HDW HOP 2017: Keskuskadulle nousee tanskalainen viherhuone

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 7.−17.9.2017.

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 7.−17.9.2017.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat kaupungin toista kertaa. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista, ja tarkastelee kehittyvän kaupungin teemaa.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. HDW HOP -installaatiosarjan avajaisia juhlitaan kaikkien kaupunkilaisten kanssa 7.9.

Ensimmäisenä vuorossa on tanskalainen viherhuone Growroom, joka demonstroi tulevaisuuden kaupunkiviljelyn mahdollisuuksia. Keskuskadulle nouseva teos on tanskalaisen muotoilustudio SPACE10:n ja arkkitehtien Sine Lindholmin ja Mads-Ulrik Husumin suunnittelema. Avoimen datan ja piirustusten johdosta kuka tahansa voi toteuttaa oman Growroomin.

Growroom tarjoaa myös oivan tapaamispaikan kaupunkilaisille.

Growroom Munchies-festivaalilla © ALONA VIBE

Q&A: Space10

Kuka on installaation taustalla, ja mitä muita töitä ryhmä on tehnyt?

Growroomin ovat mahdollistaneet ja suunnitelleet SPACE10 ja Husum&Lindholm Architects.

SPACE10 on tulevaisuuden asumisen koekohde Kööpenhaminassa. Missiomme on pohtia globaaleja haasteita, havaita mahdollisia disruptioita ja ennen kaikkea tuoda yhteen radikaaleja ajattelijoita ja asiantuntijoita ympäri maailmaa ideoimaan, tekemään prototyyppejä ja suunnittelemaan uusia konsepteja ja liiketoimintamalleja, joiden avulla voidaan elää entistä paremmin, kestävämmin ja tarkoituksenmukaisemmin.

Husum&Lindholm Architects on yhtä kuin Sine Lindholm ja Mads-Ulrik Husum. Kaksi Aarhusin School of Architecture -yliopistosta valmistunutta arkkitehtia. Tämä on heidän ensimmäinen yhteinen projektinsa. Husumin ja Lindholmin työhön vaikuttavat eniten ilmapiiri ja aistillisuus.

Growroom Munchies-festivaalilla © ALONA VIBE

Mistä installaation idea sai alkunsa?

Halusimme tutkia, kuinka arkkitehtuurin kautta voisi tehdä kaupungeista omavaraisia ruoantuotannon suhteen. Projekti alkoi arkkitehtuurikilpailusta, jonka käynnistimme yhdessä Kööpenhaminan CHART -taide- ja arkkitehtuurifestivaalin kanssa. Kilpailun voittivat kaksi tanskalaista arkkitehtia: Sine Lindholm ja Mads Ulrik Husum, joiden The Growroom oli yksi festivaalin paviljongeista.

Kaikissa installaatioissa pohditaan kaupunkikehitystä. Miten teidän installaationne ilmentää tätä teemaa?

Growroom on pystysuuntainen viljelmä vain yhdestä materiaalista eli vanerista tehdyn pyöreän rakenteen sisällä, johon melkein kaikilla yhteisöillä on varaa. Kyseessä on avoimen lähteen suunnitelma, eli kuka vain missä vain voi kasvattaa ruokaa oman kodin vieressä.

Growroom on suunniteltu kaupunkikäyttöön. Siinä voi kasvattaa kasveja päällekkäin, joten se vie hyvin vähän tilaa. Pallomaisen muodon ansiosta se pysyy pystyssä itsekseen missä tahansa. Rakenteen kerroksiin pääsee tasaisesti vettä ja valoa, ja samalla se toimii virkistävänä vierailupaikkana.

Ennen kaikkea Growroom edustaa kaupunkilaisten ruoantuotannon omavaraisuutta arkkitehtuurin kautta ja vastaa ruoan kasvavaan kysyntään.

The Growroom Chart Art Fairilla © RASMUS HJORTSHOJ

Growroom Munchies-festivaalilla © ALONA VIBE

Miksi kannattaa tulla katsomaan installaatiota?

Growroom lisää ymmärrystämme aiheesta tarjoamalla erilaisen keitaan ja lepopaikan kiireisessä yhteiskunnassa. Paviljongissa näkee, kuinka kasvit kasvavat, ja se ohjaa laajentamaan väliaikaista ja yhteistä arkkitehtuuria.

Paviljonki leikittelee sosiaalisilla parametreilla kutsumalla ihmiset intiimiin keskustelutilaan eli kohtauspaikkaan. Kaupunkiympäristössä tällainen installaatio edistää spontaania vuorovaikutusta ja -puhelua ihmisten kesken. Ohikulkijan tekee mieli pysähtyä ihmettelemään tilaa yhdessä muiden kanssa.

Millainen on tulevaisuuden kaupunki? Mitä kaupunkisuunnittelussa pitäisi ottaa huomioon?

SPACE10 haluaa tutkia, voidaanko suunnitella avoimen lähteen ratkaisuja paikallisiin tarpeisiin ja ympäristöihin paikallisista materiaaleista. Voisimmeko tehdä luonnon raaka-aineista tulevaisuuden kestäviä rakennusmateriaaleja, hyödyntää itsenäisiä energiaratkaisuja ja valtauttaa paikalliset yhteisöt valmistamaan hyvin suunniteltuja asuintiloja tarpeen mukaan? Se olisi hienoa.

The Growroom Chart Art Fairilla © RASMUS HJORTSHOJ
HDW HOP -kaupunki-installaatiot Helsinki Design Weekillä 7.–17.9.2017. The Growroom -teoksen viherkasvit- ja istutukset toteutetaan yhteistyössä Plantagenin kanssa.

Tallenna