Helsingistä kansainvälisen designverkoston ensimmäinen puheenjohtaja – presidentiksi Kari Korkman

Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman on valittu uuden World Design Weeks -designverkoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman on valittu uuden World Design Weeks -designverkoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Suomen rooli kansainvälisellä muotoilukentällä kasvaa, sillä Helsinki on valittu World Design Weeks -verkoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Kyseessä on merkittävä designviikkojen verkosto, joka yhdistää yli 50 design- ja kaupunkifestivaalia ympäri maailman.

Verkoston perustamisasiakirjat allekirjoitettiin lauantaina Dutch Design Weekillä, jossa myös julkistettiin verkoston ensimmäinen presidentti, Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman.

Korkman, KTM, on saanut uransa aikana paljon tunnustusta saavutuksistaan suomalaisen muotoilun edistämiseksi ja ollut mukana monissa lanseerausprojekteissa sekä kuratoinut menestyneitä muotoilunäyttelyitä ja -tapahtumia. Vuonna 2005 perustamastaan Helsinki Design Weekistä hän on kasvattanut yli 158 000 kävijän ja 250 tapahtuman festivaalin.

Designviikoista on kehittynyt paikallisia luovien alojen hubeja. Ne yhdistävät alan oppilaitokset ja yritykset, monet instituutiot, kaupungit ja ministeriöt tuottamaan näyttelyitä ja muita tapahtumia samalla yhteisellä toiminta-alustalla. Niitä perustetaan kiihtyvllä tahdilla kaikilla maanosilla.

”World Design Weeks on otettu innostuneesti vastaan ja sillä on ainutlaatuinen mahdollisuus linkittää luovien alojen eri toimijoita yhteen ja kasvattaa kaikkien markkina-alue globaaliksi”, Kari Korkman sanoo.

World Design Weeksin tavoitteena on edistää kansainvälistä muotoilualan yhteistyötä, tukea tuotekehitystä ja kehittää luovien alojen taloutta. Se tarjoaa verkostoja ja tukea paitsi muotoilualalle, myös sitä hyödyntäville toimialoille. Perustajiajäseninä toimii yhdeksän designviikkoa kolmelta eri maanosalta: Soul, Tokio, Peking, Toronto, San Francisco, Mexico, Barcelona, Eindhoven ja Helsinki.

Mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen

Kiertävä puheenjohtajakausi kestää kerrallaan kolme vuotta, ja ensimmäisenä puheenjohtajana (2017-2019) Helsingillä on mahdollisuus määrittää, millaiseksi toiminta muodostuu.

Korkman on tehnyt määrätietoisesti töitä World Design Weeksin perustamiseksi jo vuodesta 2008, jolloin aiheesta keskusteltiin kollegoiden kesken Milanossa ensimmäistä kertaa. Hanke on edennyt tiiviissä yhteistyössä maiden välillä.

”Yksittäinen toimija ei voi muodostaa toimivaa jäsenverkostoa vaan siihen tarvitaan kaikkien sitouttaminen ja osallistaminen. World Design Weeks on ryhmätyötä yhteisesti sovittavien päämäärien eteen. Esimerkiksi Tokio Design Weekin johtajalla Kenji Kawasakilla oli ratkaiseva merkitys verkoston synnylle. Hän kutsui designviikkojen edustajia kahdesti Tokioon keskustelemaan aloitteesta, jolla luotiin pohja tulevalle rakennustyölle”, Korkman sanoo.

Ensimmäinen suurtapahtuma Suomessa syyskuussa 2017

Verkoston ensimmäinen suurtapahtuma järjestetään Helsingissä syyskuussa 2017. World Design Weeks Helsinki Summit -seminaari- ja tapahtumakokonaisuus 13.-15.9.2017 on osana Helsinki Design Week 2017 –festivaalia.

Tapahtuma pohtii designin itsenäisyyttä ja riippuvuutta muotoilun, tuotekehityksen ja talouden näkökulmasta. Se myös luo designtoimijoille puitteet kehittää yhteistyötä ja tukee sitä kautta suomalaista vientiä.

Ensimmäisen kerran idea designverkostosta välähti vuonna 2008. Helmikuussa 2015 Munich Creative Business Weekillä suunnitelmia vietiin eteenpäin, ja julkisuuteen verkosto astui huhtikuussa 2016 Milanon Triennaalissa.

“World Design Weeks on vasta tiensä alussa. Helsingin ja Suomen mahdollisuus vaikuttaa sen tulevaisuuteen sekä kansainvälistää ja kasvattaa muotoiluintensiivistä toimialaa riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka saamme omat taustavoimamme hankkeen taakse.”