Islannin DesignMarch on pieni ja uniikki

Islannin DesignMarch hurmaa aitoudellaan. Lue Helsinki Design Weekin tunnelmat vierailulta designfestivaalille.

Islannin DesignMarch hurmaa aitoudellaan. Lue Helsinki Design Weekin tunnelmat vierailulta designfestivaalille.

Pieni, lämmin ja yllättävä. DesignMarch on Iceland Design Centerin järjestämä jokakeväinen festivaali, joka hurmaa kävijät sympaattisuudellaan.

Tänä vuonna museoissa, gallerioissa, designmyymälöissä ja muissa paikoissa järjestettiin 121 DesignMarchiin kuuluvaa tapahtumaa ja näyttelyä. Eri lokaatioita oli 79. Festivaali järjestettiin seitsemännen kerran.

Vuosittain noin 10 % Islannin väestöstä vierailee festivaalilla. Maan väkiluku on 334 000 ihmistä.

Tänä vuonna Helsinki Design Weekin uusi keskustelukonsepti Design Diplomacy nähtiin mukana ohjelmassa. Niinpä Helsinki Design Weekin tiimi pakkasi laukkunsa ja matkusti tutustumaan pohjoismaiseen saarinaapuriin ja sen designkenttään!

Tällainen oli DesignMarch 2017:

© EYGLÓ GÍSALDÓTTIR
© EYGLÓ GÍSALDÓTTIR
© LILJA JÓNSDÓTTIR

Anni Korkman, tuottaja

”Reykjavikissa oli ihaninta yllätyksellisyys. Tuntui että jokaisen kulman takana oli kiinnostavaa nähtävää. Myös sää vaihteli radikaalisti auringonpaisteesta räntäsateeseen muutamassa minuutissa. Vuokrasimme yhtenä päivänä auton ja muutaman tunnin retkemme aikana näimme geysirejä, upeita rantoja ja vuoria.

Suomalaisosaamista edusti hienosti muun muassa ”Landscape Experience”. Nordic Housessa nähty installaatio oli Lotta Jalavan, Made by Choicen, Matti Ahopellon ja Mikko Pykärin yhteistyö.”

© LILJA JÓNSDÓTTIR

© Lilja Jónsdóttir
© DIDDA

Helena Fernstöm, tuottaja

”Olin halunnut matkustaa Islantiin ja Reykjavikiin jo pidemmän aikaa, joten olin todella onnellinen päästessäni vierailemaan DesignMarchissa. Ihastuin usvaiseen vuoristoon, suloiseen kaupunkiin ja lämminhenkisiin asukkaisiin heti ensisilmäyksellä.

Oli hienoa nähdä Design Diplomacy -iltamme osana ohjelmaa. Erityisesti mieleeni jäi keskustelu Ranskan suurlähetystössä, jossa ranskalainen Inga Sempé ja islantilainen Sigga Sigurjóns keskustelivat designin merkityksestä, läheltä piti -tilanteista ja päiväunista.

Islantilaisten tekstiilikiltalaisten ”Stólpar -Pillars”-yhteisnäyttely esitteli yhteensä 24 tekijää. Suomalaista osaamista esitteli hienosti keramiikkataiteilija Laura Pehkonen keramiikkainstallaatiollaan Buffet.”

© SEBASTIAN ZIEGLER
© SEBASTIAN ZIEGLER
© EYGLÓ GÍSALDÓTTIR

Martina Wuoristo-Huhta, vastaava tuottaja

”Osittain Reykjavikin pienuudesta johtuva lämminhenkinen ympäristö sopi Helsinki Design Weekin lanseeraamaan Design Diplomacy -tapahtumakonseptiin erityisen hyvin. Tutustuimme muun muassa Ruotsin ja Ranskan suurlähetystöjen residensseihin, jossa muotoilijat avasivat omien kulttuuriensa muotoilunäkemyksiä pienelle joukolle ihmisiä. DesignMarch näkyi hyvin kaupunkikuvassa ja monia kivijalkamyymälöitä ja galleriatiloja koristivat festivaaliviirit.”

Karoliina Helkkula, Producer

Helsinki Design Weekin Design Diplomacy -keskusteluja käytiin Ruotsin, Suomen, Yhdysvaltojen ja Ranskan lähetystöissä. © SEBASTIAN ZIEGLER
© SEBASTIAN ZIEGLER

Reetta Turtiainen, tuottaja

”Jo matkalla Reykjavikiin lentokoneen Islanti-videoista tuli olo, että olemme matkalla jonnekin uniikkiin paikkaan.

Reykjavik yllätti pienuudellaan. Kaupunki on persoonallinen, sillä vain muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta liiketiloja eivät ole vallanneet globaalit vaate- tai ravintolaketjut. Vuorten ympäröimänä kaupunki muistutti laskettelukylää, jossa on välitön tunnelma ja Design Marchin aikaan tapahtumia oli jokaiselle päivälle.

Islantilainen muotoilu on mielestäni leikkisää ja melko värikästä. Maasta on noussut useampia tekstiilisuunnittelijoita, joiden tuotteita pystyi bongaamaan paikan päällä. Esimerkiksi Ragnheiður Ösp SigurðardóttirinDesign House Stockholmille suunnittelema Knot-tyyny ja Vík Prjónsdóttirinhauskat asusteet näkyivät useassa myymälässä.”

© EYGLÓ GÍSALDÓTTIR

Kari Korkman, perustaja ja johtaja

”Olin ensimmäisen kerran Islannissa viitisen vuotta sitten syksyllä ruskan aikaan. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä enkä epäröinyt lainkaan kun saimme kutsun tämän kevään Design Marchiin.

Hyvä ystäväni Halla Helgadottir oli vieraillut Helsinki Design Weekillä ja ihastunut tapahtumakonseptiimme Design Diplomacy. Yhdysvaltojen, Suomen, Ruotsin ja Ranskan suurlähettiläät avasivat kotinsa festivaaliviraille, jotka pääsivät läheltä seuraamaan muun muassa ranskalaisen muotoilijatähden Inga Sempen, ruotsalaisen Acne-perustajan Jesper Kouthoofdin ja suomalaisen Vuoden 2016 Nuoren Muotoilijan Laura Väinölän vuoropuheluita islantilaisten kollegojen kanssa.

DesignMarch on kuin Islanti: maailman isoin – per capita!”

© DIDDA
© DIDDA

Karoliina Helkkula, tuottaja

”Saavuimme Reykjavikin Keflavikin lentoasemalle usvaisen viiman saattelemana. Matka kentältä keskustaan oli pelkkää karua autiomaata ja oli yllättävää todella kokea jotain niin autiota ja hiljaista.

Reykjavik vaikutti heti kättelyssä melko pieneltä ja kotoisalta. On vaikea sanoa, kuinka moni turisteista oli tullut paikalle muotoilufestivaalin takia, mutta viirit ja mainostaulut katukuvassa kyllä muistuttivat asiasta.

Kolmipäiväisen matkan aikana osallistuimme avajaisiin ja näyttelyihin uniikeissa tiloissa ja autioissa tehdashenkisissä miljöissä. Islannissa on todella ainutlaatuinen muotoilukenttä ja Reykjavikista löytyy paljon lupaavia nuoria suunnittelijoita, joista toivottavasti tullaan vielä kuulemaan. Vaikuttava vierailu oli myös musiikkitalo Harpassa, jonka julkisivun lasi-ikkunat on suunnitellut taitelija Olafur Eliasson.

Myös Design Diplomacy kotoutettuna paikalliseen designfestivaaliin toimi todella hyvin ja Ranskan ja Ruotsin residensseissä järjestetyt keskustelut jäivät mieleen. Suomalaista menoa tarjosi myös kuvataidetta, huonekalumuotoilua ja musiikkia yhdistänyt Landscape Experience -näyttely Nordic Housessa. Viimeisen päivän käytimme kiertämällä vuokra-autolla maisemia ihaillen Reykjavikin ulkopuolella.”