Saana ja Olli palkkasi ompelijaksi turvapaikanhakijan

Saana ja Olli -merkin kukkarot ovat syntyneet afganistanilaisen räätäli Hamidi Shoujin käsissä. Hän saa ensimmäistä kertaa toteuttaa ammattiaan poissa piilosta. 

Muotoilumerkki Saana ja Olli palkkasi afganistanilaisen turvapaikanhakijan ompelijaksi, koska haluaa auttaa tulijoita kotoutumaan Suomeen. Räätäli Hamid saa ensimmäistä kertaa elämässään tehdä töitä poissa piilosta.

Saana ja Olli on muotoilupariskunta Saana Sipilän ja Olli Sallisen brändi, joka tekee Länsi-Suomessa valmistettua hampputekstiilimallistoa. Yritys on tehnyt suunnittelutöitä kansainvälisille asiakkaille, voittanut useita palkintoja ja osallistunut muotoilunäyttelyihin ympäri maailman.

Yleensä heidän työnsä tekee tuttu ompelimo, mutta uuden kukkaron ja säilytyspussin kanssa on toisin.

Niitä tekemään he palkkasivat 27-vuotiaan räätäli Hamid Shujoin, joka on Suomessa turvapaikanhakijana yhdessä vaimonsa Nigi Shujoin sekä 2,5- ja 1–vuotiaiden tyttärien kanssa.

149 euroa kuukaudessa

Yhteistyö sai alkunsa ystävän ehdotuksesta. Vapaaehtoistyötä turvapaikanhakijoiden kanssa tekevä ystävä osasi kertoa, että turvapaikkapäätöstä odottaessa saa ansaita enintään 149 euroa kuukaudessa.

Sipilä ja Sallinen alkoivat suunnitella uutta tähän tuloon sopivaa tuotetta heti, kun kuulivat perheen kiinnostuksesta työhön.

He suunnittelivat mallistoonsa uuden kukkaron ja ison säilytyspussin, jonka tekijäksi ryhtyi ompelimon sijasta Hamid. Ne ovat myynnissä uuteen suomalaiseen muotoiluun keskittyvässä Tre-kaupassa.

“Kun singeri alkoi laulaa, Hamidilla oli heti pilke silmäkulmassa”, Sallinen kertoo.

© MIMMI PENTIKÄINEN

Besides the entrepreneurship the couple is renovating a 101-year-old school together with their friends.
Yrittämisen ohessa muotoilijapariskunta remontoi ystäviensä kanssa 101-vuotiasta kansakoulua.

Taustalla halu auttaa

Afganistanilaisräätälin työkokeiluun ottamalla ja työllistämällä yritys haluaa omalta osaltaan etsiä keinoja turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen Suomessa.

He myös kannustavat muita samaan.

“Tuhannet Välimereen hukkuneet turvaa hakevat ihmiset ovat nyky-Euroopan tragedia, jota seuraavat sukupolvet tulevat häpeämään. Halusimme pienenä yrityksenä auttaa jotakuta konkreettisesti”, Sallinen kertoo.

Hamid ja hänen vaimonsa Nigin ovat Iraniin lapsena muuttaneita afganistanilaisia. He lähtivät Iranista maan heikentyneen turvallisuustilanteen ja väkivaltaisuuksien vuoksi ja koska Hamid ei afgaanitaustaisena saanut koskaan työlupaa.

Hamid meni ompelijan oppiin 14-vuotiaana ja on siitä lähtien ommellut piilossa enimmäkseen naistenvaatteita. Saanan ja Ollin yhteistyön myötä Hamid sai ensimmäistä kertaa elämässään tehdä töitä luvan kanssa.

Hamid ja Nigin tyttärineen kävelivät Iranista Turkin puolelle viime lokakuussa. Turkkiin päästyään heillä oli rahat loppu.

“Nukuimme puistossa kolme yötä. Nigin imetti tyttöjä, niin he saivat juomista”, Hamid muistelee. Suomessa perhe oli Kemin vastaanottokeskuksessa kaksi kuukautta ennen nykyistä asuinpaikkaansa.

Hamid kokee olevansa ompelijana unelma-ammatissaan, vaikka nuorena haaveilikin pääsevänsä opiskelemaan elektroniikka-alaa.

© SAANA JA OLLI
© MIMMI PENTIKÄINEN

Uusi mallisto ulos lokakuussa

Sallinen kertoo, että ompelimon ompelijat olivat iloisia Hamidin palkkaamisesta ja tukevat häntä sataprosenttisesti. He esimerkiksi tekivät hänelle protomallit tuotteista.

“Ammattilainen on aina ammattilainen eikä taito katso kansallisuutta. Toivottavasti inhimillisyys voittaa ja perhe saa turvapaikan Suomesta, jolloin voimme jatkaa myös tulevaisuudessa”, Sallinen sanoo.

Hamidin perheen tulevaisuus on yhä auki. Se on kuitenkin selvää, että jos yhteistyö hänen kanssaan joudutaan lopettamaan, Saana ja Olli työllistää jatkossa muita räätäleitä.

Kukkarot ovat osa myös merkin uutta mallistoa, joka tulee myyntiin lokakuun aikana.

Ikiaika -kuosi ammentaa Suomen esihistoriallisten kalliomaalausten estetiikkaa moderneihin pohjoismaisiin painoprintteihin.

”Kun hiljentyy 6000 vuoden takaisen ihmisen itseilmaisun äärelle, alkavat oman modernin arjen asiat asettua tärkeysjärjestykseen. Ihmisen historiasta 99 prosenttia on kuitenkin ollut esihistoriallista aikaa”, Sallinen sanoo.

Kankaat painetaan Aitoossa ja ommellaan, tarkastetaan ja pakataan Turussa. Materiaalina on kestävä eurooppalainen hamppukangas.

© SAANA JA OLLI
© SAANA JA OLLI