MOW, UMA ja Flux: Helsingin uudet yhteisölliset työtilat

Maailmalla viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittyneet yhteisölliset työtilat vakiinnuttavat paikkaansa Helsingissä. Tutustuimme kolmeen uuteen tilaan, jotka yhdistävät kahvilan ja avokonttorin parhaat puolet.

Maailmalla viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittyneet yhteisölliset työtilat vakiinnuttavat paikkaansa Helsingissä. Tutustuimme kolmeen uuteen tilaan, jotka yhdistävät kahvilan ja avokonttorin parhaat puolet.

Täällä kirjanpitäjä, konsultti, koodari, graafikko, viestintäasiantuntija sekä toimittaja tekevät töitä yhdessä. Tai oikeastaan yksin. Heitä yhdistää tila, Mothership of Work, kahvitauot ja yhteiset lounastauot, mutta eivät työtehtävät.

Helsinkiin on avautunut tänä vuonna kolme uutta coworking- eli yhteisöllistä työtilaa: MOWUMA ja Flux.

Muutos on nopeaa, sillä viime vuonna julkaistussa Duunia kimpassa -tutkimuksessa vasta toivottiin isojen yritysten perustavan tällaisia tiloja. MOW:in takana on Sponda, Fluxin Microsoft ja UMA:a pyörittää toimitiloja vuokraava Technopolis.

Tietotekniikan yleistyttyä työskentely ei enää kiinnity paikkaan eikä aikaan. Työtä tehdään myös jatkuvasti vähemmän perinteisessä palkka- ja työnantaja-työntekijä -suhteessa. Toimiva langaton verkko, läppäri ja tekijä ovat firman pyörittämisen minimivaatimukset.

Työn tekemiselle tarvitaan kuitenkin paikka. Yhteisölliset työtilat vastaavat tähän tarpeeseen. Etätyö, kotona tai laiturin nokassa työskenteleminen, käy pidemmän päälle yksinäiseksi. Kaipaamme työllemme rakennetta ja etenkin yhteisöä, jonka kanssa jakaa työarkea.

Yhteisölliset työtilat pyrkivät täyttämään tämän tarpeen. Ne eroavat perinteisistä toimistohotelleista siten, että tavoitteena on luoda yhteenkuuluvuuden tunne sekä synergiaa ja onnekkaita kohtaamisia jäsenten kesken. Helsingissä etenkin luovan alan tekijöiden suosimiin kivijalkatyöhuoneisiin nähden ne ovat suurempia ja muistuttavat enemmän isoja konttoreita.

© MICROSOFT FLUX

Vaarana työn luikerteleminen vapaa-ajalle

Coworking tilat saivat alkunsa San Franciscossa kymmenen vuotta sitten. Siellä erikoisuutena ovat kimppakämppä-toimistot, joissa asutaan ja tehdään töitä. Suomessa uusien isojen tilojen lisäksi suosiota on kasvattanut Hoffice-malli, jossa töitä tehdään vuorotellen jonkun yhteisön jäsenen kotona. Pieniä, itsenäisiä työhuoneita on listannut Mushrooming-sivusto ja samanniminen Facebook-ryhmä jo viidettä vuotta.

Yhteisölliset työtilat toimivat parhaimmillaan rusinat pullasta -mallina. Saatavilla on työpaikan edut: keskitetty taloushallinto, IT-tuki, seura kahvitauolle ja virkistyspäivät. Toisaalta vapaus tehdä töitä omaan tahtiin säilyy.

Yhteisöllisissä työtiloissa tekevät työtään ihmiset, joille työn merkitys vastaa taiteilija-ammatteihin liitettyä itsensä toteuttamista. Työn sisältö ja oma itseys ovat kiinteässä suhteessa toisiinsa.

Vaarana on työn luikerteleminen vapaa-ajalle. Vastuu palautumisesta ja työn ja vapaan rajojen piirtämisestä jää freelancerille, itsensä työllistäjälle ja startup-yrittäjälle.

Kivoilla työkavereilla, pop-corn koneella, pöytäjalkapallolla ja VR-laseilla varustetussa toimistossa piilee liiallisen viihtyvyyden riski.

Flux: Startup-väelle

© MICROSOFT FLUX
© MICROSOFT FLUX

Flux on Microsoftin perustama ilmainen työtila startup-yrittäjille ja sellaiseksi aikoville.

Tilassa työskentelee luovan alan yrittäjiä ja työntekijöitä, opiskelijoita sekä startup-kehittäjiä. Vapaasti käytettävissä olevan avokonttorin lisäksi tilassa on kaksi neuvotteluhuonetta. Valikoidut vakiokäyttäjät, in-house startupit saavat ympärivuorokautisen käyttöoikeuden ja avaimet.

Fluxin Maker’s hubissa on 3D-printtereitä, arduino-, VR- ja muita laitteita, joita saa lainata, kunhan esittelee muille työnsä tulokset.

”Kannustamme ihmisiä pitämään kokouksia neukkareiden ulkopuolella, jotta jos lähistöllä joku, jolla on ollut sama ongelma, voi huikata toisilleen vinkkejä”, kertoo Annie Talvasto.

Fluxissa saa työskennellä ilmaiseksi, ja myös kahvia on tarjolla veloituksetta.

Tilat on suunnitellut suunnittelutoimisto KOKO3 ja tilan grafiikat MacWell Creative.

Microsoft Flux
Ilmainen
Auki: ma–pe 9–21
www.microsoftflux.com

MOW: Kyläkokouksia ja popcornia

© MOW

© MOW
Mothership of Work on kiinteistökehitys- ja sijoitusyhtiö Spondan hanke, joka muistuttaa Helsingin tiloista eniten kansainvälisiä yhteisöllisiä työtiloja. Jäsenyyksiä on kolmea tyyppiä, freelancer tekee hommia siellä missä on tilaa, prolancerilla on oma työpiste ja residentillä oma huone.

Mukana on tällä hetkellä noin 170 jäsentä, ja viidessä kerroksessa työpisteitä on noin 250. Lisäksi käytössä on 12 neuvotteluhuonetta, tapahtumatiloja, keittiöt, puhelinkoppeja ja popcorn-kone.

Jäsenet järjestävät erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia ja yhdessä pidetään muun muassa kesäjuhlat. Kerran kuussa on Folk’s meet, kyläkokous, jossa käydään läpi tulevaa ohjelmaa, keskustellaan kehitysideoista ja kerrataan esimerkiksi, miten Green Office -tavoitteissa on pysytty.

”Tänne on löytäneet tiensä sellaiset porukat, jotka ovat innostuneita toimimaan MOW:in periaatteiden mukaisesti: avoimesti, yhteisöllisesti ja joustavasti”, sanoo vastaanotossa työskentelevä Johanna Valkeajärvi.

Suunnittelusta on vastannut sisustussuunnittelutoimisto Rune & Berg Design sekä arkkitehti Onni Lahtinen.

MOW
25€/pvä, 330–530€/kk
Auki: 24/7
www.mow.fi

UMA: Ihmisille, joilla on jo toimisto

© UMA
© UMA

Akateemisen kirjakaupan yläkertaan avattiin toukokuun alussa Human Workplace UMA. Se on osa coworkingtilojen verkostoa, joka toimii viidessä maassa, 12 kaupungissa ja 14 kampuksella. Verkoston jäsenet voivat käyttää kaikkia UMA-tiloja.

UMA on tarkoitettu käyttäjille, joilla on jo oma toimisto.

”Kutsumme tätä toimiston jatkeeksi, se on ’office away from office’”, kertoo tilaa kehittänyt Terhi Aho.

Käyttäjiä on insinööreistä toimitusjohtajiin, mutta kaikki ovat tervetulleita. Espalla on työpisteitä sadalle. Tilassa on Nespresso-kahvila sekä host.

Aho kertoo, että UMA soveltuu esimerkiksi työmatkalaisille ja ihmiselle, joka tekee tavanomaisesti töitä keskustan ulkopuolella, mutta kaipaa työpistettä keskustassa esimerkiksi tapaamisten välillä.

”Haluamme myös madaltaa omaan työpisteeseen kiintyneiden kynnystä lähteä tekemään töitä vakityöpisteen ulkopuolella.”

Sisustuksesta on vastannut Sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen.

UMA Esplanadi
199–249€/kk, päiväpassi 20 €
Auki: 7.45-20.45
www.technopolis.fi/uma