HDW HOP 2017: Soitin, joka kerää Helsinkiin liittyvää tunneperäistä dataa

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 7.−17.9.2017.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat kaupungin toista kertaa. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista, ja tarkastelee kehittyvän kaupungin teemaa.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. HDW HOP -installaatiosarjan avajaisia juhlitaan kaikkien kaupunkilaisten kanssa 7.9.

Esittelyvuorossa on Play your Helsinki -installaatio, joka kerää kaupunkilaisilta Helsinkiin liittyvää tunneperäistä dataa osallistavalla ja leikkisällä tavalla. Diana-puistoon tuleva installaatio on muotoilustudio Paja&Bureaun teos, jonka interaktiivisesta ulottuvuudesta vastaa Brains on Art -kollektiivi. Teos muistuttaa, että kaupunki muodostuu ihmisistä, tunteista ja teoista, ja kuinka jokaisella tulisi olla yhtäläinen oikeus kuunnella ja tulla kuulluksi.

Q&A: Play your Helsinki

Keitä olette ja mistä aiemmista töistänne olette erityisen ylpeitä?

Olemme helsinkiläinen designer ja maker duo, Eetu Enqvist ja Nino Hynninen.

Muotoilustudiomme on nimeltä Paja&Bureau. Unelma yhteisestä studiosta, jossa yhdistyvät saman katon alla perinteinen suunnittelutoimisto, tuotannollinen verstas ja yhteisöllinen galleriatoiminta, syntyi opiskeluaikoina ja on realisoitunut kuluneen kahden vuoden aikana. Yrityksen toiminta on keskittynyt kaluste-, esine- ja tilakonseptien toteutukseen niin yrityksille kuin yksityisasiakkaille.

Yrityksemme brändi ja identiteetti kiteytyvät hyvin viime vuoden Milanon muotoiluviikoille toteutettuun Primitive Feast -näyttelyyn. Näyttely koostui veistoksellisista esineistä ja teoksista, jotka edustavat studiomme omintakeista, ekspressiivistä ja materiaalilähtöistä tyyliä.

Erityisen ylpeitä olemme aikaisemmin mainitusta muotoilustudiomme tilasta, viime talvena avatusta yhteisöllisestä ja uniikista paikasta Ullanlinnan sydämessä, jossa yhdistyvät showroom ja verstas- ja toimistotilat, ja joka palvelee yrityksemme toiminnan lisäksi paikallista muotoilutoimintaa.

Play your Helsinki installaatio nähdään Helsinki Design Weekin aikana Dianapuistossa.

Mistä idea installaatioon syntyi?

Halusimme suunnitella ja toteuttaa julkisen veistoksen, joka avaa kaupungin merkitystä sekä yleisellä että erittäin henkilökohtaisella tasolla. Tämän pohjalta syntyi ajatus teoksesta, joka kerää Helsinkiin liittyvää tunneperäistä dataa osallistavalla ja leikkisällä tavalla. Teoksen interaktiivista ulottuvuutta on projektiin tullut mukaan toteuttamaan Brains on Art -taidekollektiivi, joka tunnetaan osallistavista tekniikkaa, tiedettä ja taidetta yhdistävistä koneistaan.

Installaation suunnittelijat Eetu Enqvist ja Nino Hynninen

Kaikki installaatiot tutkivat kaupunkien kehittymistä. Mitä ajatuksia teillä on teemasta ja miten teoksenne ilmentää sitä?

Teoksen ydinajatus nivoutuu yhteen Helsinki Design Weekin tämän vuoden teeman, Q&A, kanssa. Veistos esittää vierailijoille kysymyksen, johon voi vastata teokseen osallistumalla. Vastauksista syntynyt data kerätään ja datan pohjalta generoidaan havainnolliseen ja ajatuksia herättävään muotoon. Kaupunki muodostuu sitä käyttävien ihmisten ajatuksista, tunteista ja teoista. Jokaisella tulisi olla yhtäläinen oikeus kuunnella ja tulla kuulluksi.

Paja&Bureaun aikaisemmasta projektista

Miksi installaatiotanne kannattaa tulla katsomaan?

Jo itsessään visuaalisesti vaikuttava teos on tarkoitettu kaikkien käytettäväksi ja koettavaksi. Kuten myös ympäröivä kaupunki, veistos tarvitsee ihmisen sitä soittamaan. Ilman käyttäjiä vain katujen tuulet liikuttavat teosta.

Paja&Bureaun aikaisemmasta projektista

Millainen on tulevaisuuden kaupunki? Mitä ei pidä unohtaa, kun kaupunkeja kehitetään?

Paja&Bureau: On ilahduttavaa havaita, että kaupunkisuunnittelusta tulee demokraattisempaa ajan kuluessa ja kaupunkilaisten mielipiteet, toiveet ja tarpeet otetaan paremmin huomioon suunnittelussa. Kaupunki on osiensa, eli asukkaiden ja käyttäjien summa ja tulevaisuuden Helsinki on parhaimmassa tapauksessa yksi suunnannäyttäjistä inklusiivisena ja osallistavana kaupunkina.

Brains on Art -kollektiivin Henri Kotkanen, joka vastaa installaation interaktiivisesta ulottuvuudesta: Tulevaisuuden kaupungeissa tulee olemaan enemmän ja enemmän mittarointia ja älykkäitä laitteita. Se on hyvä, koska asukkailta suoraan kysyminen on aika huono tapa saada heistä ja ympäristöstä tietoa. Laajassa automaattisessa tiedonkeruussa on tietysti etujen lisäksi yksityisyyden kannalta uhkakuvia, joten dataa kerätessä tulee olla varovainen.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna