Kaj Franck -muotoilupalkinto 2016 teollinen muotoilija Juhani Salovaaralle

Vuoden 2016 Kaj Franck -muotoilupalkinnon voittaja on professori, teollinen muotoilija Juhani Salovaara. Hän on edistänyt vahvasti urallaan ergonomiaa ja käyttäjälähtöisyyttä.

Vuoden 2016 Kaj Franck -muotoilupalkinnon voittaja on professori, teollinen muotoilija Juhani Salovaara. Hän on edistänyt vahvasti urallaan ergonomiaa ja käyttäjälähtöisyyttä.

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2016 on valittu professori, teollinen muotoilija Juhani Salovaara. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 25:nnen kerran.

Salovaara on ensimmäisiä teolliseen muotoiluun alusta alkaen erikoistuneita suunnittelijoita. Salovaara on toiminut muotoilijana lukuisilla eri teollisuuden aloilla ja ollut mukana tuomassa ergonomian ja sitä kautta käyttäjälähtöisen suunnittelun periaatteita Suomeen sekä suunnittelutoimistojensa että opetustehtäviensä kautta.

Palkintojury totesi, että Juhani Salovaaran ura muotoilijana ja muotoiluyrittäjänä on ollut pitkä ja monipuolinen. Salovaara on soveltanut työssään ihmisiin ja tilanteisiin eläytyvää tutkimustapaa ja ottanut tuotteiden käyttäjät mukaan suunnitteluprosessiin.

Kaj Franck -palkintojuryyn kuuluivat vuonna 2016 puheenjohtajana Petteri Kolinen (Design Forum Finland), Helsingin kaupungin muotoilujohtaja Anne StenrosPentti Kivinen (Suomen Messusäätiö) ja professori Heikki Orvola.

Ympäristöä huomioivaa suunnittelua

Taideteollisessa korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa Salovaara oli muun muassa perustamassa maineikasta IDBM (International Design Business Management) -ohjelmaa, jossa kehitettiin muotoilun tulevan kehityksen suuntaa: käyttäjälähtöinen suunnittelu, strateginen muotoilu ja älykkäiden ja tietotekniikkaa sisältävien tuotteiden mukanaan tuoma kysymyksenasettelu korostuivat.

Ajattelutapa oli lähellä Kaj Franckin näkemystä siitä, miten ympäristö ja esineet yhdessä synnyttävät luovaa ajattelua ja aktivoivat toimimaan. Salovaaran työ vastuullisen muotoilun puolesta puhujana laajentui myöhemmin aktiiviseen ympäristöseikkojen huomioon ottamiseen suunnittelutyössä.

Hän oli perustamassa 1973 Ergonomiadesign-nimistä muotoilutoimistoa, joka oli aikanaan Suomen suurin alan yritys. Ergonomiadesign fuusioitui 1989 Destem Designin kanssa uudeksi ED-Design -toimistoksi, joka on jatkanut samaa vahvaa linjaa. Toimiston kädenjälkeä ovat lukuisat suomalaisen muotoilun lippulaivatuotteet. Salovaara on myös ollut mukana monessa muotoilua ja ekologiaa yhdistävässä yrityksessä.

Hänen edellä aikaansa olevat näkemykset muotoilusta saivat alkunsa jo 1960-luvun lopulla, kun Salovaara työskenteli Philipsin muotoiluosastolla Hollannissa.

Kaj Franck -muotoilupalkinto annetaan vuosittain muotoilijalle tai työryhmälle, joka on uutta luovalla tavalla tehnyt sekä korkeatasoista teollista muotoilua että uniikkeja töitä. Palkinnonsaajat edustavat monipuolisesti suomalaisen muotoilun kärkeä. 10 000 euron palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoon kuuluvat myös Tapio Junnon suunnittelema mitali ja palkinnonsaajan työtä esittelevä näyttely julkaisuineen.

Vuonna 2015 voittaja oli Markku Salo ja vuonna 2014 Harri Koskinen.

© PUUSTELLI

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2016 – Juhani Salovaara 11.11.2016–15.1.2017

Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

Avoinna ti 11–20, ke–su 11–18, ma suljettu. Aikuiset 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 5 €, koululaiset ilmaiseksi.

www.designmuseum.fi

www.designforum.fi