Islannin DesignMarch on täydellinen paketti

Reykjavikin DesignMarch-tapahtuma on loistava osoitus siitä, miten vaikeinakin aikoina kannattaa luottaa designin voimaan.

Reykjavikin DesignMarch-tapahtuma on loistava osoitus siitä, miten vaikeinakin aikoina kannattaa luottaa designin voimaan.​

Talouskriisi voi tuoda mukanaan myös paljon hyvää. Islanti on siitä hyvä esimerkki. Tänä vuonna kuudennen kerran järjestetty DesignMarch syntyi Islannin talouskriisin jälkimainingeissa. Samoihin aikoihin perustettiin Designsäätiö, Islannin designpalkinto sekä design- ja arkkitehtuurilehti HA.

DesignMarch on Iceland Design Centerin järjestämä jokakeväinen festivaali. Tänä vuonna museoissa, gallerioissa, designmyymälöissä ja muissa paikoissa järjestettiin vajaat sata DesignMarchiin kuuluvaa tapahtumaa. Reykjavik on pieni kaupunki, joten kaiken, tai ainakin melkein kaiken, ehtii kiertää neljän tapahtumapäivän aikana. Tapahtumien ripottelu ympäri kaupunkia yhden ison paikan sijaan toimii hyvin. Sillä tavalla designammattilaiset ja -amatöörit kiertävät samalla muitakin nähtävyyksiä. DesignMarch tuo Reykjavikiin tuo vuosittain yli 30 000 ihmistä.

Osallistujat kohtaavat toisiaan jatkuvasti. Tapahtuma toimii ruohonjuuritason alustana verkostoitumiselle ja uudenlaisille yhteistyöhankkeille, joita on syntynyt varsinkin pohjoismaalaisten kesken. Viime vuonna Tukholman designviikolla nähtiin suomalaisten ja islantilaisten muotoilijoiden We Live Here -hanke, joka oli näyttelyn ja tapahtumatilan yhdistelmä.

Tänä vuonna DesignMarchissa esiteltiin Elina ja Klaus Aallon, ruotsalaisen Petra Liljan ja islantilaisen Hugdettan 1+1+1-näyttely, josta on aiemmin nähty eri versiot Helsingissä, Tukholmassa ja Islannissa. Reykjavikissa ryhmältä oli designgalleria Sparkissa esillä kynttilänjalkoja. Design Match -tapahtumassa puolestaan Helsinkiin tuleva designmyymälä Trestä vastaavat Tanja Sipilä ja Lasse Laineetsivät uusia tuotteita ja muotoilijoita, joiden kanssa voisivat tehdä yhteistyötä.

Toinen festivaalipäivä Reykjavikin kaupungintalolla.@DESIGNMARCH/EYÞÓR ÁRNASON

Persoonallinen tunnelma

Islantilaiset osaavat luoda persoonallisen tunnelman, kuten DesignMarchin aikanakin pystyi huomaamaan. Virallisissa avajaisissa Reykjavikin taidemuseossa puhallinorkesteri soitti popkappaleita ja esillä oli laaja kaluste- ja korunäyttely.

Toisen illan bileet järjestettiin Oddssonissa. Se on huhtikuussa avattava designhotelli ja -hostelli, joka oli vielä juhlissa vielä pitkälti työmaa. Juhlijat saivat maistiaisia sekä paikan ravintolan tarjonnasta että Oddssoniin tulevista huonekaluista. Juhlat toimivat mainiosti myös paikan ennakkomarkkinointina.

Myös päätösbileiden paikka oli persoonallinen: Hlemmurin bussiterminaali keskustan tuntumassa. Terminaali on tällä hetkellä suljettu ja remontissa, mutta sinne on suunnitteilla ruokatori.

Live-musiikki oli osa tapahtumia. @DESIGNMARCH/EYÞÓR ÁRNASON