Weekly Mix: Viivi Huuska

Ohjaaja Viivi Huuska tekee juuri sitä, mikä huvittaa, mutta kadehtii isoäitinsä lempeyttä. Weekly Mix -playlistiin hän kokosi biisit, joita kuuntelee uudestaan ja uudestaan.

Viivi Huuska on ohjaaja ja valokuvaaja, joka tekee juuri sitä, mitä haluaa.

Ohjaaja Viivi Huuska tekee juuri sitä, mikä huvittaa, mutta kadehtii isoäitinsä lempeyttä. Weekly Mix -playlistiin hän kokosi biisit, joita kuuntelee uudestaan ja uudestaan.

Moi Viivi, mitä kuuluu?

Epätodellisen hyvää! On hyvä olo kaikista töistä ja niiden saamasta palautteesta. Ja olen juuri lähdössä lomalle Kreikkaan, mikä on ihanaa.

Mikä yhteiskunnassa tökkii eniten?

Tasa-arvon puute.

Käsialaasi on juuri julkaistu Kalevala Korun juhlamainos, joka nostaa esiin erilaista kauneutta. Millainen vastaanotto on ollut?

En ole tottunut saamaan näin paljon positiivista palautetta, joten säikähdin, onko se liian kiltti! Aluksi mainos oli kovempi ja provosoivampi, mutta hioimme sitä herkempään suuntaan, mikä oli todella hyvä. Ihmiset ovat olleet liikuttuneita ja kokeneet sen omakseen. Vaikka emme keksineet pyörää uudelleen, on tärkeää muistuttaa, että kauneutta on erilaista.

Mitä aihe merkitsee sinulle?

Kaikki työni keskittyvät jollain tavalla naiseuteen, stereotypioihin ja ennakkoluuloihin. Oli ihan utopistista päästä tekemään jotain tällaista Kalevala Korulle, joka on naisten perustama yritys ja jossa on aina ollut naisia johdossa.

Videota puskettiin kasaan kolme kuukautta, joista kuvauspäiviä oli kolme. Kampanjan toteuttivat Ivalo-mainostoimisto ja videotuotontayhtiö Mjölk, jonka käsialaa on esimerkiksi mieletön HOK-Elannon Joulurauhaa-kampanja. Hienointa oli saada tavata kaikki kampanjan naiset ja kuulla heidän tarinoitaan.

Sinut tunnetaan rohkeasti tyylistäsi. Mistä saat voimaa tehdä mitä huvittaa?

Olen tehnyt aina kaiken itse, joten olen tottunut siihen. Opin sen perheeltäni. En pysty siihen, että muut ihmiset kertovat, mitä pitää tehdä. Siksi nyt ei ole aika mennä mainostoimistoon vaan tehdä omaa juttua.

Asiat, joihin sanon heti kyllä, käsittelevät minulle tärkeitä teemoja, joista tärkeimpiä ovat sukupuoli ja seksuaalisuus. Mutta vaikka puhun tietyistä teemoista, en halua asettaa itseäni yläpuolella, vaan herätellä.

Huuska on kuvannut Henrik Vibskovin SS17-pre-malliston. © VIIVI HUUSKA

Huuskan asiakkaita ovat muun muassa Berggren Studio, Universal Music, FOX, REVS, Sanoma, A-lehdet ja Katri Niskanen. © VIIVI HUUSKA

Jos olisit miesmillainen mies olisit?

Rehellinen, rujo ja herkkä. Mulla olisi todella musta huumorintaju ja heittäisin huonoja vitsejä. Tykkäisin juoda frendien kanssa kaljaa joka viikonloppu. Ehkä kyllä olen tällainen naisenakin.

Mistä saat inspiraatiota?

Dokumenttielokuvista! Esimerkiksi The Wolfpack sai minut haukkomaan henkeä. Se kertoo perheestä, joka asui koko elämänsä suljettuna yhteen kämppään ja ainoa, mitä he näkivät maailmasta, olivat elokuvat.

Rakastan myös vain kävellä kadulla ja katsella ihmisiä: miten eri tunteet näkyvät, kuten ilo, suru ja epävarmuus, ja mitä julkisella paikalla saa tehdä.

Mikä on kaunista?

Tykkään siitä, ettei kaikki ole täydellistä, vaan jokin haastaa ja rikkoo perinteistä käsitystä kauneudesta. Pidän myös kiinnostavana sitä, miten kauneutta opitaan sosiaalisessa mediassa. Vaikka olen itsekin valokuvaaja ja tiedän millä tempuilla kuvat syntyvät, joskus Instagramia selatessa tulee ankea olo. Se on armotonta kaikille.

 

”Sanni, Anna Abreu, Sini Sabotage, Paperi-T, Alma, Anna Puu – Viivi työskentelee ainoastaan muusikoiden kanssa, joilla on vahva kipinä ja jotain sanottavaa.”

Improbatur-lehteen Huuska on kuvannut kuukautisia. © VIIVI HUUSKA

Mikä on elämäsi ensimmäinen musamuisto?

Isä soitti LP:ltä Irwin Goodmanin Ei tippa tapa ja sain hyppiä sängyllä.

Millaista musiikkia rakastat?

Rakastan iskelmää ja kuuntelen sitä päivittäin. Sen suomalaisuus, melankolia ja kapakkakulttuuri iskevät. Muistan ikuisesti, kun istuimme mummini kanssa katsomassa tangomarkkinoita ja hän alkoi itkeä, kun romanimies lauloi Liljan kukan. Iskelmällä on voimaa viedä eri aikaan ja muistoihin. Minulle rakkaita kappaleita ovat esimerkiksi Topi Sorsakosken Eeva ja Vesa-Matti Loirin Itkevä huilu.

Soitatko itse?

En. Poikaystävä haluaisi, että jamittelemme yhdessä, mutta en osaa.

Mitä isovanhempiesi taitoa kadehdit?

Niin paljon kaikkea! Haluaisin oppia tekemään tosi hienon vihdan, sillä äidinisä teki niin hyvät. Äidinäidiltä taas haluaisin lempeyttä – hänen nimensä oli Lempi ja hän eli 102-vuotiaaksi.

Ketä fanitat?

Teininä olin superfanittaja, glamrock henkeen ja vereen. Siitä jäi olo, etten enää osaa fanittaa. Mutta ihailen Miina Äkkijyrkkää, joka on aina tehnyt juuri sitä, mikä häntä kiinnostaa.

Improbatur-lehti © VIIVI HUUSKA

Tove Berggen © VIIVI HUUSKA
Millaisen soittolistan saamme kuulla ja miksi?

Soittolista on muistojani musiikin muodossa. Minulla on mielestäni huono musiikkimaku ja olen sellainen, että junnaan samoissa biiseissä monta kuukautta. Näissä kappaleissa olen junnannut aina, ja junnaan vieläkin.