Suomalaisen lasten muodin ABC

Lastenvaatemerkit Papu, Gugguu ja Vimma kertovat, miksi suomalainen lasten muoti on pop.

Lastenvaatemerkit Papu, Gugguu ja Vimma kertovat, miksi suomalainen lasten muoti on pop.

Lapsille suunniteltu muoti seuraa trendejä siinä missä muutkin. Pinnalla olevat asiat ohjaavat sen suuntaa, mutta lopulta suunnittelu ja trendeihin nojaaminen on brändin oma valinta.  Kotimaisuus, sukupuolineutraalit kuosit ja ekologisuus ovat kuitenkin arvoja, joissa merkkien arvot kohtaavat.

Vimma työllistää useita lahjakkaita kuviosuunnittelijoita pääosin Suomesta. Kotimaisia taiteen tekijöitä yhdistää Vimman taiteellisen johtajan ja toimitusjohtajan, Marjut Rahkolan, mielestä hyvä maku ja vastuullisuus itsestä ja muista sekä ympäröivästä maailmasta.

”Suomalaiselle muodille ominaista on rohkeus, sinnikkyyden ruokkima intohimo, kyky uudistua ja katsoa tulevaisuuteen”, Rahkola sanoo.

Ekologisuus on yksi suomalaisen lasten muodin nouseva arvo. © VIMMA

Vimman Marjut Rahkola toivoo, että tytöt voisivat vapautua prinsessan rooleistaan. © VIMMA

Kuluttajat arvostavat lähituotantoa yhä enemmän, mutta valmistuspaikan eettisyys nostaa tuotteen hintaa. Gugguun toimitusjohjaja Miia Riekkipainottaa tehtaiden työoloja ja palkkausta.

“Uskon, että esimerkiksi uutisiin nousseet työtapaturmat tehtailla ovat osaltaan nostaneet eettisyyden merkitystä vaatteiden valmistuksessa”, Riekki sanoo.

Tällä hetkellä Gugguuta kiinnostavat etekin luonnonmateriaalit sekä uudet kankaat ja niissä käytetyt erilaiset pesut ja käsittelyt. Ne tekevät kankaan materiaalin lähes tunnistamattomaksi.

”Näin perustrikookankaasta voi saada lähes silkkisen tuntuisen. Nämä erikoisuudet eivät valitettavasti ole kovin käytännöllisiä, ja siten ainakaan vielä lapsille soveltuvia”, Riekki kertoo.

Gugguu lanseerasi ensimmäisen malliston Helsingin Lastenmessuilla 2013. © GUGGUU

Gugguun Miia Riekin mukaan kaupallinen menestys on seurausta siitä, että brändi on tehnyt asioita oikein ja omien arvojen mukaisesti. © GUGGUU

Papun perustaja ja luova johtaja Anna Kurkela kertoo merkin toiminnan perustuvan designnäkemysten lisäksi heidän arvoilleen.

“En näe ristiriitaa kaupallisuuden ja eettisyyden välillä, kunhan tulosta ei tehdä hinnalla millä hyvänsä”, Kurkela kertoo.

Papu syntyi halusta muuttaa maailmaa. © PAPU

Sukupuolineutraali ja käytännöllinen muoti

Merkeille yhteistä on myös suunnitella tuotteet sukupuolineutraaleiksi ja käytännöllisiksi. Muodikkuus ja käytännöllisyys eivät sulje toisiaan pois, vaan parhaita lastenvaatteita ovat sellaiset, joissa nämä asiat yhdistyvät.

”Meillä ei ole rajoitteita, on vain mahdollisuuksia. Pojat voivat käyttää kukkaa ja aikuiset dinosauruksia sekä kolmisarvisia. Tytöt saavat olla androgyynejä ja vapautua prinsessan rooleistaan,” pohtii Rahkola.

Tyttöjen ja poikien värit ovat jääneet unholaan ja merkit haluavatkin rohkaista ihmisiä pukeutumaan sukupuolineutraaleiksi suunniteltuihin kuoseihin avoimin mielin.

Papun Anna Kurkela toivoo, että ihmiset alkaisivat panostaa määrän sijasta laatuun. © PAPU

Unisex-ajattelu on kulkenut Vimman mukana alusta asti. © VIMMA

Helsinki Design Week tarjoaa lastenmuotia Little Marketissa 16.-17.9.2017.

Tapahtuma Facebookissa