Home Revisited -muotoilukilpailun finalistit valittu

Kotien tulevaisuutta ratkovaan suunnittelukilpailun finalistit on nyt valittu. Ehdotuksia saapui 20 maasta.

Kotien tulevaisuutta ratkovaan suunnittelukilpailun finalistit on nyt valittu. Ehdotuksia saapui 20 maasta.

Finalistit Home Revisited -suunnittelukilpailuun on nyt valittu. Kilpailuun jätettiin 152 ehdotusta ympäri maailman. Askon Säätiön 50-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävä kilpailu etsii ratkaisuja kodin tulevaisuuteen.

Vuodenvaihteessa sulkeutuneeseen, kansainväliseen kilpailuun saapui kilpailutöitä 20 maasta. Puolet töistä tuli Suomesta, jonka jälkeen eniten Kiinasta ja Isosta-Britanniasta. Maanosista edustettuina ovat Eurooppa, Pohjois- ja Etelä-Amerikka sekä Aasia. Kaukaisin ehdotus saapui 10 900 kilometrin päästä Ecuadorista. Useita ehdotuksia saapui muun muassa Yhdysvalloista, Taiwanista ja Tanskasta.

Mukana on sekä yksittäisiä suunnittelijoita että työryhmiä. Ehdotukset sisältävät arkkitehtuuria, tuotteita, teknisiä ratkaisuja ja näiden kombinaatioita.

“Olimme iloisesti yllättyneitä kilpailutöiden monipuolisuudesta ja tasosta. Etenkin kaupallinen ajattelu ja monistettavuus oli huomioitu hyvin”, kertoo juryn puheenjohtaja Hannu Kähönen.

Hänen mukaansa kilpailutyöt heijastavat selkeästi tämän hetkisiä muotoilun ja arkkitehtuurin suuntauksia ja ilmiöitä. Esimerkiks pienissä tiloissa asumisen trendi poiki monta ehdotusta liikuteltavista moduuleista, joissa voi asua järkevään hintaan pienissä neliömäärissä.

Esiin nousivat myös viheralueiden käyttö, kuten kasvien kasvattaminen urbaaneissa ympäristöissä ja kodeissa, sekä niiden yhdistäminen teknologisiin ratkaisuihin. Uutena esiin nousi etenkin valon hyödyntäminen eri tavoin.

“On selvää, että tulevaisuudessa valoa hyödynnetään entistä paremmin osana kotien viihtyvyyttä ja toiminnallisuutta. Tästä esimerkkejä ovat valoteknologian ja ikkunoiden entistä ennakkoluulottomampi käyttö sekä aurinkoenergia”, Kähönen listaa.

Selvästi eniten ehdotuksia tuli tuotemuotoilun parista, sen jälkeen asumiseen liittyviä konsepteja, jotka pitivät sisällään arkkitehtuuriset työt. Kolmanneksi eniten tuli teknisiä konsepteja ja ratkaisuja.

“Kodin käsitteen pohtimista eri kulttureissa ja sen mukanaan tuomia ratkaisuja olisi voinut olla vieläkin enemmän”, Kähönen pohtii.

Kiitosta häneltä saa etenkin nykyajalle ominainen teknologioiden hyödyntäminen. Se näkyi esimerkiksi ehdotuksissa, jotka helpottavat esimerkiksi ostosten tekemistä puhelinapplikaatiolla, tai teknologian yhdistäminen perinteisiin huonekaluihin.

“Monet työt henkivät uudesta katsontavasta, jonka mukaan koti on entistä enemmän osa sosiaalista kanssakäymistä. Yksityiset tilat ja koko yhteisön kesken jaetut tilat voidaan erotella liikutettavilla seinillä ja huonekaluilla.”

Näyttely Helsinki Design Weekille

Kilpailun toiseen vaiheeseen eli finaaliin valittiin kymmenen työtä. Kilpailijat hiovat ehdotustaan kevään aikana ja jättävät jatkokehitetyn version kesäkuuhun mennessä.

Palkintolautakunta kiinnitti valinnoissaan huomiota töiden innovatiivisuuteen, tarkoituksenmukaisuuteen sekä kaupalliseen ja teolliseen toteutuskelpoisuuteen sekä muotoilun laatuun. Työt arvostellaan koko kilpailun ajan nimettöminä.

Kansainvälisessä juryssa on viisi kokenutta tuomaria: teollinen muotoilija ja professori Hannu Kähönen, arkkitehti Helena Sandman, design-alan strategiakonsultti Jane Withers, professori ja arkkitehti Pentti Kareojasekä professori Eric C. Yim.

Pääpalkinto on 30 000 euroa, toinen sija 15 000 euroa ja kolmas 10 000 euroa. Lisäksi kaikki finalistit palkitaan 2 000 eurolla.

Voittajat julkistetaan syyskuussa ja finalistitöistä järjestetään näyttely Helsinki Design Weekillä 7.-17.9.2017.