Vuoden Huiput: Ryhmä pokkasi ensimmäistä kertaa Vuoden junior –palkinnon

Suomalaista markkinointiviestintää ja muotoilua palkitsevan Vuoden Huiput -kilpailun palkinnot vuodelle 2015 on jaettu.

Suomalaista markkinointiviestintää ja muotoilua palkitsevan Vuoden Huiput -kilpailun palkinnot vuodelle 2015 on jaettu.

Vuoden junior –palkinto annettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ryhmälle yksittäisen tekijän sijaan. Palkinnon pokkasi GRMMXI, joka muodostuu 2011 graafisen suunnittelun opintonsa Aalto-yliopistossa aloittaneiden ”nuorten kapinallisten” suunnittelijoiden ryhmästä. GRMMXI palkittiin kilpailussa myös Kultahuipulla Baltic Circlen visuaalisesta identiteetistä.

Kyseessä on poikkeuksellisen tiivis vuosikurssi, heidän opettajansa professori Saku Helänen ja lehtori Arja Karhumaa kuvailevat. Esimerkiksi typografiatehtävää varten opiskelijat ovat ottaneet käsivarsiin GRMMXI -tatuointeja.

“GRMMXI möläyttää vastalauseen muotoilukoulutuspuheelle ja paljastaa graafisen suunnittelun kiusalliset piintymät. Nämä ironiset antisankarit ovat valmiita isänmurhaan, mutta toisaalta väistävät yksioikoisia väittämiä. On hienoa, että Suomessa näkyy ja kaikuu tällainen ääni”, opettajat sanovat.

Grafian järjestämässä Vuoden Huiput -kilpailussa on 18 sarjaa markkinointiviestinnän ja muotoilun eri osa-alueilta. Jokaisessa sarjassa jaetaan Kultahuippu ja Hopeahuippuja parhaille töille. Mukana on myös alle 29-vuotiaille tarkoitettu Nuoret luovat -sarja sekä kaksi uutta sarjaa, Pakkausmuotoilu ja Ulkomainonta.

Grand Prixin sai #joulurauhaa -kampanja

Pääpalkinto Grand Prix myönnettiin HOK-Elannon #joulurauhaa-kampanjalleAleksi Salmenperän ohjaamassa mainoksessa monikansallinen joukko laulaa Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maa -kappaleen Ikenna Ikegwuonun kuorona.

Filmi palkittiin Grand Prixin lisäksi myös Liikkuva kuva -sarjan Kultahuipulla ja mainoksen HOK-Elannolle tilannut SOK:n markkinointijohtaja Lauri Toivonen palkittiin Vuoden Asiakashuipulla.

“Kun yhä useammat markkinointiviestit katoavat mielen roskapostiin, paras mainonta ei voi tuntua mainonnalta. Se tuntuu oikealta”, sanoo kilpailun ylituomari Niklas Lilja, joka valitsi pääpalkinnon saajan Kultahuippujen joukosta.

Poikkeuksellisesta osaamisesta ja elämäntyöstä myönnettävän Platinahuipun sai Päivi Topinoja-Aranko. Hän on perustanut luovia mainostoimistoja ja vaikuttanut monissa luottamustehtävissä. Vaikka palkintoa on jaettu vuodesta 1980 saakka, sen on saanut ennen Topinoja-Arankoa vain kaksi naista.

Voittajia Woltista lakuun

Wolt ja Suomi-emojit nousivat kumpikin kultasijoille kahdessa eri sarjassa. Wolt sai Kultahuipun digitaalisesta designistaan ja tuotemuotoilustaan, Suomi-emojit puolestaan voitti Graafisen muotoilun ja Digitaalisen markkinointiviestinnän sarjat.

Muita vuoden 2015 menestyjiä olivat muun muassa Nuoret luovat -sarjan voittaja Lahjoitukset.fi ja Palvelumuotoilu-sarjan voittanut Maahanmuuttoviraston EnterFinland-palvelu, jotka pyrkivät kummatkin helpottamaan Suomeen saapuvien pakolaisten vastaanottamista.

Vuoden Huipuissa palkitut työt ovat esillä Torikortteleissa järjestettävässä näyttelyssä 21.4.–8.5.

Vuoden Huiput 2015 -näyttely
21.4.–8.5.2016
Torikorttelit, Aleksanterinkatu 16–18
Avoinna ma–pe 12–18, la–su 12–16

www.vuodenhuiput.fi

www.grafia.fi