Päätapahtumapaikka: Paasivuorenkatu 3

KeskusteluJuhlaAvoin tila
Milloin ke 11.09.2024 - la 14.09.2024
Aika klo 16 - 22
Esteetön Kyllä
Lisätietoja Instagram Facebook

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on Paasivuorenkatu 3. 

Pääyhteistyökumppani Antiloopin omistamaan vanhaan pankkisaliin rakentuvassa tapahtumassa on luvassa kiinnostavia keskusteluita, ajatustenvaihtoa ja kohtaamisia. Lisätietoja rakennuksesta löydät täältä. Ohjelmakumppanit Marimekko ja Let Me Wine varmistavat, että tila muuttuu kokonaisvaltaiseksi elämykseksi. Milanon designviikolla keväällä ihastuttanut, yhteistyössä kansainvälisen sisustusjulkaisu Apartamenton kanssa luotu konseptuaalinen Bar Unikko in Residence at Helsinki Design Week on auki keskiviikosta lauantaihin.

Niin kaupunkilaisille kuin suunnittelualojen ammattilaisillekin on tarjolla päiväkohtaisesti vaihtuvaa keskusteluohjelmaa, iltapäivästä yömyöhään.

Paasivuorenkadulta löydät Bar Unikon sekä kaksi HDW:n Pinnan alla -vuositeemasta inspiroitunutta tilainstallaatiota.  Liisa Ryynäsen ja Matti Ahopellon CEILING UNDERCURRENTS -teoksen löydät vanhasta pankkiholvista ja EMBODIED REFLECTIONS -teoksen ovat luoneet Aalto ARTS Summer Schoolin opiskelijat.

Lisäksi taloon rakentuu studio Helsinki Design Weekly -median haastatteluita ja luovuutta herätteleviä työpajoja varten. Studioon on kuratoitu myös kiinnostava valikoima HDW:n Pinnan alla -vuositeemaan liittyvää luettavaa. 

Paasivuorenkatu 3:n on vapaa, esteetön pääsy. Voit tutustua päiväkohtaiseen ohjelmaan alla.

Lavaohjelma

Keskiviikkona aiheena on muoti ja vasta kehitteillä olevien materiaalien tarjoamat mahdollisuudet niin suunnittelijoiden luovuudelle kuin alan uusille liiketoimintamalleillekin. Näistä keskustellaan pohjoismaiden kiinnostavimpien suunnittelijoiden ja ajattelijoiden johdolla.

Torstain teema on arkkitehtuuri, ja uuden Arkkitehtuuri- ja Designmuseon kanssa keskustellaan radikaaleistakin konsepteista museon toteutukseen liittyen. Iltapäivällä kuullaan MoMan Paola Antonellin esitys museoiden roolista muutoksentekijöinä. Torstai huipentuu suosittuun Arkkitehdin talo -illanviettoon, jossa tunnetut arkkitehdit kertovat suosikkiasuinrakennuksistaan – niistä, jotka olisivat halunneet itse suunnitella.

Perjantain teemana on monialainen luovuus ja siihen liittyvän yhteistyön haasteet ja mahdollisuudet. Lavalle nousevat helsinkiläisten suunnittelualojen kiinnostavimmat nimet ja baarissa vietetään naapurustoon levittäytyvän Open Studios -tapahtuman viralliset jatkoja. Arkiviikon päättää nopeatempoinen PechaKucha Night. Perjantaina HDW:n kumppani Panda® tarjoaa studiossa mahdollisuuden tutustua uuteen herkulliseen kalustemateriaaliin yhdessä leikkisästä ja yllätyksellisestä muotokielestään tunnetun muotoilija Yuki Aben kanssa. Makeismuotoiluprojekti kutsuu katsojansa löytämään muotoilua ja sen mahdollisuuksia yllättävistäkin paikoista. 


Lauantaina keskustellaan kaupunkisuunnittelusta ja lavalla kuullaan kaupunkilaisia kiinnostavia puheenvuoroja Helsingin kaupungilta, Archinfosta ja Finnish Design Info -muotoilun tiedotuskeskuksesta. Iltapäivällä luvassa on perinteinen pubivisa, jossa paras designtietäjä palkitaan. Lauantai-ilta huipentuu yhteistyössä 417 Worldin kanssa toteutettavaan Helsinki Design Night -klubi-iltaan.

Keskiviikko 11.9. klo 16–21

Klo 16.30–17.30 Paneelikeskustelu. Pohjoismaiset muotialan asiantuntijat keskustelevat vasta kehitteillä olevien materiaalien tarjoamista mahdollisuuksista niin suunnittelijoiden luovuudelle kuin alan uusille liiketoimintamalleillekin. Mukana ovat ruotsalaisen Main Nué -merkin perustaja Maja Freiman, islantilainen Sól Hansdóttir, stylisti Claudia Cifu sekä väitöskirjatutkija, muotoilija Noora Yau. Moderaattorina toimii suunnittelija Anna Semi. Englanniksi.

Klo 18–19 Keynote. ALPHA-organisaation johtaja Ane Lynge-Jorlén kertoo Pohjoismaisen muotisuunnittelun tulevaisuudesta. Englanniksi.

Klo 19–21 HDW:n ystävien soittamaa musiikkia!

Torstai 12.9. klo 16–21

Klo 16.15 Kaarina Gould: Lyhyt puheenvuoro AD museon kilpailun verkkogallerian esittelystä. Englanniksi. 

Klo 16.30 Paneelikeskustelu: Don’t forget to play. Salamaesitysten sessio inspiroivista ja radikaaleistakin konsepteista museon toteutukseen, moderaattorina David van der Leer New Yorkista. Puheenvuorot: Liza Chong, Ervin Latimer, Linda Liukas, Johannes Suikkanen ja Teemu Suviala

Klo 17.30 Paneelikeskustelu: Miten rakennetaan toimiva museo tämän vuosisadan yhteisöille? Keskustelussa mukana: Tommi Laitio, Héctor Noval ja Eeva-Liisa PelkonenModeraattorina Amos Rexin johtaja Kieran Long. Englanniksi.

Klo 18.30 Keynote: Paola Antonelli: Museot muutoksentekijöinä. New Yorkin modernin taiteen museon (MoMA) arkkitehtuurin ja designin pääkuraattori sekä museon tutkimuksesta ja kehityksestä vastaava johtaja Paola Antonelli avaa puheenvuorossaan kokemuksiaan siitä, miten muotoilun vaikuttavuutta voidaan kasvattaa rakentamalla vahvoja suhteita muotoilijoiden, tutkijoiden ja poikkitieteellisten toimijoiden välille, sekä kiinnittämällä muotoilu osaksi yhteiskuntaa ja elämää. Puheenvuorossaan Antonelli pohtii, miten MoMA vaalii muotoilun ja arkkitehtuurin modernia historiaa, ollen samalla paikka, jossa syntyy jatkuvasti uusia ideoita ja keskustelua. Antonelli valottaa MoMA Salons ja Design Emergency -hankkeiden roolia yhteiskunnallisen muutoksen ajureina.   Englanniksi.

Klo 20 Arkkitehdin talo. Suositussa tapahtumakonseptissa arkkitehdit esittelevät kollegan suunnitteleman lempiasuinrakennuksen. Mukana ovat arkkitehdit Timo Karasalo, Esa Laaksonen, Anu Puustinen, Miia-Liina Tommila ja Henrik Ilvesmäki. Suomeksi. Lisätietoja Arkkitehdin talosta löydät täältä.

Perjantai 13.9. klo 16–23

Klo 16–17 Paneelikeskustelu: Habitare & HDW. Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman, Habitaren Creative Lead Päivi Helander, Minna Kemell-Kutvonen, Marimekon Design Director, Home & Print Design ja kuvittaja Ulla Donner keskustelevat luovan prosessin mystisyydestä. Suomeksi.

Klo 17–18 Weekly Talks: Haastattelussa Helsinki Design Awards -voittaja (julkistetaan 11.9.). Suomeksi. 

Klo 18–19 Paneelikeskustelu: Monialainen luovuus ja siihen liittyvän yhteistyön haasteet ja mahdollisuudet. Puhujat julkaistaan pian. Englanniksi. 

Klo 19–20 HDW:n ystävien soittamaa musiikkia! Ja Open Studios -kierroksen viralliset jatkot! (Lisätietoja löydät täältä.)

Klo 20–22 PechaKucha Night. Japanilaisten arkkitehtien kehittämän esityskonseptin säännöt ovat tiukat: jokainen esitys käsittää kaksikymmentä kuvaa, joista jokainen on esillä kaksikymmentä sekuntia. Esitysten kesto on täsmälleen kuusi minuuttia ja neljäkymmentä sekuntia – ja niiden sisältö täysin vapaa. Paasivuorenkadun lavalle nousevat luova johtaja Antero Jokinen, arkkitehti Liisa Ryynänen, kuvataiteilija Dora Dalila, Ouioui-uutiskirjeen Pietari Pyykönen, Noinseitsemän -kollektiivin suunnittelijat Emma Tahvanainen, Siiri Rajalin, Roosa-Emilia Ronkainen ja Samu Pitkänen sekä graafikko, podcastaaja Kasper Strömman. Esitykset ovat englanniksi. Lisätietoja PechaKucha Nightista löydät täältä.

Lauantai 14.9. klo 16–23

Klo 16–17 Kartalla. Kartalle. Suomimuotoilun kansainvälisestä näkyvyydestä keskustelemassa Hakolan Annaleena Hakola, skeittari ja maisemasuunnittelija Janne Saario sekä Helsingin kaupungin muotoilujohtaja Hanna Harris. Moderaattoreina toimivat Finnish Design Infon toiminnanjohtaja Kirsi Juva sekä Archinfon viestintäpäällikkö Miina Jutila. Tilaisuudessa lanseerataan myös Helsingin kaupungin design- ja arkkitehtuurikartta. Tutustu panelisteihin täällä.
Klo 17–18 Marimekko esittää: designin tietovisa. Englanniksi.
Klo 18–20 HDW:n ystävien soittamaa musiikkia!
Klo 21–00 Helsinki Design Night (Jatkot Post Barissa)