Weekly Tips: syys–lokakuun vinkit

Weekly Tips -sarja kokoaa joka kuukausi menovinkit designin ystäville. Syys–lokakuussa kannattaa ratkoa rikosdraamaa, syödä korvapuustia ja upota leffateatterin penkkiin.

Weekly Tips -sarja kokoaa joka kuukausi menovinkit designin ystäville. Syys–lokakuussa kannattaa ratkoa rikosdraamaa, syödä korvapuustia ja upota leffateatterin penkkiin.

Laatuleffoja sadeiltoihin

Syksyllä on mukavaa mennä leffaan! Korttelikinot on symppisvaihtoehto jättilaajakankaille ja hyperäänitehosteille. Orion (Eerikinkatu 15) on vuonna 1928 auennut art deco -teatteri, jonka valikoima koostuu elokuvamaailman nostalgisista klassikoista.

Harjukadulle avautuu syksyllä kaupunkiaktiivien perustama uusi elokuvakeidas Riviera, joka on samalla baari (Harjukatu 3). Arabiassa leffoja pyörittää Kino Sheryl (Arabiankatu 8) ja Töölössä Korjaamo Kino (Töölönkatu 51 a-b). Myös Sofiankadun helmi Kino Engel (Sofiankatu 4) aukeaa remontin jälkeen. Salakino pyörii taas uudessa Kolo-kahvilassa (Pengerkatu 9).

Helsinki Sauna Day 2016

Helsinki on täynnä saunoja, jotka ovat usein käyttämättä ja joita juuri kukaan ei pääse näkemään. Siihen tulee kuitenkin muutos yhden päivän ajaksi, kun Helsinki Sauna Day avaa kaupunkilaisten ja yritysten yksityisiä saunoja kaikille halukkaille ja kutsuu kylään niin tutut kuin tuntemattomat. Saunan voivat avata niin yksityiset ihmiset, yritykset kuin yhdistykset, kunhan saunominen vain on maksutonta kävijöille.

29.10
Ympäri kaupunkia
www.helsinkisaunaday.fi

Yayoi Kusaman – In Infinity

Pilkkuja ja värejä syksyyn! Yayoi Kusaman In Infinity HAM:ssa.. Piristystä syksyisille sieluille tarjoaa taiteen moniottelija, popikoniksi tituleeratun Kusaman pilkkujen ja värien ilotulitus! Retrospektiivissa on mukana kaikki taiteen lajit: piirtämisestä maalaamiseen ja kuvanveistoon, tilataiteeseen, performanssiin ja happeningeihin.

7.10.2016-22.1.2017
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatienkatu 8
Liput 10/8€
www.hamhelsinki.fi

Helsinki Noir – rikostarina ratkaistavaksi

Amos Andersonin taidemuseossa avautuu syyskuusta alkaen jännä, uudenlainen näyttelykonsepti, jossa katsoja pääsee osaksi rikosdraamaa. Tapahtumapaikkana on nopeasti kasvava ja vilkas Helsinki 1930-luvun lopulta. Myös katsoja voi halutessaan osallistua rikoksen ratkaisemiseen. Näyttelyn yhteydessä avataan myöhemmin syksyllä kirjoituskilpailu, jossa tarinalle voi esittää vaihtoehtoisen lopun.

17.9.2015-31.12.2016
Amos Andersonin taidemuseo
Yrjönkatu 27, Helsinki
ma, to & pe 10–18, ti suljettu, ke 10–20, la-su 11–17
www.amosanderson.fi

Helsingin sarjakuvafestivaalit 2016

Helsingin sarjakuvafestivaalit ovat Pohjois-Euroopan suurin sarjakuvatapahtuma. Teemana tänä vuonna ovat Ranska ja Matka. Laaja ohjelma täytyy mm. työpajoista, kilpailuista, tekijähaastatteluista, keskustelupaneeleista ja iltaklubeista. Tapahtuma on osa Helsingin juhlaviikkoja.

2.–4.9.2016
Laituri, Lasipalatsin aukio, Mannerheimintie 22, Helsinki
www.sarjakuvafestivaalit.fi

Nykyaikaa etsimässä

EMMA lanseeraa juhlavuotenaan 2016 uuden näyttelykonseptin Nykyaikaa etsimässä, jonka ensimmäinen kokonaisuus nähdään vuoden päänäyttelynä. Tulevaisuudessa EMMAn tavoitteena on tuottaa Nykyaikaa etsimässä -katselmus 3-4 vuoden välein ja tarjota teemaan liittyvää ohjelmaa myös näyttelyiden välillä. Uuden konseptin mukaisessa ensimmäisessä näyttelyssä syksyllä 2016 EMMAssa nähdään kansainvälistä nykytaidetta noin 20 taiteilijan tuotannosta.

12.10.2016-08.1.2017
Ahertajantie 5, 02100 Espoo
www.emma.museum/nykyaikaa_etsimassa

Rakkautta ja anarkiaa

Kun Helsinki Design Week päättyy, heti seuraavalla viikolla alkaa toinen festivaali – elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa. Ohjelmisto on usein laaja, josta voi valita elokuvia katsottavaksi yksin, kaksin tai porukassa. Parasta on mennä katsomaan elokuvia yksin esimerkiksi keskellä päivää ilman mitään ennakko-odotuksia tai -tietoja. Saatat yllättyä positiivisesti tai lähteä pois yhtä elokuvaa rikkaampana, jonka satuit näkemään.

15.-25.9.2016
Useissa Helsingin elokuvateattereissa
www.hiff.fi

Museokortti

Jos et vielä omista museokorttia, niin hanki syksyksi. Yhdellä kortilla pääsee yli 200 museoon ympäri Suomea. Kortti on voimassa vuoden, minkä takia museoihin on helppo  vaikka vain piipahtaa ja palata myöhemmin paremmalla ajalla.

59€

Myynnissä kaikista järjestelmässä mukana olevista museoista, Museot.fi-verkkokaupasta ja Tiketti-lippupalvelusta

www.museot.fi

Silakkamarkkinat

Kalaruokien rakastajien lempitapahtuma! Helsingin ruokakulttuurin helmeä, Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Kauppatorilla jo 274. kertaa. Helsingin vanhinta perinnetapahtumaa on järjestetty tiettävästi jo vuodesta 1743. Torille kokoontuu Suomen parhaimmat silakkakauppiaat lukemattomien herkullisten silakkareseptiensä kera. Merellinen tunnelma ja toriruoka sinetöi viihtymisen.

2.-8.10.2016
Kauppatori
www.stadinsilakkamarkkinat.fi

Kuutamouinti

Syksyllä on ihana aloittaa uusia harrastuksia ja päättää vanhoja. Helsingin Uimastadionin kausi päättyy viikko Helsinki Design Weekin jälkeen ja sunnuntaina 18.9. polskutellaan maauimalassa viimeisen kerran. Syyskuun lopussa Stadikalla järjestetään myös kauden päättäjäisinä perinteinen Kuutamouinti, joka on ulkotulineen ja oopperamusiikin säestyksellä elämys. Ulkouintikautta voi pidentää Kulttuurisaunassa (Hakaniemenranta 17) ja kaupungin uutuussaunoissa, Helsingin Altaassa (Kauppatori)  ja Löylyssä (Hernesaarenranta 4).

Su 18.9.
Helsingin uimastadion
Hammarskjöldintie 1, Helsinki
www.hel.fi

Korvapuustipäivä

Pullantuoksua juhlistava teemapäivä täyttää pyöreitä, kun korvapuustipäivää juhlitaan Suomessa kymmenennen kerran. Idea on lainattu Ruotsista, jossa kanelbullens dagia on vietetty jo vuodesta 1999. Siellä päivällä on jopa omat nettisivu ja hashtag. Jos et itse ehdi vaivata taikinaa lokakuisena tiistaina, hae puustit lempikahvilasta – monessa niissä on tarjouksia päivän kunniaksi.

Ti 4.10.
Ympäri Suomen

Arkkitehtuurimuseon 1960-luvun näyttely

Arkkitehtuurimuseon syysnäyttely tempaa arkkitehtuurimatkalle 1960-luvun Suomeen. ”Rakentamisen hulluina vuosina” luotiin arkkitehtuuria, joka jakaa mielipiteet. Maata rakennettiin vauhdilla ja autoistuminen mahdollisti mittavan lähiörakentamisen ostoskeskuksineen.

12.10.–19.2.
Arkkitehtuurimuseo, iso ja pieni näyttelysali
Kasarmikatu 24, Helsinki
ti–su klo 11–18, ke klo 11–20
www.mfa.fi

Linnanmäen Valokarnevaali

Vuosittainen Valokarnevaali valaisee pimeneviä iltoja lokakuussa. Huvipuiston alueelle voi lähteä romanttiselle iltakävelylle tai ihastelemaan muuten vain loistokasta tunnelmaa. Alueelle on maksuton sisäänpääsy ja suuri osa laitteista on auki säävarauksella.

Linnanmäen Valokarnevaali
8.-22.10.2016
Tivolikuja 1, Helsinki
www.linnanmaki.fi

Sirkus Finlandia 40 vuotta

Sirkus Finlandia täyttää 40 vuotta! Juhlakiertueen taiteilijoita saapuu Venäjältä, Yhdysvalloista, Kanadasta, Etiopiasta, Australiasta ja Englannista. Uusi ohjelma koostuu perinteisesti klovneista, jongleerausesityksistä, eläinnumeroista sekä akrobaateista.

29.9.2016-30.10.2016
Kaisaniemen puisto, Helsinki
www.sirkusfinlandia.fi