Weekly Abroad: Iina Vuorivirta
Ikean suunnittelija Iina Vuorivirta on oppinut haastamaan briiffejä ja hyödyntämään hukkamateriaaleja. Weekly Abroad -sarja esittelee ulkomailla uraa luovia suomalaismuotoilijoita.
Ikean suunnittelija Iina Vuorivirta on oppinut haastamaan briiffejä ja hyödyntämään hukkamateriaaleja. Weekly Abroad -sarja esittelee ulkomailla uraa luovia suomalaismuotoilijoita.
Suunnittelija Iina Vuorivirta pitää keskusteluja arvossa.
Alkusysäys hänen uralleen Ruotsissa sai alkunsa yhdestä pienestä keskustelusta. Hän oli Lahden muotoiluinstituutista kesäharjoittelussa Tukholmassa, ja osui juttusille Beckmanin designkoulun opettajien kanssa.
Innostava keskustelu sai hänet lähtemään pian uudelleen Tukholmaan, tällä kertaa vaihto-opiskelijana tammikuussa 2009. Vaihto-ohjelma loppui lyhyeen, kun hän jäikin kouluun opiskelemaan tutkintoa. Valmistuessaan puolentoista vuoden kuluttua Vuorivirta oli jo löytänyt oman työhuoneen.
Ja sillä tiellä hän on yhä.
Hänen nykyinen työnsä Ikean suunnittelijana sai myös alkunsa keskustelusta, tällä kertaa Stockholm Design Weekillä 2015 Ilse Crawfordin Sinnerlig-malliston julkaisun yhteydessä.
Avajaisissa Vuorivirta ryhtyi juttusille Ikean suunnittelupäällikön Markus Engmanin kanssa, ja keskustelu johti työtapaamiseen seuraavana päivänä. Viikkoa myöhemmin Vuorivirta matkusti junalla Älmhultiin tutustumaan pääkonttoriin ja design-tiimiin. Tukholmaan hän palasi junalla työsopimus kourassa ja työ alkoi jo seuraavalla viikolla.
”Minulla ei ollut mitään menetettävää. Olen aina ollut hyvin myöntyväinen ihminen enkä kieltäydy juuri mistään”, Vuorivirta kertoo.
Briiffejä voi haastaa
Ikean työtapojen oppiminen on tarjonnut Vuorivirralle mahdollisuuden haastaa suunnittelubriiffejä.
Kun häntä pyydettiin suunnittelemaan ilmankostutin, sähköisen laitteen sijasta Vuorivirta perehtyi slow designiin ja low-techiin ja ryhtyi pohtimaan tilan ilmankosteuden maksimointia. Loppujen lopuksi hän suunnitteli erityisesti saniaisille sopivan kasvitelineen.
”Olin aluksi tosi hermona. Voinko kieltäytyä tehtävästä? Voinko suunnitella omalla tavallani ja oman näkemykseni mukaan?” Vuorivirta kertoo.
Kaiken kaikkiaan projekti onnistui kuitenkin hyvin, ja Vuorivirta oppi paljon paitsi Ikean suunnittelusta, myös briiffien haastamisesta.
Ikeassa Vuorivirta on ollut mukana kahdessa isossa projektissa: luonnonkuituesineiden sekä vastikään julkaistun PS 2017 -malliston suunnittelussa.
Toimeksiantona oli suunnitella monikäyttöisiä tuotteita millenium-sukupolvelle, jotka asuvat pienissä tiloissa ja muuttavat usein. Suunnittelemassa oli yhteensä 17 ihmistä, joista osa on Ikean omia suunnittelijoita, osa ulkopuolisia.
”Aloitin työt kesken suunnitteluprosessin”, Vuorivirta kertoo, ”mutta jo ensimmäisellä viikolla hyppäsimme koneeseen ja lensimme Kiinaan tapaamaan tavarantoimittajia, jotta ymmärtäisimme paremmin teollisia valmistusmenetelmiä. Se oli mielettömän opettavaista, vaikkakin aikamoinen shokki heti alkuun, koska olin ennen projektia suunnitellut vain hyvin pieniä esinesarjoja yhteistyössä käsityöläisten kanssa.”
Hukkamateriaalien hyödyntämistä
Yksi Vuorivirran PS 2017 -mallistoon suunnittelemista esineistä on kyseisellä Kiinan matkalla ideoitu marmorilasimaljakko.
”Tavanomaisesta työtavasta poiketen kävimme paikallisessa lasitehtaassa hakemassa ideoita, koska olin aiemmin suunnitellut lasia”, Vuorivirta kertoo.
”Huomasin tuotantolinjan loppuun kertyvän hukkamateriaalin ja otin selvää, voisiko sen kerätä ja sulattaa yhteen. Onnistuimme siis kehittämään uuden tuotteen kertaalleen käytetystä materiaalista.”
Tehdasvierailun innoittamana syntynyt maljakko pohjautuu myös Vuorivirran Beckmanin kouluun tekemään lopputyöhön, jossa käsiteltiin massatuotettujen esineiden ainutlaatuisuutta.
”Kun pohdimme kierrätysmateriaalin käyttötapaa, mietimme samalla, onko okei, jos jokainen tuote näyttää hieman erilaiselta”, Vuorivirta kertoo.
”Sitten ihastuimme ajatukseen, että jokainen maljakko olisi erilainen. Lopputyöni ajatuksena oli, että ihmiset arvostavat designin uniikkiutta.”
Nöyrä asenne
Vuorivirralla on asunto Älmhultissa, mutta hän muutti vastikään Helsingborgiin ja käy sieltä junalla pääkonttorissa.
”Älmhultissa on vähän samanlaista kuin kotikylässäni Suomessa: rauhallista ja paljon luontoa. Iltalenkillä tapaa kuitenkin kollegoja ja ruokakaupassa tulee juteltua ihmisten kanssa.”
Vuorivirta on saanut hyvän jalansijan Ruotsista maan tunnetuimman brändin leivissä, mutta hänen design- ja elämänarvonsa kytkeytyvät vankasti suomalaiseen ajattelutapaan.
”Minulla on suunnittelijana nöyrä asenne materiaalia, tekniikkaa ja valmistajia kohtaan. Se on selvästi peräisin Suomesta ja hyvin olennaista päivittäisessä työssäni”, hän kertoo.
”Olen aina kaivannut paljon elämää – ihmisiä ja kaaosta – ympärilleni, vaikka kasvoin pienessä maalaiskylässä. Viikonloppuna pitää kuitenkin saada vetää henkeä, jotta viikolla jaksaa pysyä mukana hektisessä työrytmissä. Sellainen yhdistelmä toimii minun kohdallani.”