Helsinki ja Peking juhlistavat kymmenen vuoden ystävyyttään

Helsingin ja Pekingin ovat olleet ystäväkaupunkeja 10 vuotta. Kaupungit jakavat paitsi kulttuuria, myös tietämystä talviurheilusta ja puhtaasta sisäilmasta, kertoo Visit Helsingin Kaari Artemjeff. Hän vieraili juhlavuoden MOI Helsinki –tapahtumassa Kiinassa. 

Helsingin ja Pekingin ovat olleet ystäväkaupunkeja 10 vuotta. Kaupungit jakavat paitsi kulttuuria, myös tietämystä talviurheilusta ja puhtaasta sisäilmasta, kertoo Visit Helsingin Kaari Artemjeff. Hän vieraili juhlavuoden MOI Helsinki –tapahtumassa Kiinassa. 

Helsinki ja Peking ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 2006 saakka. Sen näkee kummassakin kaupungissa.

Kulttuurialan tiivis yhteistyö näkyy etenkin kiinalaisen uudenvuoden juhlina, jonka järjestää Helsingin kaupungin kulttuurikeskus yhteistyössä Pekingin kaupungin kulttuuriviraston ja Suomi-Kiina-seuran kanssa. Kulttuuriohjelma tulee Kiinasta ja tapahtumaa värittävät kiinalaiset markkinat ja ilotulitus. Tapahtuma kerää vuosittain 25 000-30 000 kävijää.

Kaupunkien välillä on taiteilijavaihtosopimus sekä kulttuurikeskuksen koordinoimia kansainvälisiä taidealan hankkeita. Syksyllä 2014 Pekingin kaupunki antoi myös tuen Helsingin kaupungille puoltaessaan Unesco City of Design –hakemusta.

© MOI HELSINKI

Moi Helsinki näkyi Pekingissä

Helsinki puolestaan näkyi Pekingissä suurimmillaan toukokuussa, kun Moi Helsinki -tapahtuma levittäytyi ympäri Kiinan pääkaupunkia 11. –15. toukokuuta.

Ohjelmassa oli konsertteja, työpajoja, kutsuvierasjuhla Suomen suurlähettilään residenssissä, satelliittitapahtumia, muotinäytöksiä – ja kaiken kruununa kolmipäiväinen kulttuuritapahtuma Xidanin kulttuuriaukiolla aivan Pekingin ydinkeskustassa.

Tapahtuman esiintyjäkaartiin kuuluivat muun muassa Club for Five, HumppAvanti! ja Ronya sekä tanssija Ima Iduozee ja Pekingin oopperaa suomeksi esittävä Wusheng Company. Lavaohjelman lisäksi aukiolla nähtiin suomalaista nykyvalokuva- ja videotaidetta, taiteilija Kaisa Salmen installaatioita ja erilaisia aktiviteetteja muumien ja joulupukin tapaamisesta kasvomaalaukseen ja sauvakävelyyn.

Moi Helsingin kulttuuriosuus ei sujunut aivan haasteetta, kun tapahtuman toisena päivänä lauantaina Xidanin aukion ohjelma jouduttiin perumaan viranomaisten katkaistessa sähköt sateen vuoksi, mutta sunnuntaina ohjelma päästiin toteuttamaan suunnitellusti ja koko yleisötapahtuman kävijäarvio ylsi 25 000 henkeen.

Osana tapahtumaviikkoa järjestettiin myös Moi Helsinki Kick-off Suomen suurlähettilään residenssissä yli 500 kutsuvieraalle. Ohjelmaa oli Moi Helsinki –artistien esityksistä Aalto-yliopiston muotitaiteen opiskelijoiden ja alumnien näytöksiin, yritysesittelyistä monenlaisiin Helsinki- ja Suomi-kokemuksiin.

© MOI HELSINKI

Puhdasta ilmaa ja talviurheilua

Moi Helsingillä oli myös sateellittitapahtumat. Visit Finland, Slush China, SeaFocus ja Finpron Beautiful Beijing-kasvuohjelma toteuttivat kaupungin elinkeino-osaston kanssa viisi yritys- ja asiantuntijatapahtumaa.  Satelliittitilaisuuksiin osallistui yli 80 suomalaisyritystä ja yli 500 kutsuvierasta.

Aiheita olivat arktisen meriteollisuuden ratkaisut, puhdas sisäilma, talviurheilun suorituspaikkojen rakentaminen, matkailu ja suomalainen startup-kulttuuri.

Teemat ovat Kiinassa erittäin ajankohtaisia. Pohjoisten merireittien avautuessa jäänmurtajarakentamiselle ja arktisen meriteollisuuden osaamiselle avautuu suuria mahdollisuuksia, ja ilmanlaatu puhuttaa Pekingissä päivittäin.

Kiinan hallitus on asettanut tavoitteekseen saada 300 miljoonaa kiinalaista talviurheilulajien pariin ennen talviolympialaisia 2022, ja sitä varten on rakennettava 2000 talviurheiluhallia tai -suorituspaikkaa ympäri Kiinaa.

Kiinalaisten ulkomaanmatkailu taas kasvaa nopeasti, mikä on näkynyt hyvin Suomessakin – 2015 kiinalaisten yöpymiset lisääntyivät yli 40 prosenttia edellisvuodesta.

Moi Helsinki haluttiin tehdä isommin ja vaikuttavammin, yhteistyöllä ja hyviä ystävyyskaupunkisuhteita hyödyntäen. MOI Helsinki näkyikin niin printti- ja digimediassa kuin Beijing TV:n pääuutisissa ja China Central TV:n urheilu-uutisissa. Kaupunginjohtaja vieraili tilaisuuksissa ja avasi ovia eri toimijoiden yhteistyölle.

Tästä on hyvä jatkaa.