Weekly Bubbling: Danit Peleg

Weekly Bubbling -sarja esittelee muotoilumaailman nousevia kykyjä. Nyt vuorossa on israelilainen muotisuunnittelija Danit Peleg, joka saa muotiteollisuuden vapisemaan kierrätetyllä 3D-muodillaan.

Weekly Bubbling -sarja esittelee muotoilumaailman nousevia kykyjä. Nyt vuorossa on israelilainen muotisuunnittelija Danit Peleg, joka saa muotiteollisuuden vapisemaan kierrätetyllä 3D-muodillaan.

9 kuukautta ja yli 2 000 tulostustuntia. Niin kauan israelilaiselta Danit Pelegiltä kului 3D-muotimallistoon, jonka hän suunnitteli maisterityönään Shenkar-yliopistossa viime vuonna. 3D-muoti on mullistavaa, sillä se demokratisoi muotiteollisuutta ja tuottaa vain vähän päästöjä. Peleg uskookin, että tulevaisuudessa vaatteen tekemiseen ei tarvita perinteistä ompelutaitoa.

Helsinki Design Weekly tapasi Pelegin hänen Suomen-vierailullaan, kun Aalto-yliopisto kutsui nuoren muotisuunnittelijan luennoimaan ja pitämään työpajaa 3D-tulostetusta muodista Aallon muotoilulaitoksen uuden A:space-tilan avajaisten yhteyteen.

Hei Danit, olet israelilainen muotisuunnittelija. Miten taustasi on vaikuttanut sinuun?

Kotikaupunkini Tel Aviv on erittäin innovatiivinen kaupunki, jossa on korkean teknologian yrityksiä. Kasvoin sotilaallisella alueella Tel Avivissa ja tukenani on erittäin luova perhe. Eläminen sellaisessa paikassa on ollut minulle lahja.

Miten sinusta tuli muotisuunnittelija?

10-vuotiaana osallistuin muotisuunnitteluopiskelijan vetämälle muotikurssille. Inspiroiduin niin, että äitini joutui ostamaan minulle oman ompelukoneen. Ensimmäiseksi ompelin keikkavaatteet veljeni rockbändin ensimmäiselle lavakeikalle. Aika varhain varmistuiä, että tulen työskentelemään luovalla alalla. Aikanaan valmistuinkin muotisuunnittelijaksi Shenkarin muotiyliopistosta.


© DANIT PELEG

 

Miksi juuri 3D?

Kaikki alkoi, kun olin työmatkalla teknologiakonferenssissa eikä minulla ei ollut mitään päälle pantavaa. Koska käytössäni oli 3D-tulostin, luonnostelin hameen tietokoneellani ja lähetin tiedoston tulostimeen. Siitä tuli täydellinen. Tiesin mitä tehdä, koska olin aiemmin tehnyt lopputyön 3D-tulostetusta muodista.

Miten työskentelet?

Rakastan uusilla materiaaleilla leikittelyä. Pidän ajatuksesta, ettei tarvitse mennä kauppaan ja valita kankaita, jotka joku muu on jo valinnut ennen minua. Aloitan luonnostelulla ja jatkotyöstän kuosia Accumark-suunnitteluohjelmalla. Lopullisen version teen 3D-mallintajalla ennen itse tulostamista.

Mikä inspiroi sinua nyt?

Eugene Delacroixin ikoninen vallankumousmaalaus “Liberty Leading the People” on inspiroinut minua lukioajasta lähtien ja ohjannut suuntaani. Kuoseissa olen aina innoissani geometrisistä kuvioista, enimmäkseen mustavalkoisista. Saan kiksejä myös kaupunkiympäristössä työskentelemisestä.


© DANIT PELEG

Mitä 3D-vaatteiden tulostaminen merkitsee muotiteollisuudelle?

Ajattele vaikka musiikkia. Aiemmin levyt ostettiin kaupasta vinyyli- tai cd-levyinä, mutta nykyään voit ladata digitaalista musiikkia suoraan kännykkääsi. Pian myös vaatteemme ovat digitaalisia, ja voit tulostaa niitä itse kotona tietokoneeltasi. Suurin haaste 3D-tulostuksessa oli löytää materiaali, joka on toimiva. Kun itse löysin lopulta Filaflex-kuidun, kaikki alkoi sujua. Se on riittävän vahvaa, mutta pehmeää ja taipuisaa.

3D-tulostaminen on myös ympäristöystävällistä, koska silloin muodostuu vähemmän päästöjä, eikä tarvita suuria tehtaita vaatteiden valmistukseen. Materiaalit, joita itse käytän, ovat kierrätettäviä.

Mikä ilahduttaa sinua juuri nyt?

Viime vuonna unelmani täyttyivät yllättäen ja nopeasti, kun maisterityönä tekemäni mallisto sai paljon näkyvyyttä. En olisi ikinä uskonut, että projektini leviäisivät näin valtavasti. Olen onnellinen siitä, että saan antaa ihmisille inspiraatiota tehdä muotia eri tavalla.  Juuri nyt työpäivissäni parasta on uudet Witbox2 3D-tulostimet. Ne on kolme kertaa nopeampia kuin vanhat tulostimeni. Olen myös rakastunut ja mennyt äskettäin kihloihin. Kumppanini on tärkein asia elämässäni juuri nyt.

Ketä seuraat instagramissa?

@ohsoarty on lempparini juuri nyt. Seuraan häntä nähdäkseni ja kuullakseni uutta taiteesta. Hänen töitään on useissa taidegallerioissa Tel Avivissa.


© DANIT PELEG

Mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa?

Suunnittelen tutkivani lisää 3D-tulostuksen ja muodin mahdollisuuksia. Haluaisin tehdä oman kokonaisen malliston ja suunnitella Balmainille, koska olen aina katsonut tätä tätä muotitaloa ylöspäin.

Missä saamme nähdä töitäsi jatkossa?

Museoissa ja näyttelyissä ympäri maailmaa. Olen hurmioitunut siitä, kun pääsen matkustamaan eri maihin, ja saan tavata mielenkiintoisia ihmisiä eri kulttuureista ja jakaa ajatuksia heidän kanssaan. Toivottavasti elämä jatkuu tällä tavalla.

Helsinki Design Weekin vuoden teema on ”Better”. Mitä ajatuksia se herättää sinussa?

Ajattelen, että meillä on parempi maailma, jos kulutamme vähemmän. Ihmisten pitäisi olla enemmän itsenäisiä ja nähdä ympärillämme oleva luovuus mahdollisuutena muuttaa maailmaa. Tämä on syy, miksi rakastan 3D tulostusta!