Fiskars Village Art & Design Biennale täytti kesäisen ruukin ystävillä ja yllätysvierailla

Kolmatta kertaa järjestetty Fiskars Village Art & Design Biennale päättyi sunnuntaina. Biennaali avattiin alkukesällä ennen juhannusta ja lämpöä ja aurinkoa kesti aina sulkemispäivään asti. Kaksi päänäyttelyä kutsuivat ruukkiin kulttuurista innostuneen yleisön ja monipuolinen rinnakkaisohjelma todisti, että taide elää ja voi Raaseporissa hyvin. 

Fiskars Village Art & Design Biennale yhdisti ohjelmistossaan paikallisen luovan yhteisön ilmaisun, kansainvälisten taiteilijoiden teokset ja kotimaisen muotoilun huippuosaamisen. Taiteilijaosuuskunta Onoman 30. juhlavuotta juhlistava Hauras-näyttely toi valokeilaan paikalliset luovat tekijät ja Luovi Productionsin Yllätysvieras-näyttely venytti taiteen ja muotoilun rajoja. Kesähitiksi osoittautui myös ensimmäistä kertaa auki ollut Biennale Shop. Järjestäjien kävijätavoite saavutettiin ja vierailijoita biennaalissa oli 17 000.

“Juhlien täyteinen kesä muistutti meitä paitsi taiteen äärellä kohtaamisen merkityksestä, myös kulttuurin arvosta nykyajan epävarmassa maailmassa. Olemme iloisia ja kiitollisia jokaisesta taiteilijasta ja muotoilijasta, kuraattorista ja kumppanista, suunnittelijasta ja rakentajasta ja jokaisesta biennaalissa vierailleesta,” sanovat taiteilijaosuuskunta Onoman toiminnanjohtaja Matleena Kalajoki ja Luovi Productionsin ohjelmajohtaja Anni Korkman

Yhteishankkeena perustettu Fiskars Village Art & Design Biennale järjestetään jälleen kesällä 2026. Alkuperäinen idea muotoilua ja taidetta yhdistävästä kulttuurin suurtapahtumasta on toteutunut tiiviinä yhteistyönä, jossa yhdistetään voimia ja jaetaan resursseja. Seuraavan biennaalin ohjelmiston suunnittelu on jo alkanut. 

Fiskars Village Art & Design Biennalen pääyhteistyökumppani on 375. juhlavuotta viettävä Fiskars Group. Lisätietoja biennaalista löydät täältä.