Tukholman design-vinkit

Helsinki Design Weekin design-vinkit Tukholmaan.

Helsinki Design Weekin design-vinkit Tukholmaan.

Jos rakastat designia ja etsit uutta koettavaa Tukholmassa, tässä ovat Helsinki Design Weekin tärpit seuraavalle lomallesi.

Carl Eldhs ateljémuseum

Carl Eldh oli ruotsalainen kuvanveistäjä, jonka töitä voi nähdä ympäri Tukholmaa. Eldhin ateljee sijaitsee kaupungin laidalla, keskellä Bellevueparken-puistoa. Tunnelma ateljessa on upea: studion seinän kokoisesta ikkunasta tulvii valoa ja iso huone on täytetty veistoksilla, vedoksilla ja pienillä yksityiskohdilla. Museon vieressä sijaitsee viihtyisä ulkokahvila.

Carl Eldhs ateljémuseum
Osoite: Lögebodavägen 10
Avoinna: Kesä–elokuu ti-su klo 12-16, huhtikuu & lokakuu su klo 12-16, toukokuu & syyskuu to-su klo 12-16.

Museoon pääsy vain opastetuilla kierroksilla, jotka aukiolopäivinä ruotsiksi klo 12, 13, 14 & 15 ja englanniksi kello 13.30.

www.eldhsatelje.se

Usine

© USINE

Entiseen makkaratehtaaseen kunnostettu ravintola avasi ovensa huhtikuussa 2015. Bistron puoli tarjoaa lounasta ja illallista ruotsalaisten klassikoiden ja ranskalaisen bistroruoan hengessä. Tilan toinen puoli, Poche 36 Tapas, keskittyy nimensä mukaisesti tapaksiin.

Usine
Osoite: Södermalmsallén 36-38
Avoinna: ma-to 11-23, pe 11-01, la 12-01, su 12-16

www.usine.se

Asplund

© ASPLUND

Veljekset Thomas ja Michael Asplund perustivat Asplund-gallerian vuonna 1990. Kolme vuotta myöhemmin Asplundin ensimmäinen oma huonekalumallisto tuli myyntiin. Vuosien varrella Asplund on tehnyt yhteistyötä muun muassa nykymuotoilun huippunimien, kuten Tom Dixonin ja Jasper Morrissonin kanssa. Mallisto on skandinaavisen puhdaslinjainen.

Asplund
Osoite: Sibyllegatan 31
Avoinna: ma-pe 11-18, la 11-16

www.asplund.org

Dusty Deco

© DUSTY DECO

Vintage-huonekalujen keräilystä tuli ensin pop up –kauppa ja lopulta vakituinen myymälä. Klassikoiden lisäksi valikoimissa on uniikkeja löytöjä maailmalta sekä industrial-henkisiä huonekaluja ja sisustustuotteita. Myymälän lisäksi Dusty Decolla on verkkokauppa.

Dusty Deco
Osoite: Brahegatan 21
Avoinna: Ma-pe 11-18, la 11-15

www.dustydeco.com

Pom & Flora

© POM & FLORA

Pom och Floran ensimmäisestä kahvilasta Södermalmilla tuli nopeasti yksi kaupungin suosituimmista kahviloista. Nyt omistajat ovat avanneet toisen kahvilansa Vasastaniin. Jos uusi kahvila seuraa ensimmäisen jalanjälkiä, tänne jonotetaan lauantaiaamuisin nauttimaan avokadoleivistä ja hyvästä kahvista. Odengatanin kahvilan sisustuksesta vastaavat sisustussuunnittelijat Emma Olbers ja Maja Lindahl.

Pom & Flora
Osoite: Odengatan 39
Avoinna: ma-pe 7-17, la-su 9-16

www.pomochflora.se

Haymarket by Scandic

© HAYMARKET BY SCANDIC

Greta Garbo aloitti uransa 1920-luvulla trendikkään Pub-tavaratalon hattuosastolla. Muutama vuosi sitten samainen tavaratalo sulki ovensa ja rakennus muutettiin hotelliksi. Historiaa kunnioittaen Haymarket by Scandic on sisustettu art deco –hengessä ja yksi hotellin ravintoloista, Gretas, on täydellinen paikka aamukahville tai cocktaileille, vaikka ei yöpyisikään hotellissa.

Haymarket by Scandic
Osoite: Hötorget 13-15

www.scandichotels.com/hotels/sweden/stockholm/haymarket-by-scandic

Fablab

© FABLAB

Södermalmilla sijaitsevan pienen kaupan valikoimissa on huolellisesti valittuja kosmetiikkatuotteita ja pieniä kodin esineitä. Putiikkia pitää stylisti ja lavastaja Johan Svenson, joka on työskennellyt useiden ruotsalaisten muotilehtien ja brändien kanssa.

Fablab
Osoite: Bondegatan 7
Avoinna: to-pe 12-18.30, la 11-17, su 12-16

www.fab-lab.nu

Sven-Harrys konstmuseum

© SVEN-HARRYS KONSTMUSEUM

Puiston laidalla Vasastanissa sijaitsee suuri kultainen rakennus. Kuuteen kerrokseen mahtuu kaksi kerrosta vaihtuvia näyttelyitä, ravintola, kauppa, asuntoja sekä ylimpään kerrokseen rakennettu muutaman huoneen kopio taidekeräilijä Sven-Harry Karlssonin kartanosta.  Koko rakennuksen kiertävällä kattoterassilla on mittava pysyvään näyttelyyn kuuluva veistoskokoelma. Rakennus ja erityisesti kattoterassi ovat arkkitehtuuriltaan jo näkemisen arvoisia.

Sven-Harrys konstmuseum
Osoite: Eastmansvägen 10–12
Avoinna: ti ainoastaan ennakkoon varatut ryhmät, ke-pe 11-19, la-su 11-17

www.sven-harrys.se

Broms Karlaplan

© BROMS KARLAPLAN

Östermalmin sydämessä sijatseva Broms Karlaplan on auki aamiaisesta myöhään iltaan. Ravintolan yhteydessä on oma leipomo ja delimyymälä, joista voi ostaa herkkuja myös kotiin vietäväksi.

Broms Karlaplan
Osoite: Karlavägen 76
Avoinna: ma-pe 7-23, la 8-23, su 8-22

www.bromskarlaplan.se

Bodil Vintage

© BODIL VINTAGE

Bodil Vintage sijaitsee Midsommarkransin alueella, Södermalmin eteläpuolella. Ihastuttava alue on pienen metro- ja kävelymatkan arvoinen. Seudulla on useita pieniä liikkeitä ja kahviloita sekä Konstfack, Tukholman arvostetuin taideteollinen korkeakoulu. Bodil Vintagessa on pieni kokoelma vaatteita ja laajempi valikoima huonekaluja, pääosin 1950–1960-luvulta.

Bodil Vintage
Osoite: Svandammsvägen 15
Avoinna: ke-pe 14-18, la-su 12-16

www.bodilvintage.com