Weekly Mix: Frida Hultcrantz

Taiteilija Frida Hultcrantzin tärkeimmät työt ovat niitä, joita hän ei halua näyttää kenellekään. Talviseen soittolistaan hän kokosi vanhat lempibiisinsä.

Taiteilija Frida Hultcrantzin tärkeimmät työt ovat niitä, joita hän ei halua näyttää kenellekään. Talviseen soittolistaan hän kokosi vanhat lempibiisinsä.

Ruotsalaisyntyisen taiteilija Frida Hultcrantzin teokset näyttävät ensisilmäykseltä valokuvilta, niin tarkkoja ja näkemyksellisiä ne ovat.

Hultcrantz käsittelee maalauksissaan paljon ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä, ehkä siksi, että hän on aina kokenut olevansa erilainen. Maalaamisen lisäksi taiteilija inspiroituu ylipukeutuneista ihmisistä ja järjestää luovan alan tapahtumia.

Hei Frida, mitä kuuluu?

Kuuluu oikein hyvää! Istun työhuoneellani ja odotan auringon nousevan. Juuri nyt työn alla on sarja maalauksiani, jotka ovat osa keväällä 2017 avautuvaa ryhmänäyttelyä. Maalaamisen ohella teen myös yhteistyötä muusikko Mirella Pendolinin kanssa. Meidän luova konseptimme ’Fredagståget’ tekee asioita, jotka tuovat iloa ja saavat meidät nauramaan. Kuvittamme ja kirjoitamme yhdessä, sekä teemme podcasteja ja järjestämme luovan alan tapahtumia.

Sinut tunnetaan teostesi kiehtovasta värimaailmasta. Mitä värit merkitsevät sinulle?

Väri ovat minulle kuin ruokaa. Ne kaikki maistuvat erilaiselta. Osa väreistä on makeita, toiset niistä taas ovat suolaisia. Kun väri on oikeassa ympäristössä oikealla paikallaan, se saa aikaan halun nuolaista tai pureskella!

Olet syntynyt Ruotsissa ja asunut lähes kaksikymmentä vuotta Suomessa. Onko juurilla väliä?

Kysyn sitä itseltäni koko ajan. Käsittelen menneisyyttä ja juuriani useissa teoksissani. Ne ovat jättäneet minuun lähtemättömiä jälkiä. Uskon kuitenkin, että elämän varrella voi kasvattaa uusia juuria, mutta niistä ei koskaan tule niin vahvoja, kuin ihmisen syntymäjuuret ovat.

Miten työskentelet?

Meillä on vanha talo Loviisassa ja koti Helsingissä. Työskentelen sekä kotoa käsin että ateljeessani. Kun tarvitsen maalausprosesseihini tukea, valokuvaan kotona, mutta lopun ajan vietän ateljeessani maalaten.

© FRIDA HULTCRANTZ
© FRIDA HULTCRANTZ
© FRIDA HULTCRANTZ

Mitkä tekemistäsi töistä ovat jääneet sinulle erityisesti mieleen?

Tärkeimmät työni ovat luultavasti niitä, joita en ikinä halua näyttää kenellekään. Ne herättävät niin paljon tunteita, osaa niistä vihaan. Jotkut mieleenpainuvista teoksistani taas ovat syntyneet epäonnistumisten seurauksena. Nämä työt ovat niitä, jotka saavat minut tuntemaani taiteilijana itseni jopa sairaaksi. Silti juuri ne työntävät minua uusiin oivalluksiin, joista seuraa jotain jännittävää, joka muuten olisi jäänyt syntymättä.

Androgyyninen tyylisi on saanut paljon ihailua aikaan. Onko sinulla taiteilijaesikuvia tai tyyliguruja?

Ihailen rehellisiä ihmisiä ja taiteilijoita, jotka osaavat nauttia elämästään ja haluavat tulla nähdyksi kaikin tavoin. Tyylillisesti inspiroidun ylipukeutuneista ihmisistä, jotka ovat sinut itsensä kanssa.

Mikä on elämässäsi tärkeintä juuri nyt?

Aina ja ikuisesti ystävät ovat tärkeintä, mitä minulla on. Olen onnekas, koska voin puhua heille aivan kaikesta. He saavat minut tuntemaan itseni tärkeäksi, niin kuin rakkaat tyttärenikin.

Mitä musiikki merkitsee sinulle?

Kun olin pieni, äitini lauloi aina. Kasvaessani lauloimme ja soitimme paljon yhdessä, olimme kuin perheyhtye. Musiikki merkitsee minulle energiaa. Se, mitä kuuntelen, riippuu siitä, missä ja miten työskentelen. Osaan nauttia myös hiljaisuudesta.

Mikä on suurin unelmasi taiteilijana?

Olen hyvä haaveilemaan. Hienointa olisi se, että voisin vielä joskus ansaita elantoni tekemällä taidetta.

Millaisen soittolistan saamme nyt kuulla ja miksi?

Lempimusiikkini vaihtelee koko ajan. Huomaan kuitenkin mieltyväni tummiin ääniin ja melankoliseen musiikkiin. Tähän listaan kokosin kaikki vanhojen hyvien aikojen, minulle tärkeät lempibiisini.

© FRIDA HULTCRANTZ

Frida Hultcrantzin Weekly Mix -soittolista: