Hellonin Mikko Koivistolle vuoden 2017 Ornamo-palkinto

Palvelumuotoilun pioneeri Mikko Koivisto on alan keskeisiä kehittäjiä sekä Suomessa että maailmalla.

Palvelumuotoilun pioneeri Mikko Koivisto on alan keskeisiä kehittäjiä sekä Suomessa että maailmalla.

Vuoden 2017 Ornamo-palkinnon  on voittanun palvelumuotoilija Mikko Koivisto.

Palvelumuotoilutoimisto Hellonin johtavana palvelumuotoilijana ja asiakaskokemusjohtajana työskentelevä Koivisto on palvelumuotoilun ensimmäisiä akateemisia ammattilaisia. Hän on ollut kehittämässä alaa niin Suomessa kuin maailmallakin.

”Mikko Koivisto on Suomen palvelumuotoilualan pioneeri ja alan kasvuun keskeisesti vaikuttanut suunnittelija, joka ansaitsee työstään tunnustuksen”, sanoo voittajan valinnut Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä. Ornamo ry on jakanut palkintoa 36 vuoden ajan.

Nopeasti suosiotaan kasvattava palvelumuotoilu rantautui terminä Suomeen 2000-luvun alussa. Sen ydin on käyttäjälähtöisessä suunnittelussa, joka on aina ollut tärkeä osa muotoilijan ammattitaitoa. Työ on uusien palvelutuotteiden sekä palveluiden suunnittelua ja kehittämistä sujuvammaksi muotoilun menetelmiä käyttäen.

Laaja-alaista osaamista

Koivisto, 40, on kiistatta yksi alansa keskeisiä vaikuttajia. ”Palvelumuotoilun evankelista” aloitti saarnaamisen heti Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuessaan vuonna 2007. Hän on taustaltaan teollinen muotoilija.

”Saimme opintojen loppupuolella Finnairilta työn suunnitella heidän bisnesluokkansa astiat uudelleen. Lähestyimme asiaa käyttäjälähtöisesti, esimerkiksi havainnoimalla matkustajien ateriointia. Tajusimme, etteivät astiat ole matkustajien näkökulmasta suurin ongelma, vaan se, miten ateria lennolla tarjoillaan”, hän muistelee.

Koivisto kiinnostui palvelumuotoilusta, mutta kukaan ei tiennyt asiasta mitään. Englannissa Design Councilin verkkosivuilla oli muutama maininta, siinä kaikki. Koivisto sai myytyä Finnairille lopputyöaiheen ja ryhtyi selvittämään, mitä palvelumuotoilu oikein on.

Sillä tiellä hän on yhä.

”Kaikkien teollisuuden alojen palveluistuminen kovaa vauhtia on megatrendi, samoin asiakaskohtaaminen. Siksi palvelumuotoilu on ajankohtaista. Yritykset palkkaavat asiakaskohtaamisjohtajia, koska asiakaskokemuksella on hintaa suurempi vaikutus ostopäätöksiin, Koivisto sanoo.

Helsingin yliopiston pääkirjaston, Kaisa-talon, suunnittelussa hyödynnettiin palvelumuotoilua Mikko Koiviston johdolla. © JENNI VIITANEN

Uusinta uutta

Suhtautuminen alalla on yhä kaksijakoista: toisten mielestä palvelumuotoilu ei vieläkään ole muotoilua, toiset vannovat sen nimiin.

”Uusinta uutta Suomessa on nyt transformaation muotoilu, eli muotoilun hyödyntäminen organisaatioiden toimintatapojen muutoksessa. Esimerkiksi Stockmannille muotoilin innovatiivisen ratkaisun myyjien toimintatapojen muuttamiseksi uuden asiakaspalvelu- ja myyntimallin mukaiseksi.”

Asiakaskokemuksen kasvanut painoarvo nostanut viime vuosina palvelumuotoilun kysyntää. Tämä on näkynyt myös alan koulutustarjonnan monipuolistumisena sekä palvelumuotoilijan ammattinimikkeen kirjavana käyttönä. Koivisto muistuttaa, että palvelumuotoilija on korkeasti koulutettu ammattilainen, joka tarvitsee ammatissaan laajaa poikkitieteellistä osaamista.

”Palvelumuotoilijan on hallittava esimerkiksi käyttäjätutkimus, liiketoiminnan kehittäminen ja muotoilun perinteiset taidot, kuten visualisointi. Hänen täyty olla samaan aikaan empaattinen, analyyttinen ja luova”, Koivisto listaa.

Aiemmin Koivisto on palkittu iF Design Awardilla, Global Service Design Awardilla sekä useammalla Vuoden Huiput -palkinnolla.

Ympyrätalon apteekissa siirryttiin palvelemaan seisaaltaan, jotta asiakasta voidaan auttaa sujuvasti sekä reseptilääkkeiden että käsikauppatuotteiden valinnassa.© ARSI IKÄHEIMO
Muotoilun uudistajat esillä

Ornamo-palkinto on arvostettu tunnustus, joka tekee näkyväksi ajankohtaista muotoilua ja taideteollista taidetta. Palkinnon kolmea finalistia yhdistää tänä vuonna ajankohtaisuus, vaikuttavuus ja eteenpäin katsominen.

Muut finalistit olivat Iskun muotoilujohtaja Antti Olin ja suunnittelija Aamu Song.

Olin ollut suunnittelijana ja Iskun muotoilujohtajana viemässä läpi muutoksia, joiden ansiosta huonekalualan tuotantoa on saatu pidettyä Suomessa. Song on yrityksensä Companyn myötä ollut tuomassa uusia ratkaisuja ja energiaa perinnetuotteita valmistaville aloille.

Ehdokkuus on itsessään arvostettu tunnustus, sillä valinta perustuu muotoilualan asiantuntijoiden kaksivaiheiseen vertaisarviointiin. Ornamon hallitus valitsee ehdokkaat Ornamon jäsenten tekemien ehdotusten pohjalta.