemme vain tasapäistäisi rakennuksia ja tiloja, vaan kunnioittaisimme ihmisten tunteita suunnittelussa. Tämä voisi esimerkiksi työtilojen kohdalla tarkoittaa laajempaa ymmärrystä siitä, mikä motivoi ihmisiä, mikä innostaa heitä astuessaan työpaikkaan aamulla ja mitä he arvostavat työskentelyssään.”
Sisustusarkkitehti Viiperi on samaa mieltä: “Toivoisin myös, että suunnittelijat uskaltaisivat luoda tiloja, joilla on kyky herättää tunteita muissakin kuin heidän kollegoissaan. Miltä tilat tuntuvat muista ihmisistä? Peräänkuuluttaisin suunnittelua, joka ei ole niinkään omalle ryhmälle tehtyä.”
“Toivoisin myös, että suunnittelijat uskaltaisivat luoda tiloja, joilla on kyky herättämään tunteita muissakin kuin heidän kollegoissaan. Miltä tilat tuntuvat muista ihmisistä? Peräänkuuluttaisin suunnittelua, joka ei ole niinkään omalle ryhmälle tehtyä.” Markus Viiperi
Nämä ovat tietenkin luovia prosesseja, jotka vaativat riskinotto- ja sietokykyä.
“Tallinnassa esimerkiksi uskalletaan tehdä päätöksiä, jotka eivät niinkään perustu siihen, onko jokainen kulma oikein, vaan onko tila tai kortteli kiinnostava. Kaupungista löytyy aina jotain hieman kummallista ja kiinnostavaa. Siinä on pieni riskin tuntu.”
Antiloopin ja Helsinki Design Weekin yhteistyö ulottuu myös festivaalilla esiteltäviin muuttovalmiisiin, korkealaatuisiin ja vastuullisiin Aina valmis -tiloihin. Ne avaavat oven kokemukseen, jossa toimistolle tulo on parhaimmillaan arjen luksusta. Tila, jossa voi keskittyä olennaiseen.
“Aina valmis -tilat ovat uusi kategoria toimitilamarkkinoilla. Ne vastaavat asiakkaiden toiveisiin luoda kestävämpiä ja design-lähtöisempiä toimitiloja. Jos muistelemme etenkin suurten kiinteistöjen suunnittelua, on tässä jotain varsin uutta. Asiakkaamme kalustavat nyt käyttäen kierrätettyjä klassikoita sisustuksessa. Sisustuksessa käytetyt materiaalit ja sävyt rakentavat nyt olemassa olevan päälle, eivätkä luo vain uutta. Ne vaalivat rakennusten henkeä, ja jatkavat tilan tarinaa. Se taas on osaltaa luomista, joka on arvostavaa ja korjaavaa, ei vain tehokasta läpivientiä.”
Markus Viiperin mukaan tiloilla saa olla persoonaa. Vaikka historiallisesti Suomessa rakentaminen on pyrkinyt lähinnä uusimaan, ovat ajattelutavat nyt muuttumassa. “On sitten kyse designista tai arkkitehtuurista, tulisi meidän antaa ajan näkyä ja rakentaa suhteessa rakennuksen ikään sekä sen alkuperäiseen ajatukseen. Näin voimme rakentaa kestäviä kerroksia sen sijaan, että rakentaisimme uutta päälle pala palalta niin, että lopulta jäljelle ei jää enää mitään.”
“Uskon, että tehtävämme on vaalia näitä vanhoja rakennuksia ja löytää niiden sisällä elävä sielu jälleenrakennus prosessin kautta”, vahvistaa Sarekoski.
HDW:n päätapahtumapaikka Paasivuorenkatu 3 on auki yleisölle 11.–14.9. klo 16 alkaen. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Päiväkohtaisen ohjelmiston löydät täältä.
Antiloopin Aina Valmis -tilan näyttely on avoinna yleisölle festivaalin ajan 11.-13.9. klo 14-16 osoitteessa Siltasaarenkatu 12, 7. kerros. Lisätiedot löydät täältä.