Arkkitehti Helena Sandman: ”Koti on yksi tärkeimpiä tarpeitamme”

Ympäri maailmaa työskennellyt arkkitehti Helena Sandman on perustanut naisten turvakodin Tansaniaan ja tutkinut kodin merkitystä kehittyvissä maissa. Home Revisited –kilpailuun hän toivoo mukaan ideoita, jotka vaikuttavat ihmisten elämään globaalisti.

Ympäri maailmaa työskennellyt arkkitehti Helena Sandman on perustanut naisten turvakodin Tansaniaan ja tutkinut kodin merkitystä kehittyvissä maissa. Home Revisited –kilpailuun hän toivoo mukaan ideoita, jotka vaikuttavat ihmisten elämään globaalisti.

”Mikä tekee paikasta kodin?”

Tähän kysymykseen on sukeltanut syvälle arkkitehti ja tohtorikoulutettava Helena Sandman. Sandman on uransa aikana pohtinut kodin käsitettä ympäri maailman, erityisesti kehittyvissä valtioissa. Parhaillaan hän tekee väitöstutkimusta aiheesta.

Koti ja perhe määritellään eri tavoin eri kulttuureissa, mutta tietyt asiat toistuvat.

”Siihen, miten kotoisaksi olonsa tuntee vaikuttaa se, keiden kanssa asuu ja keitä asuu kodin ympärillä. Useille ihmiskontaktit ja ihmisverkostot ovat iso osa kodin tuntua”, Sandman sanoo.

”Mitä enemmän tullaan länsimaihin päin, alkaa näkyä toisenlaisia pieniä elementtejä, kuten oma sänky tai vaikkapa jokin kirja.”

Sandman toimii tuomarina uudessa kansainvälisessä Home Revisited –suunnittelukilpailussa, joka etsii ratkaisuja tulevaisuuden kotiin. Kaikille avoin kilpailu ratkoo tulevaisuuden muutoksia, joita aiheuttavat muun muassa ikääntyminen, digitalisaatio, monikulttuurisuus ja uudenlaiset perheet.

Sandman on oppinut, että mitä paremmin ihminen tuntee kuuluvansa ympäristöönsä tai voivansa vaikuttaa siihen, sitä enemmän hän pitää siitä myös huolta.

Hän on ollut vetämässä työpajaprojekteja opiskelijoidensa kanssa muun muassa voimakkaasti kaupungistuvassa Kambodzassa.

Maissa, joissa rakentaminen on nopeaa, on havaittavissa sama ongelma: ihmisiä siirretään asuinpaikastaan muualle uuden rakentamisen tieltä. Kun ihmisiä pakkomuutetaan, sillä rikotaan yhteiskunnallista voimavaraa.

”Ihmisillä on vaikka minkälaisia kulttuurisia sitoumuksia paikkoihin.”

© JUHA ILONEN

Turvakoti muuttaa yhteiskuntaa

Kaksikymmentä vuotta sitten alkanut kehitysyhteistyö on vienyt Sandmania ympäri maailmaa, muun muassa Senegaliin ja Tansaniaan.

Sandman on yksi arkkitehtitoimisto Hollmén Reuter Sandmaninperustajista yhdessä Saija Hollménin ja Jenni Reuterin kanssa. Vuonna 2007 he perustivat Ukumbi-järjestön, joka toimii kattojärjestönä arkkitehtityöryhmille, jotka haluavat voimaannuttaa yhteisöjä arkkitehtuurin keinoin.

Sandmania kiinnostaa, miten arkkitehtuurin avulla voidaan ratkoa eritasoisia ongelmia.

Merkittävä huomio on ollut se, että tehdyn työn vaikutus ulottuu laajemmalle kuin vain fyysisen tilan käyttäjiin. Tämä tuli ilmi esimerkiksi Tansaniassa, jossa hän oli suunnittelemassa turvakotia, johon mahtuu kaksikymmentä naista kerrallaan.

”Tansanialainen yhteiskunta ei tuntenut entuudestaan turvakodin käsitettä, mutta rakennuksella ja sen toiminnalla saatiin kiinnitettyä huomiota yhteiskunnalliseen ongelmaan. Oli tärkeää saada näiden naisten asema huomatuksi ja heidän äänensä kuuluviin.”

Kenttätyössä Sandman on saanut huomata, että ihmisiä saadaan aktivoitua pienelläkin panostuksella. Hän kertoo ilahtuneensa, kun hänen tutkimusprojektissaan osallisena ollut tansanialainen kahvilanpitäjä oli alkanut järjestää keskustelutilaisuuksia paikallisille naisille, jossa he olivat pohtineet alueen tulevaisuutta ja mitä he siltä toivovat.

”He eivät olleet ennen puhuneet näistä asioista!”

© HELENA SANDMAN

Globaaleita ratkaisuja

Home Revisited -kilpailutöiltä Sandman toivoo laajakatseisia ideoita laidasta laitaan.

”Ideaan pitäisi sisällyttää globaalia ajattelua ja vähäisillä resursseilla toteutettavia ratkaisuja”, hän toivoo.

Esimerkkinä hän mainitsee muovipullovalaisimen, joka on suunniteltu Manilan slummeissa, missä päivävalo ei löydä ahtaisiin asumuksiin.

”Valon saaminen pimeään muuttaa näiden ihmisten elämän. Muovipullovalaisin on resurssiviisas keksintö. Siinä kattoon porattuun reikään kiinnitetty valkaisuainepitoista nesteliuosta sisältävä pullo hohtaa pimeässä tilassa”, hän kuvailee.

Kilpailun tarkoitus on synnyttää kaupallisesti merkittävää uutta tuotantoa, joka vastaa tulevaisuuden tarpeisiin. Kilpailussa voi tarkastella kotia monialaisesti palvelumuotoilun, tilaratkaisujen, tuotemuotoilun ja teknisten ratkaisujen sekä näiden kombinaatioiden kautta. Pääpalkinto voittajalle on 30 000 euroa. Mukaan etsitään sekä ammattilaisia että opiskelijoita.

”Toivon näkeväni ehdotuksia, joissa erilaisia väestöryhmiä lähennetään toisiinsa eikä eroteta. Esimerkiksi miten vanhukset voisivat asua yhteydessä nuorempien kanssa ilman erillisiä vanhainkoteja tai miten eroperheiden asuntoihin saataisiin yhteisiä oleskelutiloja pariskunnan lapsille.”

Sandmanilla on selkeä näkemys, miksi kilpailuun kannattaa osallistua:  ”Koti on yksi tärkeimpiä tarpeitamme siinä missä vesi, ruoka ja ihmisläheisyys.”

Omassa unelmakodissa

Asuntoasioita työkseen kehittävä Sandman asuu itse 1950-luvulla rakennetussa kerrostalossa Helsingin Ruskeasuolla.

”Helsinki on sopivan kokoinen, mutta voisin viihtyä Lissabonin kaltaisessa kaupungissa, jossa on enemmän valoa ja vauhdikkaampaa katuelämää.”

Hän kuitenkin viihtyy kodissaan hyvin.

”Ruskeasuon taloissa on ihanteellinen mittakaava.  Kolme matalahkoa kerrostaloa jakavat yhteisen puistomaisen pihapiirin. Kesällä siellä saattaa olla pari-kolmekin illallisporukkaa ulkona grillaamassa. Hieno pihakulttuuri oli positiivinen yllätys.”

Home Revisited -kilpailu on osa Askon 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kaksivaiheisen ideakilpailun ensimmäinen vaihe päättyy 31.12.2016. Voittaja julkistetaan 7.9.2017 ja finalistityöt esiintyvät näyttelyssä Helsinki Design Weekillä 2017. Kilpailun tuottamisesta vastaa Helsinki Design Weekin takana oleva Luovi Productions Oy.

www.askonsaatio.fi/homerevisited

Mirva Sjöroos on helsinkiläinen taidehistorioitsija, toimittaja ja muotoilu-diggari. Sjöroosin kirjoituksia on julkaistu useissa lehdissä, kuten Yliopisto-, Ornamo- ja Mustekala-lehdissä.