Helsinki Design Weeklyn menovinkit suunnittelualojen ammattilaiselle

Helsinki Design Weekin aikaan kaupunki on täynnä lanseerauksia ja muita uutisia; juhlia ja näyttelyitä sekä uusien ja vanhojen tuttujen kohtaamisia. Helsinki Design Weekly valitsi laajasta ohjelmistosta suosikkinsa luovien alojen ammattilaisille. Kalenterit esiin ja kaupungille!

Viikon inspiroivimmat afterworkit: HDW:n päätapahtumapaikka Paasivuorenkatu 3 11.–14.9. ja Arkkitehdin talo 12.9. 

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on Paasivuorenkatu 3. Pääyhteistyökumppani Antiloopin omistamaan vanhaan pankkisaliin rakentuvassa tapahtumassa on luvassa kiinnostavia keskusteluita, ajatustenvaihtoa ja kohtaamisia. Milanon designviikolla keväällä ihastuttanut, yhteistyössä Marimekon ja kansainvälisen sisustusjulkaisu Apartamenton kanssa luotu konseptuaalinen Bar Unikko in Residence at Helsinki Design Week on auki keskiviikosta sunnuntaihin ja luvassa on muotoilukeskustelua päivittäin vaihtuvien teemojen alla. 

Torstain teema on arkkitehtuuri, ja uuden Arkkitehtuuri- ja Designmuseon kanssa keskustellaan radikaaleistakin konsepteista museon toteutukseen liittyen. Iltapäivällä kuullaan mm. MoMan Paola Antonellin esitys museoiden roolista muutoksentekijöinä. Torstai huipentuu suosittuun Arkkitehdin talo -illanviettoon, jossa arkkitehdit Timo Karasalo, Esa Laaksonen, Anu Puustinen, Miisa-Liina Tommila ja Henrik Ilvesmäki kertovat niistä asuinrakennuksista, jotka olisivat halunneet itse suunnitella. Taloon on vapaa pääsy, eikä ennakkoilmoittautumisia edellytetä. Tilaa on rajallisesti, joten esim. Arkkitehdin talo- ja PechaKucha Night -iltoihin kannattaa saapua ajoissa. Paasivuorenkatu 3:n päivittäisen ohjelmiston löydät täältä.

Showrooms Habitare x Helsinki Design Week ympäri kaupunkia 11.–15.9.

Showroomit avautuvat tuttuun tapaan HDW:n aikaan ja esillä on mielenkiintoisimpia uutuuksia suomalaisen suunnittelumaailman huipulta. Showroomeja voi kiertää omaan tahtiin, erityisesti torstaina 12.9. luvassa on erityisohjelmaa ja juhlan tuntua. Listan showroomeista löydät täältä. Lisätietoja messutapahtuma Habitaresta löydät täältä.

ARTEFAKTI 24 – Aalto Contemporary Design Valmistujaisnäyttely Kaapelitehtaalla 6.–14.9.

Jokaisen luovan tekijän on hyvä tietää, mitä uusi suunnittelijasukupolvi ajattelee. ARTEFAKTI on Aalto-yliopiston Contemporary Design -pääaineen vuotuinen loppunäyttely, jossa taiteen maisteriksi valmistuvat muotoilun opiskelijat esittelevät töitään. Näyttely koostuu henkilökohtaisista projekteista, joiden teemoissa toistuvat tarinankerronta, kädentaidot, muunlajisuus sekä materiaalitutkimus ja prosessikeskeinen muotoilu. Lisätietoja näyttelystä löydät täältä.

Luova johtaja forum Musiikkitalolla 12.9.

Luova johtaja forum on luovien ammattilaisten ja johtajien nuotiopiiri. Keskusteluiden aiheet sisältävät tarinoita ja oivalluksia, ratkaisuja ja inspiroivia käytäntöjä ja filosofioita luovan työn, yhteistyön ja johtamisen alueella. Tämän vuoden tapahtumaa isännöi Helsingin kaupunginorkesteri ja mukana ovat mm. Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg, Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja Iiris Autio sekä Tallinnan Fotografiskan perustaja ja toimitusjohtaja Margit Aasmäe. Käsittelyssä ovat mm. kysymykset Miten johtaa luovaa työtä ja yhteistyötä? Miten johtaa luovien ammattilaisten organisaatiota? Miten luoda yhdessä, tehdä yhteistyötä ja johtaa yhdessä?
Vapaa pääsy, paikkoja rajoitetusti. Lisätietoja löydät täältä.

Fiskars LAB Design Talk: What if? Fiskarsin pääkonttorilla, Keilaniemessä 6.9. 

Näinä epävarmuuden aikoina on välttämätöntä pysyä avoimena muutokselle. Mitä toisinajattelu edellyttää? Miten voimme mahdollistaa onnekkaita sattumia kehitystyössä? Fiskars LAB on tänä vuonna 375-vuotisjuhlavuottaan viettävän Fiskarsin uusi ja ketterä innovaatioalusta. Se tarjoaa Fiskarsin palkitulle design-tiimille mahdollisuuden kokeilla mielenkiintoisia uusia ajatuksia, materiaaleja ja lähestymistapoja muotoiluun.

Helsinki Design Weekin aikana Fiskars LAB järjestää aamiaiskeskustelun teemalla ”ENTÄ JOS?”. Keskustelussa tutkimme tapoja ajatella toisin, suunnitella toisin ja kuvitella toisin poikkeuksellisia asioita arkeen ja arjen liepeille. Keskustelemassa ovat Fiskarsin muotoilujohtaja Petteri Masalin, EMMA-museon kehitysjohtaja Saara Suojoki, modulaarisista vaatekappaleista tunnettu muotisuunnittelija Sofia Ilmonen. Moderaattorina toimii HDW:n ohjelmajohtaja Anni Korkman. Tilaisuudessa pääsee myös tutustumaan eksklusiivisiin LAB-tuotteisiin Fiskarsin design-tiimin isännöimänä ja kurkistamaan Fiskars Groupin tiloihin, jotka toimivat kotina monelle tunnetulle designbrändille. Vapaa pääsy, ennakkoilmoittautumista edellytetään. Lisätietoja löydät täältä.

Skanno x Acerbis: The visionary world of Acerbis 6.–14.9.

Skanno ja Acerbis esittelevät ”The visionary world of Acerbis” -näyttelyn osana HDW:n ohjelmaa. Erottaja2-palatsin katutasossa, uusrenessanssin aikaisessa arkkitehtuurissa Acerbis-mallisto paljastuu kahdessa näyttävässä huoneessa. Freskoin, kaarin ja kasettikatoin koristeltu lokaatio tuo pienen palan Milanoa Helsingin urbaaniin sydämeen. Jokainen huonekalu sulautuu harmonisesti ympäristöönsä luoden intensiivisen vuoropuhelun avantgarde-muotoilun ja tilojen klassisen arkkitehtuurin välillä. Uusimmat tuotelanseeraukset ja toisaalta Remasters-malliston historialliset klassikot korostavat muotoilun monipuolisuutta – hyvin tehty design istuu erilaisiin tiloihin aina klassisimmasta moderneimpaan ympäristöön. Hyvin tehty design kestää myös aikaa.  Lisätietoja löydät täältä.

Avoimet Antiloopin Aina Valmis -tilassa 11.–13.9.

Viime vuodet ovat muuttaneet työntekoa radikaalisti. Tämä näkyy myös työtiloissa. Kiinteistöjään vastuullisesti kehittävän kiinteistöomistaja Antiloopin Aina Valmis on kaikkea, mitä toimistot ei yleensä ole: muuttovalmis, laadukas, vastuullinen ja vaivaton valinta, jonne sinä voit tuoda ihmiset, liiketoiminnan ja elämän. Suunnittelussa lähtökohtana on ollut kiinteistön arkkitehtuuri ja alkuperäiset materiaalivalinnat. HDW:n aikaan Siltasaarenkadun tiloissa on avoimet ovet ja mahdollisuus tutustua uudenlaiseen toimistosuunnitteluun. Perjantaina 13.9. koko rakennus on myös mukana Open Studios -tapahtumassa, josta löydät lisätietoja täältä. Psst! Aina Valmis -tila sijaitsee suoraan päätapahtumapaikka Paasivuorenkatu 3:sta vastapäätä. Lisätietoja Aina Valmis -tilasta löydät täältä.

Galleria Forum Boxin luennot 5.9. ja 11.9.

Osana Forum Boxin 25-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa järjestetään HDW:llä luentosarja. Luvassa on mm. Arkkitehti Juhani Pallasmaa (5.9.) luento Alfred Hitchcockin suhteesta kuvataiteisiin ja kanadalaisen maisema-arkkitehti ja buddhisti Dennis Alan Wintersin (11.9.) puheenvuoro tilojen henkisyydestä. Vapaa pääsy. Lisätiedot löydät täältä ja täältä.

Nämä ja kymmeniä muita tapahtumia löydät HDW:n ohjelmakalenterista täältä. Kalenterissa on lukuisia työpajoja, väriseminaari ja muotinäytöksiä.