Mitä tulevaisuudessa pitäisi muistaa?

“Eikö kauniin perimmäinen merkitys ole välttämätön, toimiva, perusteltu, oikea?” Näin sanoi Kaj Franck vuonna 1978. Helsinki Design Weeklyn kevätkausi alka Radio Helsingissä ja ensimmäisessä jaksossa muutamme muutamme suhtautumistamme aikaan, pohdimme nykyhetkeä ja antaudumme vuoropuheluun huomisen kanssa. Toimittajana ohjelmajohtaja Anni Korkman

Asiantuntijavieraina ovat muotoilua, Iittala Design Lab Gallerian luova johtaja Päivi Niemi sekä arkkitehti Jack Self. Heidän näyttelynsä “It’s About Time – The Radicality of Timeless Design” avautuu Arabianrannan galleriassa. 

Niemi on myös ohjannut näyttelyn videoteoksen, jossa nähdään Kaj Franckin kuvaamaa elävää kuvaa eri puolilta maailmaa. Lisäksi videoteoksessa esitellään Franckin ystävän, sisustusarkkitehti ja muotoilija Tauno Tarnan kokoelmasta Franckin suunnittelemia muotoiluesineitä, joissa näkyy Franckin pyrkimys universaaliuteen perusmuotojen kautta. Tätä ilmentävät myös hänen luonnoslehtiöstään poimitut piirrokset ja ajatukset. Näyttely tutkii ajattoman, trendeistä riippumattoman ja iättömän muotoilun kumouksellisuutta. 

Radikaali-sana merkitsee juureen asti menevää, perusteellista ja kumouksellista. Ajaton muotoilu on radikaalia, sillä sen tavoitteena on määritellä koko ihmisyyden olemus. Ajattoman esineen muotoilu vaatii ajattelua trendejä ja rajallista käyttöikää pidemmälle. Ajattomuudessa ei ole koskaan kyse vain yhdestä ihmisestä, yhteiskunnasta tai aikakaudesta. Ajattoman esineen muotoilu vaatii lisäksi muutoksen ennakointia, sillä vain muutos on maailmassa pysyvää.

Kuuntele jakso täällä.

Lisätiedot näyttelystä löydät täältä.