Kolmen sepän patsas peittyy jättikuplaan Helsinki Design Weekillä

Kolmen sepän patsas peittyy jättikuplaan syyskuussa, kun berliiniläisryhmä Plastique Fantastique rakentaa sen ympärille paineilmainstallaation. Helsinki Design Week on julkaissut lisää paljastuksia syksyn ohjelmasta.

Kolmen sepän patsas peittyy jättikuplaan syyskuussa, kun berliiniläisryhmä Plastique Fantastique rakentaa sen ympärille paineilmainstallaation. Helsinki Design Week on julkaissut lisää paljastuksia syksyn ohjelmasta ja päätapahtumansa.

Helsinki Design Weekin on julkaissut lisää paljastuksia syksyn ohjelmasta ja päätapahtumien kalenterin, joka löytyy täältä.  Koko ohjelma julkistetaan elokuussa. Mukana on yli 200 tapahtumaa.

Kolmen sepän patsas saa syyskuussa ympärilleen paine-ilmainstallaation, kun kansainvälisesti arvostettu Plastique Fanstastique-kollektiivi tulee ensi kertaa Suomeen Helsinki Design Weekillä.

Felix Nylundin veistos Kolmen sepän patsas on kuulunut Helsingin keskustan kaupunkikuvaan vuodesta 1932 saakka. Seppien ahkeraa ja pitkäjänteistä työtä kunnioitetaan väliaikaisella arkkitehtuurilla, kun Helsinki Design Weekin aikaan 5.-11.9. patsaan ympärille nousee Berliinissä toimivan Plastique Fantastique -kollektiivin paineilma-installaatio, jonka myötä sepät ikään kuin kelluvat ilmassa. Installaatio on osa HDW HOP –installaatiosarjaa, joka tuo yli kymmenen teosta ympäri ydinkeskustaa.

Berliinissä vuonna 1999 perustettu Plastique Fantastique on erikoistunut luomaan paineilmalla toimivia installaatioita, jotka luovat vaihtoehtoisia ja vähän energiaa vieviä tiloja tilapäiseen ja lyhytaikaiseen toimintaan. Aiemmin installaatioita on nähty esimerkiksi Kööpenhaminassa, Barcelonassa ja Roomassa.

Installaatio kutsuu kaupunkilaiset ja hetken rauhaa etsivät ohikulkijat astumaan sisälle. superKOLMEMEN on paikka, jossa voi rentoutua, jakaa kokemuksia ja tavata ystäviä ja jonka päivittäin vaihtuva ohjelma tarjoaa näkökulmia muotoiluun, arkkitehtuuriin ja kaupunkiympäristöön.

Tilassa järjestetään muun muassa luentoja, näytöksiä ja työpajoja. Ohjelma julkaistaan elokuussa Helsinki Design Weekin ohjelman yhteydessä.

Design Diplomacy avaa suurlähettiläiden ovet

Helsinki Design Weekin uutena ohjelmana nähdään 11 päivän aikana Design Diplomacy tapahtumasarja, jossa Alankomaat, Belgia, Ruotsi, Islanti, Slovakia, Itävalta, Tanska ja Italia avaavat residenssiensä ovet yleisölle. Kodinomaisissa suurlähettiläiden virka-asunnoissa pääsee vierailemaan vain harvoin, joten mukaan kannattaa hakea heti elokuussa haun auettua.

Iltojen aikana isäntämaan muotoilun ammattilainen kohtaa suomalaismuotoilijan uuden korttipelin merkeissä ja yleisö pääsee seuraamaan ja osallistumaan keskusteluun.

Vahvistuneita puhujia ovat esimerkiksi MAK-museon johtaja Christoph Thun-Hohenstein Wienistä, espanjalainen muotoilija Martí Guixé ja Danish Design Awardilla palkittu Morten Grønning Nielsen, Brysselissä toimivan Strategic Design Scenariosin perustaja ja johtaja Francois Jégou, belgialainen korumuotoilija Lore Langendries, japanilainen lasimuotoilija Toru Horiguchi sekä islantilainen muotoilija Gardar Eyjolfsson.

Kotimaisia esiintyjiä ovat Designmuseon johtaja Jukka Savolainen, kokki Antto Melasniemi, suomalainen muotoilun asiantuntija Kaj Kalin, muotoilija Tauno Tarna ja palvelumuotoilutoimiston Hellonin perustaja Jaakko Wäänänen.

Showroom esittelee muotoilun kuumimmat nimet

Helsinki Design Weekin muotoilun, tilasuunnittelun ja valaistuksen uusi ammattilaistapahtuma Showroom järjestetään 7.-9.9. osana Habitare-messuja. Näyttelyarkkitehtuurin toteuttaa ALA Arkkitehdit ja lavaohjelman kuratoi Ateljé Sotamaan Tuuli Sotamaa.

Ohjelman teema Different thus Better liittyy muun muassa elämyksiin, kodin tulevaisuuteen, materiaali-innovaatioihin, valaistukseen, johtamiseen, rahaan, konseptien merkitykseen ja tarinankerronnan voimaan.

Perinteisten case-esittelyjen sijaan Showroom näyttää suuntaa, haastaa älyllisesti ja nostaa esiin kiehtovia mahdollisuuksia. Keskusteluja käydään henkilöiden kanssa, joita yhdistää tekemisen asenne ja kyky luoda valtavirrasta poikkeavia hankkeita.

Tapahtumassa puhuvat muun muassa Henri Alén, Fredrik Magnusson, Katrin Olina, Håkan Långstedt, Pirjo Kääriäinen, Antero Vartia, Ilkka Suppanen, Raffaella Mangiarotti ja Marti Guixé.

Vuonna 2005 perustettu Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali, joka esittelee muotoilun uusia tekijöitä ja ilmiöitä ja promotoi muotoilua kansainvälisesti. Ohjelma sisältää vuosittain noin 200 tapahtumaa. Ne levittäytyvät ympäri kaupunkia museoista markkinoille ja seminaarisaleista salakauppoihin. Vuonna 2015 festivaali tavoitti 120 000 kaupunkilaista. Helsinki Design Weekiä tuottaa designpalvelutoimisto Luovi Production Oy.