2000-luvun toimisto on avoin, keskeneräinen ja kannustaa yhteistyöhön

San Franciscon alueella käydään kovaa kilpailua parhaista työntekijöistä. Siksi toimistotiloihin ja kampuksiin satsataan ennennäkemättömällä tavalla.

San Franciscon alueella käydään kovaa kilpailua parhaista työntekijöistä. Siksi toimistotiloihin ja kampuksiin satsataan ennennäkemättömällä tavalla.

“Elämme työtilasuunnittelun kulta-aikaa”, sanovat Primo Campilla ja Verda Alexander, sanfranciscolaisen O+A-studion perustajat.

Milloinkaan ennen työtiloihin ei ole panostettu niin kuin nyt, eikä milloinkaan ennen työtilojen merkitystä ole ymmärretty yhtä hyvin kuin nyt. Toimivat, persoonalliset työtilat ovat yrityksen kilpailuvaltti ja erottautumiskeino, Campilla ja Alexander uskovat. Tämä pitää paikkansa ainakin San Franciscon alueella. Nopeasti kasvavat teknologiayritykset rakennuttavat ja remontoivat itselleen uusia tiloja hurjalla tahdilla.

Piilaakson Cupertinossa, 70 kilometrin päässä San Franciscosta, rakennetaan Foster & Partnersin suunnittelemaa Applen uutta kampusta. 15 kilometrin päähän tulee Googlen uusi päärakennus. Sen suunnittelusta vastaa Bjarke Ingels.

Facebookin kampuksen laajennusosa MPK20 valmistui vajaa vuosi sitten maaliskuussa 2015. 40 000 neliön rakennukseen mahtuu työskentelemään 2900 henkeä.

Arkkitehti Frank Gehry otti itse yhteyttä Facebookin perustajaan Mark Zuckerbergiin, ja ehdotti yhteistyötä. Ensin Zuckerberg pelkäsi Gehryn olevan liian kallis ja hänen suunnittelemansa rakennuksen viestittävän viime kädessä vääriä asioita yrityksestä. Gehry ei luovuttanut, sai uuden mahdollisuuden ja pystyi antamaan edullisimman tarjouksen.

Mark Zuckerbergin mukaan rakennus valmistui etuajassa ja alitti budjetin. On sanottu, että MPK20 on Piilaakson edullisin talo. Kampuksen seuraava laajennusosa on jo suunnitteilla.

Ilmakuva MPK20:sta. Taustalla näkyy kampusalueen ensimmäinen osa. Yhteensä alueella työskentelee vajaa 6000 henkeä. © FACEBOOK

Keskeneräisyys on hyve

Siinä missä Piilaaksossa rakennetaan uusia jättimäisiä kampus-alueita, San Franciscon keskustassa muutetaan vanhoja kiinteistöjä uusiksi toimistotiloiksi. O+A:n suunnittelema Uberin pääkonttori sijaitsee San Franciscon keskustaa halkovan Market-kadun varrella.

Usein vanha jää näkyviin vain rakennuksen fasadiin, sillä sisätiloihin halutaan avaruutta, tilaa ja ilmaa. On trendikästä jättää vanhoja rakenteita näkyville, joko korostamaan rakennuksen historiaa ja työn keskeneräisyyttä – teknologiafirmalle maailma ei ole koskaan valmis.

Uberin tiloissa ilmastointiputket ovat ronskisti näkyvissä. Parin kilometrin päässä San Franciscon Somassa on Airbnb:n uudet toimitilat. Niiden suunnittelu on hoidettu talon sisällä. “Rakennuksen “luuranko” eli rakenteet saavat näkyä meilläkin”, sanoo Airbnb:n pääsisustussuunnittelija Rebecca Ruggles.

Keskeneräisyys ei ole Piilaaksossa haitta, vaan hyve. Täällä hyväksytään myös se, että työtilojenkin pitää muuttua koko ajan.

Kun Uber tarvitsi lisää tilaa työntekijöilleen, se osti yhden kerroksen lisää. 11. kerros on fyysisesti erillään muista toimitiloista, mitä käytettiin suunnittelussa myös tietoisesti hyväksi. 11. kerroksessa suunnitellaan erikoisprojekteja, luodaan tulevaisuutta. Hissiaulassa maali ulottuu vain seinän puoliväliin, ilmastointiputket ovat ronskisti näkyvillä. Tila on tarkoituksellisesti raakilemainen.

Myös Facebookin MPK20 on keskeneräisen oloinen ja luonnosmainen. Mark Zuckerberg sanonut, ettei hän halunnut rakennuksesta liian hienoa, “fancya”.

Niin kuin oikeissa kodeissa, myös Airbnb:n tiloissa on eriparisia huonekaluja. Sama trendi näkyy myös muiden yritysten toimitiloissa. © AIRBNB

Aula – yritys pienoiskoossa

Vastaanottotilat antavat vierailijalle ensimmäisen vaikutelman yrityksestä. Uberin pääkonttorissa vieras kohtaa ensimmäisenä tyylikkään marmorisen tiskin. Yläpuolella yksinkertainen Uberin logo, jonka kirjainten takaa hehkuu hillittyä valkoista valoa. Kiiltävän mustaksi maalattu hissiaula vie eteenpäin.

Uberin tiloissa on aikuista tyylikkyyttä, hienostuneisuutta ja ripaus luksusta. Uberin yksi missio onkin tuoda luksusta jokaisen ulottuville: yrityksen ansiosta taksimatka on halvempi kuin koskaan ennen.

“Haluamme kertoa asiakkaan tarinan tilan avulla”, sanookin Campilla, toinen O+A-studion perustajista.

Uberin aulaa ei voisi kuvitella muiden teknologiafirmojen tiloihin. Teknologiafirman sisustuksen tunnistaa yleensä räikyvistä väreistä ja nuorekkuudesta. Pinnat ovat usein vaneria, vaalea puuta ja maalattua betonia, mutta vähintään kalusteet kirkuvat väreillään. Uberin tiloissa on muun muassa lasia, terästä, kuparia ja vaahteraa.

O+A designed various interlaced spaces for the Uber HQ so that work can be done in various ways: alone, in pairs, in groups, quietly, through discussions, immersed, or by brainstorming. © JASPER SANIDAD
12
Facebookilla aulatiloissa huomion vievät värikkäät huonekalut, jotka näyttävät opiskelijoiden tekemiltä prototyypeiltä. Kalusteissa on innovatiivisuutta ja kokeilunhalua, aivan kuten Facebookissa yrityksenäkin.

Airbnb:n aulassa on puolestaan keskieurooppalaisen kaupungin keskusaukion tuntua. Kun sanfranciscolainen arkkitehtitoimisto Gensler Architects alkoi suunnitella uusia tiloja Airbnb:lle vanhaan varastorakennukseen, aulaan haluttiin tuoda ulkotilan elementtejä. Aulan lattialla luikertaa pätkä San Franciscolle tunnusomaisten raitiovaunujen kiskoja. Kairo-kahvilan terassi aukeaa aulan sisäpihalle. Aukiomaiseen aulaan tekee mieli jäädä istuskelemaan ja tarkkailemaan teknologiafirman hauskannäköisiä työntekijöitä.

“Rakennus tuntuu pieneltä kaupungilta, koska toimiston sisällä on keskenään niin erilaisia tiloja”, kuvailee Airbnb:n Rebecca Ruggles.

Näkymä kahvilatiloista Airbnb:n keskusaulaan. Vajaan 6700 neliön tiloissa työskentelee noin 1400 henkeä. © AIRBNB

Toimistosta olohuoneeksi ja kaupungintaloksi

Sanat toimisto ja konttori tuntuvat Piilaaksossa vääriltä, niin epätoimistomaisia monet työpaikat ovat.

Airbnb:n kokoustilat on sisustettu yksi yhteen olemassaolevien oikeiden Airbnb:hin listattujen kotien mukaan. On islantilainen keittiö, milanolainen makuuhuone ja kalifornialainen puumaja. Joka tila, huone ja alue on uniikki.

“Haluamme käyttää sisustuksessa kotoisia materiaaleja, ei mitään liian kallista. Käytämme palion paikallisten designereiden ja puuseppien tekemiä huonekaluja”, Ruggles kertoo.

Airbnb:n konttori konkretisoi onnistuneesti yrityksen filosofian: tuntuu kuin olisi kotona ja matkoilla yhtä aikaa.

Kaikilla Airbnb:n työntekijöillä ei ole omaa toimipistettä, vain lokerikko jonne voi säilöä henkilökohtaisia tavaroita. Työtä voi tehdä missä haluaa: vaikkapa tiloihin tuodun aitoamerikkalaisen asuntonvaunun sisällä.

Sisustuksen suunnittelussa ei Airbnb:llä tunneta rajoja. Kuka tahansa työntekijä voi ehdottaa omaa sisustussuunnitelmaa. Yksi työntekijä on sisustanut wc-tilat muistuttamaan Liisa Ihmemaassa -satua. Vaikka toimitilat ovat täynnä kaikenlaista hauskuutta, päätavoite on tietysti tehdä tiloja, jotka tukevat työntekoa. Airbnb:n konttori on leikkisä olematta lapsellinen.

Airbnb:n tilat ovat luonnosmaiset, pop up -henkiset. Asuntovaunuun voi mennä nokosille tai pitää palaverin pienen tiimin kesken. © AIRBNB

“Uskon, että tilat vaikuttavat yrityksen kulttuuriin. Esimerkiksi Googlen kampus on toimistomaisempi. Täällä tunnelma on ystävällinen, ei niin virallinen, jopa kotikutoinen”, kuvailee Airbnb:llä käyttöliittymäsuunnittelijana työskentelevä Karri Saarinen.

Vaikka Saarinen työskentelee yleensä koko päivän saman näytön ääressä, hän kohtaa työpäivän aikana silti paljon ihmisiä. “Täällä kukaan ei ole piilossa. On helppo mennä juttelemaan työkavereille.”

Juuri tähän tilojen suunnittelijat pyrkivät: että työpäivän aikana syntyy spontaaneja kohtaamisia ja että kommunikointi on esteetöntä. Ajatusten ja ideoiden vaihtaminen on helppoa ja vaivatonta.

Mark Zuckerberg halusi MPK20:sta tilan, joka kannustaa yhteistyöhön ja muuttuu tarpeiden mukaan. Tilan, joka korostaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

O+A-toimiston Campilla painottaa, että nykyajan toimistossa tarvitaan erilaisia tiloja: tiloja, joissa voi työskennellä yksin tai ryhmässä, keskustellen tai hiljentyen kuin kirjastossa. Tarvitaan myös koko työpaikan yhteinen tila, jossa voidaan kokoontua tärkeinä hetkeinä tai vastaanottaa vieraita. Tarvitaan tiloja, joissa on kiinteät kalusteet, ja tiloja joiden kalusteita on helppo siirrellä ja sisustusta muuttaa. Tarvitaan sosiaalisia tiloja ja tiloja, joissa voi olla yksin.

Campilla on kehittänyt uuden työtilojen taksonomian. 2000-luvun toimistoon kuuluu hänen mukaansa niin olohuone, kaupungintalo kokoontumisia varten, studio ideointityöhön kuin suoja yksinäisiin hiljaisiin hetkiin.

Työtilasuunnittelussa haetaan inspiraatiota kahviloista ja ravintoloista, paikoista joissa ihmiset viihtyvät ja joissa he tykkäävät työskennellä läppäreidensä kanssa.

Uusi keksintö työtilasuunnittelussa ovat erilaiset “mikrosuojat”, puolisuljetut tilat joihin voi vetäytyä kun tarvitsee yksinoloa, rauhaa ja hiljaisuutta. © JASPER SANIDAD
Niin sanottu “War Room”, Uberin johtoportaan bunkkerimainen kokoustila, jossa on kaikki tarvittava jotta kokousta voidaan jatkaa tarvittaessa vaikka vuorokauden ympäri. © JASPER SANIDAD

Sekä Airbnb:llä että Facebookilla on myös workshop-tiloja, joissa työntekijät voivat musisoida tai nikkaroida. Työntekijöiden koko elämä mahtuu työpaikalle. Kaikki kolme yritystä myös tarjoavat työntekijöilleen ilmaiset ateriat.

Sekä Facebook, Uber että Airbnb korostavat avoimuutta. Airbnb:n hallitus kokoontuu soikeassa, vain sermein rajatussa tilassa. “Organisaatiomme on matala ja avoin”, sanoo Ruggles.

Facebookin MPK20 on Zuckerbergin mukaan kuin maailman isoin huone. Koko rakennus on yhtä isoa avointa tilaa, mutta seassa on lukuisia pieniä tiloja, joihin voi vetäytyä, jos tarvitsee omaa rauhaa. Mutkitteleva polku kuljettaa tilan päästä päähän.

“Tilasuunnittelun trendi on se, että halutaan avoimia tiloja joissa katse ulottuu rakennuksen päästä toiseen. Se on konkreettista esteettömyyttä”, kuvailee Campilla.

Facebookin MPK20 iltavalaistuksessa. Päiväsaikaan matalaa rakennusta ei erota maisemasta ennen kuin seisoo aivan sen edessä. © FACEBOOK

Koko rakennuksen katto on puutarhaa, jossa kasvaa muun muassa yli 400 puuta. Puutarha on rakennuksen harvoja rauhallisia paikkoja. Kattopuutarha toimii myös eristeenä, ja auttaa lämmitys- ja ilmastointikulujen pienentämisessä. © FACEBOOK