Vuoden 2017 Helsingin muotoiluresidenssiin taiteilija–tutkijapari FRAUD

Syyskuussa järjestettävään muotoiluresidenssiin on valittu FRAUD, joka harjoittaa välineiden ja tilan tutkimusta. 

Syyskuussa järjestettävään muotoiluresidenssiin on valittu FRAUD, joka harjoittaa välineiden ja tilan tutkimusta. 

Tammikuussa British Council, HIAP, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu sekä Helsinki Design Week etsivät haun kautta residenssimuotoilijaa Helsinkiin.

Vuoden 2017 residenssiin on valittu taiteilija–tutkijapari FRAUD eli Audrey Samson & Francisco Gallardo. Syntyjään Metís-kansaa edustava duo harjoittaa välineiden ja tilan tutkimusta. He kehittävät kriittisen ajattelun pohjalta taidevetoisia menetelmiä tutkia fyysisissä ja kulttuurisissa tiloissa vallitsevia valta- ja hallintorakenteita.

Residenssi on suunnattu britannialaisille muotoilualan ammattilaisille, joilla on kiinnostusta kriittiseen tutkimukseen ja muotoiluinnovaatioiden syntyyn. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa hakija saattoi olla myös muotoilukuraattori tai -journalisti. Muotoiluresidenssi käynnistyi vuonna 2012, kun Helsinki oli maailman designpääkaupunki.

Muotoilijat vierailevat Helsingissä toukokuussa Aalto-festivaalin aikana ja työskentelee residenssissä Kaapelitehtaalla samanaikaisesti Helsinki Design Weekin kanssa.

Helsinki Design Weekly kysyi muotoilijoilta heidän odotuksistaan Helsinkiä ja vierailua kohtaan.

Kertoisitteko hieman itsestänne ja taustastanne?

Taustaltamme löytyy ohjelmistojen opiskelua, ympäristöhistoriaa, jälkikoloniaalista feminismiä, performanssia ja disruptiivista muotoilua. Kehitämme kriittisen ajattelun pohjalta taidevetoisia menetelmiä tutkia fyysisissä ja kulttuurisissa tiloissa vallitsevia valta- ja hallintorakenteita. Toimimme parhaillaan Somerset House Studios -residenssissä Lontoossa. Samalla elämme vähän vaarallisesti, kun purjehdimme Englannin rannikoita veneellämme Queer Marylla.

Mitä teillä tällä hetkellä on työn alla?

Tutkimme parhaillaan, miten koneoppiminen muokkaa maisemia ja arkkitehtuuria.

Lisäksi kehittelemme muun muassa seuraavia juttuja: kakun valmistamista yrityksen Facebook-profiilin syötäväksi xDNA:ksi koodatuista ”tunnekokemustiedoista”, sään ennustamista hyödykefutuurien hintojen perusteella (esimerkiksi pakastettu appelsiinimehutiiviste on luotettavampi ennustaja kuin monet sääpalvelut) ja materiaalitutkimuksia liittyen hietakatkarapujen katoamiseen kaupallisilta markkinoilta.

Yleisemmällä tasolla keskitymme esimerkiksi hitaan väkivallan ja kuoleman plastisuuteen median ja reviirin tutkimuksissa.

Vietätte toukokuussa kaksi viikkoa ja elo-syyskuussa kuukauden Helsingissä. Oletteko aikaisemmin käyneet Helsingissä? Mitä tiedätte kaupungista ja mitä odotatte oleskelulta?

Emme ole koskaan käyneet Helsingissä. Odotamme innolla, että pääsemme tutkimaan Euroopan suurinta ”hiilijohdannaista”. Toukokuussa matkustamme ympäri Suomea ja käymme juttelemassa suoraan tai epäsuorasti hiilivirtojen kanssa tekemisissä olevien sidosryhmien kanssa, joita ovat esimerkiksi arktisten alueiden suunnittelijat, metsätalouden työntekijät, vihreiden joukkovelkakirjojen välittäjät ja poronhoitajat. Joukko on niin monimuotoinen, ettemme todellakaan tiedä, mitä odottaa!

Residenssin aikainen tutkimusprojektinne keskittyy metsien monimerkityksisyyteen hiiliresurssina ja -johdannaisina. Miksi olette kiinnostuneita juuri tästä aiheesta ja mitä voitte kertoa projektistanne?

Tutkimme hiilijohdannaisten materiaalimaailmaa, joka on kehittynyt ja muuttunut Euroopan katseen alla.

Tarkemmin sanottuna pureudumme hiiliresurssina toimivan ja toisaalta katoavan pohjoisen metsän sekä hiilimarkkinoiden yhteentörmäykseen. Taidevetoisen tutkimuksen kautta pyrimme tuottamaan sarjan kriittisiä ”hiili-illallisia”, joilla kysellään oikeuksista maahan, meriin ja resursseihin sekä ympäristöstä ja ilmastohallinnosta. Väitämme, että nämä kaikki kuuluvat, joskin epätasaisesti, yhä fragmentoituvampaan ja eriytyvämpään alueeseen.

© FRAUD̸
© FRAUD̸
© FRAUD̸