Muoti tulee ovelle

Netti- ja kotiinkuljetuspalvelut muuttavat muodin kulutusta Yhdysvalloissa. Silmälaseja ei tarvitse mennä enää sovittamaan kivijalkakauppaan ja vaatevalinnat voi ulkoistaa virtuaalistailistille. Shoppailu on entistä helpompaa ja hauskempaa. Mutta onko kehitys ekologista ja hyväksi muotialalle?

Netti- ja kotiinkuljetuspalvelut muuttavat muodin kulutusta Yhdysvalloissa. Silmälaseja ei tarvitse mennä enää sovittamaan kivijalkakauppaan ja vaatevalinnat voi ulkoistaa virtuaalistailistille. Shoppailu on entistä helpompaa ja hauskempaa. Mutta onko kehitys ekologista ja hyväksi muotialalle?

Sovita kotona

Jokainen silmälasit omistava tietää, miten tuskallista uusien kehysten sovittaminen ja ostaminen on. Onneksi optikkoliikkeet antavat kehyksiä kotisovitukseen. New Yorkissa perustettu Warby Parker vie kehysten ostamisen vielä pidemmälle: asiakkaan ei tarvitse käydä kivijalkakaupassa ollenkaan. Yrityksen nettisivulta voi valita viisi sopivinta mallia, jotka postitetaan kotiin maksutta. Asiakkaalla on viisi päivää aikaa valita mieleisensä. Jos kehysten valinta tuottaa haasteita, Warby Parkerin some-kanaviin voi lähettää oman kuvan jossa poseeraa kehykset päässä. Warby Parkerin työntekijät kommentoivat ja auttavat tekemään valintapäätöksen.

Samalla periaatteella toimii sanfranciscolainen alusvaatemerkki True & Co. Uudet asiakkaat täyttävät netissä kyselylomakkeen, jonka perusteella heidät jaotellaan yhteen seitsemästä koko-ryhmästä. Kysely on perusteellinen: miten vanhat liivisi istuvat, kiristävätkö olkaimet, mitä kokoa käytät oloasuissa.

Kiinnostavaa on se, että Warby Parker ja True & Co. ovat perustaneet bisneksensä sellaisten tuotteiden ympärille, joiden ostaminen koetaan perinteisesti hankalaksi ja vaikeaksi ja joiden valinnassa kuluttaja usein kaipaa myyjän asiantuntevaa apua.

Jotta kotisovituspalvelu toimisi, koko prosessin pitää toimia saumattomasti ja sujuvasti kuin tanssi. Sen pitää tuntua helpommalta kuin käynti fyysisessä kaupassa.

Voisiko vastaavaa kotisovituspalvelua kokeilla myös muunlaisen designin markkinointiin?

© TRUECO

Stailisti jokaisen ulottuvilla

Harvalla meistä on varaa palkata oma stailisti. Nyt tämäkin on toisin, kiitos netissä toimivien stailauspalveluiden.

Vuonna 2011 perustetun Stitch Fix -nettistailauspalvelun kohderyhmänä ovat kiireiset uranaiset, joilla ei ole aikaa shoppailla. Perustaja Katrina Lake sanoo haluavansa auttaa naisia löytämään oman tyylinsä ja näyttämään parhaimmaltaan. Samoin kuin True & Co:n palvelussa myös Stitch Fixin käyttäminen alkaa laajan nettilomakkeen täyttämisellä. Lomake tuo näkyviin erilaisia asuja, joista voi ruksia mieleisensä ja hylätä ne mistä ei pidä. Tämän jälkeen seuraa joukko kysymyksiä: pidätkö mieluiten hameita vai housuja, peitätkö tai korostatko mielelläsi jonkun kohdan vartalostasi, millaisista kuoseista ja väreistä pidät, millaisia tilaisuuksia varten tarvitset vaatteita, paljonko yleensä maksat vaatteista jne.

Asiakas voi valita, kuinka usein haluaa kotiovelleen Stitch Fixin stailistien kokoaman vaate- ja asustelähetyksen. Kaikki ne vaatteet ja asusteet, joista ei pidä, voi palauttaa. Loput voi lunastaa itselleen. Yrityksen mukaan 70 % asiakkaista jatkaa palvelun käyttöä ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Palvelun aloitusmaksu on 20 dollaria. Muita kustannuksia ei tule, jos ei päädy ostamaan kotiin lähetettyjä tuotteita.

Stitch Fixin toiminta on sekoitus taidetta ja tiedettä. Käyttäjien palautetta ja toimintaa seurataan tarkasti, jotta vaatelähetykset osataan räätälöidä ja koota koko ajan paremmin ja paremmin asiakkaan mieltymyksiä vastaaviksi. Palvelu toimii kuin Netflix: se suosittelee uusia tuotteita sen mukaan, mitä olet päätynyt aiemmin ostamaan, mitä tuotteita olet klikannut ja mistä olet pitänyt. Lopullisen valinnan tekee kuitenkin ihkaelävä stailisti (joita yritys työllistää jo yli 1500). Tavoitteena on, että asiakas ostaa kaksi viidestä hänelle lähetetystä vaatteesta.

Stitch Fix hdistää ostoskeskuksen runsaan valikoiman nettikaupan kätevyyteen. Yritys ottaa vaatemerkit valikoimiinsa sen mukaan, kenellä on tarjottavanaan laajin valikoima. Halutessaan Stitch Fix voisi promota vielä enemmän paikallisia, eettisiä ja ekologisia merkkejä.

© STITCHFIX

Vuokraa, älä osta

StyleLend ja Rent the Runway ovat netissä toimivia vaatevuokraamoita. Rent the Runway syntyi, kun perustajat Jennifer Hyman ja Jennifer Fleiss kysyivät, mikseivät naiset voisi vuokrata juhla-asuja samaan tapaan kuin miehet ovat vuokranneet frakkeja vuosikymmeniä. Nyt palvelulla on yli 5 miljoonaa asiakasta ja 65 000 asun varasto. Viiden vuoden kuluttua jokainen amerikkalainen nainen uudistaa vaatekaappiaan vuokraamalla asuja, ennustavat Jenniferit.

Myös Rent the Runway käyttää hyväkseen data-analytiikkaa. Tutkimustuloksia jaetaan myös palvelussa mukana oleville suunnittelijoille: millaisia asuja kysytään eniten, milloin niitä vuokrataan, mitkä värit ovat suosittuja jne.

StyleLendissä myös yksityiset ihmiset voivat ryhtyä vuokraamaan omia vanhoja vaatteitaan ja saada 50 % tuotosta. Tosin vaatteiden vähittäismyyntihinna on oltava ollut vähintään 300 dollaria ja niiden pitää olla alle kaksi vuotta vanhoja. Vintage ei kelpaa, koska näiden vuokrauspalveluiden huokutus perustuu uutuuden viehätykseen.

Ekologista ja eettistä  – vai onko sittenkään?

Rent the Runwayn mukaan jokainen amerikkalainen ostaa yli 60 vaatetta vuodessa. On varmasti ekologisempaa ja ekonomisempaa, jos näistä osa vuokrataan eikä osteta omaksi? Toisaalta vuokraus- ja lainauspalveluiden pakettien postittaminen edes takaisin kuluttaa energiaa ja tuo lisää liikennettä kaduille ja teille. Lisäksi jokainen lainattu vaatekappale on puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen toisin kuin omaksi hankittu, jolle riittää usein vaan tuuletus. Yhteisomistuksessa olevat vaatteet joutuvat näin ollen normaalia kovempaan kulutukseen. Lisäksi sujuvasti toimivat nettipalvelut voivat kannustaa ja yllyttää entistä isompaan kulutukseen, kun uusia vaatteita, kenkiä ja asusteita tupsahtaa kotiovelle tuon tuosta.

Uudet muodin nettipalvelut voivat tutustuttaa kuluttajia uusiin nuoriin suunnittelijoihin, eettiseen muotiin ja laadukkaimpiin vaatteisiin. Rent the Runwayn kokoelmien hintavimmassa päässä on esimerkiksi Derek Lamia, Jason Wuta, Nina Riccia; oikeista runway-näytöksistä tuttuja merkkejä. Gianbattista Vallin minimekko maksaa kaupassa 4675 dollaria, Rent the Runwaysta sen voi saada pariksi päiväksi 700:lla. Voi toivoa, että asiaka huomaa eron istuvuudessa ja työn laadussa verrattuna pikamuotimekkoon. Ja ostaa tulevaisuudessa vähän kalliimpaa ja laadukkaampaa.

Suurimmaksi osaksi palveluiden valikoimissa on kuitenkin edullisia vaatemerkkejä. Jos palvelut totuttavat meidät edullisiin hintoihin, me haluamme halpaa hintaa myös silloin kun haluamme ostaa jotain omaksi. Vaatteen valmistajalle päätyvä osuus ei koskaan pääse kasvamaan. Muodin tuotanto-olot pysyvät epäeettisinä.

Vuokraus- ja stailauspalveluiden valikoimien pitää vaihtua ja kasvaa koko ajan, jotta asiakkaat löytäväyt uutta päällepantavaa ja pysyvät tyytyväisinä. Vaikka yksittäinen asiakas ei shoppaile, palvelu shoppailee hänen puolestaan ja häntä varten.

On kiinnostavaa nähdä, muuttavatko uudenlaiset palvelut muodin kulutusta pysyvästi. Ennen asiakas meni muodin luo, nyt muoti tulee asiakkaan luokse.

Muita vastaavia palveluja

Bag Borror or Steal, merkkilaukkujen myynti-, ostos- ja lainauspalvelu

Glamsquad, mobiili kauneussalonki, joka vie kampaajan, meikkaajan tai kynsisalongin sinne missä asiakas on. Toimii Los Angelesissa.

Le Tote yhdistää vuokrauksen ja stailauksen. Kuukausimaksua vastaan saa kotiovelle personoituja vaate- ja asustepaketteja.

ShareStyle, ruotsalainen valtion alulle panema palvelu jossa kuluttajat voivat lainata vaatteita toinen toisilleen.

Thread, Lontoosta operoiva miehille suunnattu stailaus- ja ostospalvelu.