Weekly Tips: näyttelyvinkit lokakuulle

Lokakuussa Helsingissä avautuu toinen toistaan kiinnostavampia näyttelyitä, jotka kokosimme nyt yhteen. Weekly Tips -sarja jakaa joka kuukausi menovinkit designin ystäville.

Lokakuussa Helsingissä avautuu toinen toistaan kiinnostavampia näyttelyitä, jotka kokosimme nyt yhteen. Weekly Tips -sarja jakaa joka kuukausi menovinkit designin ystäville.

Syksyn alkuna kaupunki ei enää hiljene, vaan on täynnä kiinnostavaa tekemistä. Kokosimme syksyn alussa kattavan vinkkilistan siitä, mihin lokakuussa kannattaa mennä.

Lokakuussa Helsingissä avautuu myös loputtomasti kiinnostavia näyttelyitä, tässä ne yhteen koottuna.

Designmuseo: Kirsti Rantanen

Designmuseon syksyssä nähdään merkittävän suomalaisen tekstiilitaiteilijan, kuitutaiteen pioneerin Kirsti Rantasen (s. 1930) tuotantoa laajasti esittelevä näyttely. Kirsti Rantanen toimi opettajana kokonaiselle sukupolvelle tekstiilitaiteilijoita. Sen lisäksi hänen oma taiteellinen tuotantonsa on ollut uraa uurtavaa.

Kirsti Rantanen
Designmuseo
14.10.2016–5.3.2017
www.designmuseum.fi/fi/exhibitions/kirsti-rantanen

Helsingin kaupunginmuseo: Haju

Miltä kaupunki haisee? Kaupunginmuseo keräsi helsinkiläisiltä yli 200 hajumuistoa ja kokosi näyttelyn, joka esittelee viikottain vaihtuvan hajun Helsingistä. vKävijöille ei kerrota etukäteen, mihin tilassa kulloinkin oleva haju viittaa.

Haju
Helsingin kaupunginmuseo
7.10.2016-15.1.2017
www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/haju

Helsingin Taidemuseo: Yayoi Kusaman – In Infinity

Pilkkuja ja värejä syksyyn tuo Yayoi Kusaman In Infinity HAM:ssa. Piristystä syksyisille sieluille tarjoaa taiteen moniottelija, popikoniksi tituleeratun Kusaman pilkkujen ja värien ilotulitus! Retrospektiivissa on mukana kaikki taiteen lajit: piirtämisestä maalaamiseen ja kuvanveistoon, tilataiteeseen, performanssiin ja happeningeihin.

7.10.2016-22.1.2017
Helsingin taidemuseo, Eteläinen Rautatienkatu 8
www.hamhelsinki.fi/exhibition/yayoi-kusama-in-infinity

Kiasma: Mona Hatoum

Mona Hatoumin teokset puhuvat konfliktien ja ristiriitojen leimaamasta maailmasta. Kiasmassa oleva näyttely on Hatoumin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Se esittelee taiteilijan teoksia 1970-luvulta tähän päivään: performansseja, videoita, valokuvia, installaatioita, veistoksia ja paperipohjaisia teoksia.

Mona Hatoum
Kiasma
7.10.2016-26.2.2017
www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/mona-hatoum

Kiasma: Pahan jälkeen – Meeri Koutaniemi & Arman Alizad

Pahan jälkeen -näyttely kertoo selviytymisestä. Se tuo esiin ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi vaikean kokemuksen mutta eivät ole suostuneet heille tarjottuun uhrin rooliin. Sen sijaan heistä on tullut aktiivisia toimijoita omassa yhteisössään. Meeri Koutaniemen valokuvat ja installaatiot kuvaavat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Intiassa ja Keniassa sekä pakolaisuutta Thaimaassa ja muualla maailmassa.

Pahan jälkeen
Meeri Koutaniemi & Arman Alizad
Kiasma
7.10.2016-26.2.2017
www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/meeri-koutaniemi-arman-alizad

EMMA: Nykyaikaa etsimässä

EMMA lanseeraa juhlavuotenaan 2016 uuden näyttelykonseptin Nykyaikaa etsimässä, jonka ensimmäinen kokonaisuus nähdään vuoden päänäyttelynä. Tulevaisuudessa EMMAn tavoitteena on tuottaa Nykyaikaa etsimässä -katselmus 3-4 vuoden välein ja tarjota teemaan liittyvää ohjelmaa myös näyttelyiden välillä. Uuden konseptin mukaisessa ensimmäisessä näyttelyssä syksyllä 2016 EMMAssa nähdään kansainvälistä nykytaidetta noin 20 taiteilijan tuotannosta.

12.10.2016-08.1.2017
Ahertajantie 5, 02100 Espoo
www.emma.museum/nykyaikaa_etsimassa

Galleriakeskiviikko

Galleriakeskiviikkona helsinkiläiset galleriat pitävät ovet auki klo 20 saakka ja toivottavat kaikki lämpimästi tervetulleiksi kokemaan, ihastelemaan, ihmettelemään ja viihtymään.

Galleriakeskiviikko
Galleriat ympäri Helsinkiä
5.10.2016
www.facebook.com/galleriakeskiviikko

Amos Andersonin taidemuseo: Zoltán Popovits

Zoltán Popovitsin mittakaavaltaan vaihtelevat veistokset levittäytyvät Amos Andersonin taidemuseon alimpaan ja ylimpään näyttelykerrokseen. Kivi, puu, pronssi ja muut materiaalit taipuvat symboliikaltaan rikkaisiin tarinoihin unkarilaissyntyisen taiteilijan monipuolisen uran varrelta poimituissa teoksissa.

Zoltán Popovits
14.10.2016 – 9.1.2017
Amos Andersonin taidemuseo
amosanderson.fi/fi/nayttelyt/zoltan-popovits

Ateneum: Amedeo Modigliani

Maailmankuulun italialaisen taiteilijan Amedeo Modiglianin (1884-1920) retrospektiivinäyttely valtaa Ateneumin, Lähes 200 teoksen kokonaisuus on toistaiseksi laajin Pohjoismaissa esillä ollut Modigliani-näyttely. Modigliani tunnetaan erityisesti sensuellista naiskuvauksestaan, joka on vaikuttanut niin kuvataide- kuin muotimaailmaan. Boheemista elämäntavastaan kuuluisan Modiglianin elämäpiiriin kuului taidemaalareita, kuvanveistäjiä, kirjailijoita, runoilijoita ja säveltäjiä.

Amedeo Modigliani
28.10.2016-5.2.2017
Ateneumin taidemuseo
www.ateneum.fi/nayttelyt/amedeo-modigliani

Arkkitehtuurinmuseo: Värikkäämpi, iloisempi, hienostuneempi

Näyttely avaa 1960-luvun arkkitehtuurin teemoja, visuaalisia erityispiirteitä ja estetiikkaa yleistajuisesti. Samalla se kutsuu tarkastelemaan aikakauden yhteiskunnallisia näkökulmia ja esittelee arkkitehtuurin keskeiset tekijät. ”Rakentamisen hulluina vuosina” luotiin arkkitehtuuria, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Värikkäämpi, iloisempi, hienostuneempi
1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria
12.10.2016–19.2.2017
Arkkitehtuurinmuseo
www.mfa.fi

Laituri: Kalasataman taidekilpailu -näyttely

Helsingin kaupunki julkisti syksyllä 2015 avoimen kaksivaiheisen kilpailun taideteosten sijoittamiseksi Kalasatamaan. Kilpailun ensimmäinen vaihe oli ideakilpailu, jonka 261 ehdotuksesta finaaliin valittiin 12 ehdotusta keväällä 2016. Ehdotuksiin pienoismalleineen voi tutustua näyttelytila Laiturilla. Esillä ovat myös kaikki kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen jätetyt ehdotukset.

Kalasataman taidekilpailu -näyttely
5.10.2016-22.10.2016
Laituri, Narinkka 2
laituri.hel.fi/nayttelyt/203