Janne Kyttäsen isot kuviot

Los Angelesissa työskentelevä 3D-tulostuksen pioneeri tekee yhteistyötä rap-tähti Will.i.amin kanssa.

Los Angelesissa työskentelevä 3D-tulostuksen pioneeri tekee yhteistyötä rap-tähti Will.i.amin kanssa.

”Kuvittelin 20 vuotta sitten tietäväni mihin suuntaan 3D-printtauksessa ollaan menossa. Nyt en tiedä yhtään mitään, näen uusia juttuja joka päivä. Sen takia on hyvä lähteä nyt, koska voi olla pikkuskidi vähän aikaa ja katsella mitä muut tekevät”, Janne Kyttänen sanoo puhelimessa. Hän vastaa Skype-puheluun Los Angelesista, missä kello on yhdeksän lauantaiaamuna.

Lähdöllä Kyttänen tarkoittaa sitä, että hän on vaihtamassa työtä helmikuussa. Viime vuodet Kyttänen on työskennellyt yhdysvaltalaisen 3D Systemsin luovana johtajana, ensin Amsterdamissa ja nyt vajaat puolitoista vuotta Los Angelesissa.

3D Systems on johtava kolmiulotteisen tulostuksen yritys ja tuottaa muun muassa 3D-printtereitä, printtimateriaaleja ja varaosia ammattilaisille ja kuluttajille.

Yritys syntyi koulun lopputyönä

Hämeenlinnasta lähtöisin oleva Kyttänen (s. 1974) puolestaan on yksi 3D-tulostuksen pioneereja. Hän opiskeli muotoilua 1990-luvulla ensin vuoden Barcelonassa ja sitten Hollannissa Gerrit Rietveld -akatemiassa. Jo opiskeluaikanaan hän tutki 3D-pikamallinnustekniikan käyttöä esinesuunnittelussa, mikä oli aivan uutta.

Valmistumisvuonnaan 2000 hän perusti Freedom of Creation -yrityksen eli FOC:n, se oli oikeastaan hänen lopputyönsä.

”Minun piti tehdä lopputyö kouluun. Joku teki tuolin ja joku pöydän, minua kiinnostivat isommin skaalautuvat asiat. Ideana oli suunnitella uusi teollisuus. Taustalla oli ajatus, että tulevaisuudessa tavaroita ei tehdä Kiinassa eikä rahdata niitä massoille, vaan luodaan uutta ympäristöä, ja kotona olisi 3D-printterit.”

FOC teki aluksi designpalveluja yrityksille, jotka halusivat 3D-tulostimella tehtyjä tuotteita, mutta se halusi koko ajan investoida omiin tuotteisiin. FOC alkoi tuoda markkinoille Kyttäsen ja muutaman muun suunnittelijan eksklusiivisia valaisimia, koruja, kalusteita ja sisustustuotteita. Ne hätkäyttivät designpiirejä sekä estetiikaltaan että tekniikaltaan. Yrityksestä tuli designlehdistön lempilapsi, ja sen tuotteille satoi designpalkintoja. Kyttäsen tuotteita on ympäri maailmaa ainakin tusinassa museossa, esimerkiksi Punchbag-laukku ja valaisin ovat New Yorkin Modernin taiteen museon kokoelmissa.

Mashup shoes, 2014

Teknologian piti kohdata design

Vuonna 2011 FOC ja toinen Kyttäsen perustama yritys, muun muassa puhelinten suojakuoria valmistanut Freshfibers, myytiin yhdysvaltalaiselle 3D Systemsille. Siinä vaiheessa FOC oli kasvanut henkilökunnaltaan 15 ihmisen yritykseksi. Vuonna 1986 perustetussa 3D Systemsissa on työntekijöitä lähes 3 000.

Kaupan myötä teknologia ja designtuotteet kohtasivat. Tai ainakin niin oli tarkoitus tapahtua.

”Myimme yrityksen sillä mielellä, että he olisivat investoineet meidän tuotteidemme myymiseen ja halusin myös antaa kaikki tiedostoni ilmaiseksi tulevaisuuden tekijöille ja sitä mukaa voisimme puskea teollisuutta entistä nopeampaa eteenpäin. Pikkuhiljaa havaitsimme, että he ostivatkin tuotteet ja tiedostot omaan markkinointiin. Teollisuus on kuitenkin suurin maksaja vielä 3D-printtaustuotannossa, kulutustuotteiden nousu on hitaampaa.”

Kyttästä kiinnostavat kuitenkin juuri kulutustuotteet ja taideprojektit. Kyttänen on osallistunut pari kertaa Art Basel Miamiin uniikeilla 3D-teoksillaan.

Pörssiyrityksissä katsotaan usein vain seuraavan vuosineljänneksen tulosta eikä haluta nähdä kauemmas tulevaisuuteen. Tulevaisuus on kuitenkin se, mikä kiinnostaa Kyttästä.

Hän on aloittanut oman pääomasijoitusyhtiön, joka toimii Amsterdamissa ja Los Angelesissa. Tekeillä on tällä hetkellä kolme start up -yritystä, jotka liittyvät 3D-tulostukseen.
3D-tulostuksessa juuri pienet yritykset ovat hyviä innovoijia, ja pörssiyrityksen on vaikea kilpailla niiden kanssa, Kyttänen sanoo.

”Tappelin 3D Systemsissä siitä, että jos ei mietitä viittä-kymmentä vuotta eteenpäin, ollaan ongelmissa hyvin nopeasti. Käytin aina Nokia-esimerkkiä, mutta on todella vaikea muuttaa muutaman tuhannen ihmisen yritystä muutamassa vuodessa. Jos ei tehdä konseptuaalisesti uusia juttuja, on vaikea kilpailla yrityksenä. Ensimmäiset pari vuotta menivät siihen, että suunnittelin uudet koneet, softat ja materiaalit, kun yrityksessä ei ollut minkäänlaista designia 30 vuoteen. Sitten tuli kutina, että mitäs seuraavaksi.”

Sofa so good, 2015

Rap-tähden kanssa samassa studiossa

Yksi suurista uusista kuvioista on Kyttäsen yhteistyö Will.i.amin kanssa. Will.i.am on The Black Eyes Peas -yhtyeen perustajajäsen, musiikkituottaja ja näyttelijä. Hän lanseerasi myös muutama vuosi sitten Coca Cola -yhtiön kanssa uuden Ekocycle-brändin, joka tekee lifestyle-tuotteita kierrätetyistä materiaaleista.

Brändi puolestaan teki yhteistyötä 3D Systemsin kanssa. Kyttänen suunnitteli sille uuden Ekocycle Cube -3D-tulostimen, jossa tulostamien materiaalina voidaan käyttää PET-muovipulloja. Muovijäte saa uuden elämän esimerkiksi koruina ja koriste-esineinä.

”Konsepti on itse asiassa 15 vuotta vanha. Mietin silloin, jos kotona voisi olla kone, jossa voisi kierrättää kaikki muovit. Tänä vuonna olen nähnyt, että tämäkin kone on tehty”, Kyttänen sanoo.

Kyttäsen yhteistyö Will.i.amin kanssa jatkuu. Hän työskentelee rap-tähden kokeellisessa studiossa, johon on koottu yhteen muun muassa teknologian, muodin, musiikin ja graafisen suunnittelun tekijöitä.

”Ideana on ollut tuoda luovat alat samaan tilaan ja katsoa mitä tapahtuu.”

Puolentoista vuoden aikana Kyttänen on luonut Kaliforniassa laajan verkoston. Sekin auttoi päätöksessä lähteä 3D Systemsistä. Will.i.amin studiolla liikkuu nimekästä väkeä, Kyttänen on törmännyt siellä muun muassa näyttelijä Will Smithiin ja Justin Bieberiin.
Kuuhun otetaan mukaan 3D-tulostimet

3D-tulostimien odotetaan mullistavan maailman samaan tapaan kuin kaupungistuminen tai internet. Jo nyt voidaan tulostaa autoja, ihmisen luita ja tekoniveliä, ruokaa ja rakennuksia. Skyfall-elokuvassa oli 3D-tulostettu Aston Martin -auto. 3D Systemsissä 3D-tulostuksen materiaalina on käytetty meteoriittikiven metallia.

”Jos jonain päivänä muutetaan kuuhun, sinne ei viedä materiaalia, vain koneet”, Kyttänen sanoo selitykseksi.

Kyttänen on kokeillut tarkoituksella 3D-tulostuksen rajoja 3D Systemsillä. Hän suunnitteli ja tulosti muun muassa sohvan, jossa on hämähäkin seitin kaltainen rakenne. Sohvan voi nostaa ilmaan yhdellä kädellä, se painaa vain pari kiloa, mutta on kuitenkin kestävä.

”Se on isoin tuloste, mikä on tehty yrityksen historiassa. Yritin näyttää insinööreille, miten hitaita koneet vielä ovat tulevaisuuden kilpailijoihin nähden.”

Kyttäsen suunnittelema sohva tuskin ovat tulevaisuudessakaan massatuote. Pelkästään tulostimen aika maksaa 100 000 euroa.

Mutta Kyttäsellä on suunnitelmissa myös massatuotteita, kuten 3D-tulostettua ruokaa. Sitä aletaan valmistaa Kaliforniassa, ja hanke lanseerataan myöhemmin keväällä. Siksi Kyttänen ei vielä kerro hankkeesta kovin paljoa.

”Hinnassa ei ole hirveä ero enää ruuan normaalituotantoon. Lisäksi voidaan tehdä täysin kustomoituja tuotteita.”