HDW HOP 2017: Parkkiruudun kokoinen pientalo nousee Kolmen Sepän patsaalle

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 7.−17.9.2017.

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 7.−17.9.2017.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat kaupungin toista kertaa. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista, ja tarkastelee kehittyvän kaupungin teemaa.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. HDW HOP -installaatiosarjan avajaisia juhlitaan kaikkien kaupunkilaisten kanssa 7.9.

People’s Architecture -installaatio ottaa kantaa tiiviiseen asuinrakentamiseen ja katastrofialueiden rakennusratkaisuihin. Parkkiruudulle rakennetut pientalot tarjoavat mahdollisuuden rakentaa enemmän taloja ja tehdä töitä, mutta myös vähentää autojen määrää.

Hsieh Ying-Chunin pientalo rakenteilla Nepalissa. © HSIEH YING-CHUN

Kuka on installaation taustalla, ja mitä muita töitä ryhmä on tehnyt?

People’s Architecture -installaation kuratointitiimiin kuuluvat CHIU Chen-Yu ja arkkitehti HSIEH Ying-Chun sekä hänen studionsa Atelier-3.

HSIEH on tiimeineen työskennellyt katastrofialueilla ympäri maailmaa edistämässä osallistavia ja yhteistyöhön perustuvia kestävän rakentamisen menetelmiä. HSIEH Ying-Chun sai vuoden 2011 Curry Stone Design Prize -palkinnon ansioistaan yhteiskunnallisen ja teknisen edistyksen saralla. Hän rakensi paikallisten ihmisten kanssa yli 3000 taloa luonnonkatastrofialueille Taiwaniin ja Manner-Kiinaan.

Mistä installaation idea sai alkunsa?

People’s Architecture -installaation ensi-idea tuli CHIU Chen-Yulta ja arkkitehti Marco Casagrandelta. Perustavana ajatuksena on muuntaa keskustan pysäköintialueet kodinrakennusalueeksi: minimitalon kustannusten pitäisi vastata hyvän henkilöauton hintaa.

© HSIEH YING-CHUN

Arkkitehti Hsieh Ying-Chun projekti Nepalissa. © HSIEH YING-CHUN

Kaikissa installaatioissa pohditaan kaupunkikehitystä. Miten teidän installaationne ilmentää tätä teemaa?

Tulevaisuuden kaupungeissa tarvitaan lisää taloja ja työpaikkoja ja vähemmän autoja. Pysäköintialueelle rakentamalla ihmiset voivat omistaa kotinsa, pitää työpaikkansa ja vähentää autoliikenteen määrää.

Miksi kannattaa tulla katsomaan installaatiota?

Installaatiomme voi innostaa ihmisiä osallistumaan kaupunkikehitykseen lunastamalla oikeutensa suunnitella, rakentaa ja omistaa oma koti.

Millainen on tulevaisuuden kaupunki? Mitä kaupunkisuunnittelussa pitäisi ottaa huomioon?

Tulevaisuuden kaupungissa asuntojen pitäisi olla ihmisten tuottamia eikä kuluttamia. Kun ihmiset saavat rakentaa oman kotinsa, he uudelleenrakentavat samalla yhteisöään ja kehittävät kaupunkiaan.

Arkkitehti Hsieh Ying-Chun © HSIEH YING-CHUN

Tallenna