Patsas saa Erottajalla päälleen vaatteet paperinarusta – näin asu syntyy

Dianapuistossa sijaitseva Tellervo, Tapion tytär -veistos saa ylleen paperinarusta käsin kudotut vaatteet osana HDW HOP -installaatiosarjaa. Näin syntyy asu PEFC Wood Works x Justus K -teokseen.

Dianapuistossa sijaitseva Tellervo, Tapion tytär -veistos saa ylleen paperinarusta käsin kudotut vaatteet osana HDW HOP -installaatiosarjaa. PEFC Wood Works x Justus K -teoksen asu syntyi kangaspuiden ja äidin avulla.

Helsingin Erottajalla kävelleille Tellervo, Tapion tytär -veistos on tuttu näky. Syyskuussa se näyttää erilaiselta, sillä veistos saa päälleen käsin paperinarusta kudotut vaatteet.

Teoksen takana on PEFC Wood Works -muotoilukonsepti, joka yhdistää puun käyttäjät ja sen kestävän alkuperän. Puun tarina metsästä tuotteeksi kerrotaan yhteistyössä puuta käyttävien muotoilijoiden kanssa, ja sen tavoitteena on saada ihmiset arvostamaan kestävästi hoidettujen metsien puuta.

Helsinki Design Weekin Paremmin-teema kannustaa pohtimaan materiaalien kestävän alkuperän merkitystä. Tiedämmekö, mistä käyttämämme puu on peräisin?

Vaatteet luo paperiseen muotitaiteeseen erikoistunut suunnittelija Justus K, joka on nostanut eettisiä ja ekologisia teemoja esiin näyttelyissään Suomessa ja ulkomailla.

© LAURA IISALO

Kuten minkä tahansa mittatilaustyön, myös Tellervon asun suunnittelu aloitettiin mittojen ottamisella. Yli kaksimetrisen veistoksen vaatettaminen on suunnittelijalle mielenkiintoinen haaste, ja suunnittelutyössä on huomioitava niin veistoksellinen, kädet ojennettu asento, kuin tästä johtuvat ruumiinjäsenten osin epätasapainoiset suhteet.

Vaatteiden istuvuuden sekä puettavuuden takaamiseksi mittoja otettiinkin tavallista useammista kohdista.

© LAURA IISALO

Riihimäeltä kotoisin oleva Justus on lapsuudestaan lähtien ollut tuttu näky mallimestari Hannele Kieman työhuoneella, jossa Justuksen äiti työskenteli 1990-luvulla. Aikuisten työskennellessä, pikku Justuksella oli tapana piirrellä kaavapöydällä.

Myöhemmin Hannelesta on tullut Justukselle tärkeä työpari ja mentori. Vuosikymmenien kokemuksella Hannele muuttaa veistoksen mitat ja Justuksen piirustukset kaavoiksi. Haastetta työhön lisää se, ettei vaatteen kaavoituksessa voi soveltaa tavanomaista kokotaulukkoa, tai tehdä koesovituksia tarpeen vaatiessa.

Justus K suunnitteli patsaalle mittatilausvaatteet. © LAURA IISALO

Metsästäjäjumalatarhahmo Tellervo on suomalaisessa kansantarustossa roomalaisen Dianan vastine, metsän jumala Tapion tytär. Vaatteiden suunnitteluun Justus haki inspiraatiota vahvoista populäärikulttuurin naishahmoista kuten Madonnasta ja Grace Jonesista.

Teos yhdistelee elementtejä Antiikin Kreikasta ja suomalaisista mytologioista. Lopputuloksessa näkyy perinteinen kankaankudonta modernilla twistillä.

© JUSTUS K

Justus tutustui kangaspuihin ensimmäisen mallistonsa aikoihin vuonna 2014 mentorinsa Jukka Puljujärven kehotuksesta. Materiaalin kutominen kangaspuilla tuntui luontevalta, ja on nykyisin Justukselle ominainen tapa työskennellä.

© LAURA IISALO
Justus luonnehtii paperinarua uskolliseksi ja jämäkäksi kudottavaksi. Silti paperinarusta valmistettu kangas on toistaiseksi vielä harvinainen näky vaatesuunnittelussa.

Justuksen suunnittelutyössä uudet ideat yhdistyvät käsityöperinteiden arvostamiseen. Kotikaupunki, josta kipinä luovaan työhön sai alkunsa, valitsi Justuksen vuoden 2016 riihimäkeläiseksi nuoreksi taiteilijaksi. Tunnustuspalkinto luovutetaan Riihimäellä 11. syyskuuta.

HDW HOP -installaatiosarja
5.—11.9.2016
Ympäri Helsinkiä

www.facebook.com/events/818744214922403