Tältä näyttävät Kauppatori2017-kilpailun finalistiteltat

Kauppatori2017-kilpailun neljä finalistitelttaa on nyt valittu. Katso kuvat teltoista, joiden prototyypit nähdään kesän aikana Kauppatorilla.​

Kauppatori2017-kilpailun neljä finalistitelttaa on nyt valittu. Katso kuvat teltoista, joiden prototyypit nähdään kesän aikana Kauppatorilla.​

Voisivatko ikoniset Helsingin Kauppatorin teltat näyttää tulevaisuudessa tältä?

Aalto-yliopiston järjestämän kilpailun tarkoituksena on löytää uudenlaisia design-ratkaisuja Kauppatorin toriteltoille. Tavoitteena on luoda uusi toriteltan prototyyppi, joka sopii Kauppatorin henkeen ja sijaintiin sekä esittelee uuden innovatiivisen muotoilun mahdollisuuksia.

Finaaliin on valittu neljä työtä Aalto-yliopiston opiskelijoilta.

Aluksi anonyymit opiskelijatiimit lähettivät ehdotuksensa arvioitaviksi ja pääsivät toiselle kierrokselle. Näiden pohjalta ehdotukset kehitettiin tarkoiksi suunnitelmiksi kilpailun järjestäjien mentoroinnissa.

Nämä neljä telttaa valittiin toteutettaviksi ja niiden prototyypit nähdään kesällä Kauppatorilla. Voittaja valitaan elokuussa.

Salut

© KAUPPATORI2017
Salut: Joona Heikkilä, Ella Kaira, Lauri Klemola & Benjamin Åkerblom © MARCO MENESTRINA

Raati piti työn modernista ilmeestä ja sanoi, että epäsymmetrinen katto antaa muotoilulle uutta ja vanhaa yhdistävän identiteetin. 

Tiimin oma kuvaus:

“Salut haluaa piristää Kauppatoria yhdistämällä uusia ja vanhoja perinteitä. Uusien telttojen muoto on moderni, mutta yhä muistuttaa nykyisiä telttoja. Vaneri- ja kangasrakenne on suunniteltu helppo asennus ja kuljetus mielessä pitäen.”

Sail!

Sail!: Tigran Khachatryan, Noora Kassinen & Kristaps Sveisberg © MARCO MENESTRINA
Raati kuvaili muotoilua huomiota herättäväksi ja maamerkiksi. 

Tiimin oma kuvaus:

“Työssä katokset kurkottavat Kauppatorin yli kuin purjeet. Sen lisäksi, että tarjoavat suojaa huonolta säältä, ne myös viittaavaat torin alkuperään. Purjeet samanaikaisesti suojaavat toria ja luovat sen alla rikkaan ja monimuotoisen maailman. Niiden avoimuus symboloi Suomen vapautta ja ihmisiä.”

A Smooth Sea Never Made A Skilful Sailor

A Smooth Sea Never Made A Skilful Sailor: Liinu Kivioja & Kamomilla Sarajärvi © MARCO MENESTRINA

Raati oli vaikuttunut siitä, että tiimi huomioi myös hukkatilan, jonka koju luo.

Tiimin oma kuvaus:

“Yksi Kauppatorin vahvimmista piirteistä on kaunis sijainti meren rannalla. Työmme sai inspiraatiota tästä jatkuvasti muuttuvasta maisemasta, jossa aallot luovat veteen sekä positiivisia että negatiivisia tiloja. Kauppatori on paikka erilaisille vierailijoille, toimille ja tunnelmille. Siellä perinteinen kohtaa modernin. Kauppatorin pitäisi hengittää kuten meri sen ympärillä.”

Making Waves

Making Waves: Angela Lin, Hsiao-Chun Shih & Yihan Xiang © MARCO MENESTRINA

Raati kuvaili työtä harmoniseksi ja piti siitä, miten erikorkuiset kojut antaisivat eloisan muodon alueelle.

Tiimin kuvaus:

“Ehdottamamme muodot ovat jatkumoa meren dynaamisille aalloille ja väreille, ja pyrkivät sekä visuaalisesta että funktionaalisesti esittämään maan muuttumista mereksi ja meren muuttumista maaksi. Työ muuntuu monipuolisesti eri vuodenaikoihin ja tapahtumiin, mutta välittää silti selkeän visuaalisen kokonaiskuvan.

Se pitää satamamaiseman harmonisesti sisällään ja tuo valoon paikan merkityksen ja unohtuneet tarinat. Ehdotus haluaa parantaa yleisön torikokemusta ja ”luoda aaltoja” Helsingin kulttuurielämään.”