
Taidehaistelija on taiteen tekijöiden puolella
Helsinkiläisessä Galleria Loistissa avautuu tällä viikolla uusi kuvataidebiennaali. TAIDEHAISTELIJA BIENNAALI 2025 koostuu 24 taiteilijan teoksista, jotka ovat kaikki myynnissä. Kuraattorina ja tapahtuman järjestäjänä toimii taiteenrakastaja ja -keräilijä, ammattimuusikko Tapio Viitasaari.

Tapio Viitasaaren vuonna 2022 käynnistämä Taidehaistelija-projekti saattaa yhteen taiteilijat ja taidehankintojen harkitsijat. Taidehaistelija etsii annettuihin tuntomerkkeihin täsmääviä suoraan teoksia asiakkailleen ja ylläpitää värikästä Instagram-tiliä, jossa hän haastattelee taiteilijoita, esittelee heidän teoksiaan, jakaa vinkkejä design- ja taideaarteiden löytämiseen sekä kertoo omasta taidekokoelmastaan. Nyt Taidehaistelijaan päästään tutustumaan myös näyttelyn muodossa, kun TAIDEHAISTELIJA BIENNAALI 2025 avautuu yleisölle.
Helsinki Design Weekly tapasi Viitasaaren avajaisviikolla.
Weekly: Kerro vähän lisää Taidehaistelijan motosta “Ostakaa yksi taideteos vuodessa”.
”Tarkoituksena on ohjata huomiota tämän hetken taiteilijoihin, heidän työhönsä ja teosten hankkimiseen. Ohje on pedagoginen; se kannustaa pohtimaan omaa suhdetta taiteeseen kysymällä ”millaisen teoksen haluaisin?”. Myös taiteen katsomista voi kehittää. Minulle moton toteuttaminen on myös taiteen tekijöiden puolella olemista ja taidekentän kanssa kommunikoimista. Käytännössä ostaminen palaa myös resursseihin – aina ei ole varaa hankkia taidetta tai tilaa voi olla rajallisesti, mutta tähänkin voi löytää sopivalla opastuksella hyviä vaihtoehtoja.”

Weekly: Mikä Taidehaistelijaa inspiroi juuri nyt?
”Biennaalin järjestäminen. Olen innoissani, että voin järjestää tapahtuman, joka kokoaa yhteen taiteilijoita ja heidän teoksiaan. Biennaali esittelee myös omaa makuani ja tapaani olla utelias. Ylipäänsä tapahtumat, keikat ja ihmisten kokoontuminen kiinnostavat nyt!”
”Biennaali esittelee myös omaa makuani ja tapaani olla utelias.”
Weekly: Onko taidehaistelussa ja musiikin tekemisessä mielestäsi jotain samaa? Pystytkö hyödyntämään joitain muusikon työkaluja aarteenmetsästyksessä?
”Kiinnostava kysymys! Taidehaistelussa on hyödyksi olla nopea reagoimaan ja myös esittelemään ideoita! Näitä olen oppinut musiikin tekemisestä ja bändeissä soittamisesta.”

Weekly: Mitä omasta kokoelmastasi vielä puuttuu?
”Kaikki Biennaalissa olevat teokset.”
Weekly: Pyrit sekoittamaan perinteisiä kuvataiteen esittämisen käytäntöjä uudempiin. Miksi on tärkeää vähän pöllyttää vanhoja tapoja?
”Perinteet hyötyvät aina uusista ideoista ja muovautuvat uusiksi perinteiksi. Vanhan ja uuden synteesi on kiinnostavaa. Samanlaista liikettä voisi olla enemmänkin instituutioiden ja itsenäisten tekijöiden välillä. Esimerkiksi Taidehaistelijan kohdalla tapa kommunikoida on yhdistelmä akateemisen tarkkaa sekä naivistisen huoletonta.”
”Perinteet hyötyvät aina uusista ideoista ja muovautuvat uusiksi perinteiksi. Vanhan ja uuden synteesi on kiinnostavaa. Samanlaista liikettä voisi olla enemmänkin instituutioiden ja itsenäisten tekijöiden välillä.”
Weekly: Mitä jos kuvataidekenttä tuntuu etäiseltä tai jopa pelottavalta?
”Voi etsiä ensin itselle läheisiä aiheita ja aloittaa siitä, mikä tuntuu helpoimmalta. Ääneen sanominen, esimerkiksi Taidehaistelijalle, voi auttaa myös.”
Weekly: Millaisia suunnitelmia Taidehaistelijalla on seuraavaksi? Mistä haaveilet Taidehaistelijana?
”Podcastin tekemisestä ja kesän maakuntakirppareista.”
Biennaaliin osallistuvat taiteilijat Anna Niskanen, Eeva Lietonen, Jaakko Hukkanen, Taru Happonen, Eetu Sihvonen, Olga Dmitriev, Jenni Yppärilä, Milja Havas, Liina Aalto-Setälä, Frans Nybacka, Haliz Yosif, Harriina Räinä, Joni Kärkkäinen, Riikka Anttonen, Inka Bell, Adele Hyry, Tuuli-Anna Viitanen, Milla Aska, Onni Alanko, Paul Gustafsson, Sirkku Rosi, Miro-Benjamin Lindström, Mariam Falaileh ja Rasmus Mäkelä. Taidehaistelija on haastatellut heitä osana Instagram-sivunsa kuukausittain päivittyvää Taiteilijavisiitti-sarjaa, jota voit seurata täällä.

TAIDEHAISTELIJA BIENNAALI 2025 4.–14.4.2025 Galleria Loisti, Vaasankatu 15. Avoinna ma–pe 13–18, la–su 12-17. Vapaa pääsy.
Artikkelikuvan taideteos: Jenni Yppärilä: Chic Fashion(Pariisi). Kuva: Jussi Koivunen.