DesignCommonsin kuratoi maailmankuulu Ravi Naidoo

Design Indaban perustaja Ravi Naidoo istuttaa kansainväliset design- ja arkkitehtitähdet saman pöydän ääreen yleisön kanssa Helsinki Design Weekillä.

Pohjoinen ja etelä ryhtyvät ainutlaatuisella tavalla kumppaneiksi, kun Design Indaban perustaja Ravi Naidoo tulee kuratoimaan DesignCommonsin, uraauurtavan design-tapahtuman, joka lanseerataan vuoden 2017 Helsinki Design Weekillä.

Design Commons on liikkuva tapahtumakonsepti, jossa aktivistit, tekijät ja muotoilijat voivat kokoontua jakamaan kokemuksiaan, tietämystään ja ideoitaan. Tapahtumassa puhuvat muun muassa Alex Groves ja Azusa Murakami (Studio Swine), Cees van der Veeken (LOLA Landscape Architects), Marko Ahtisaari (Sync Project), Winy Maas (MVRDV), Chris Sheldrick (What3Words), Paloma Strelitz (Assemble Studios) ja Marcus Engman (IKEA).

Tapahtuma pidetään 14.9. Helsingissä osana World Design Weeks Summitia. Liput ovat myynnissä.

Tapahtuman kuraattori Ravi Naidoo tunnetaan parhaiten kansainvälisen Design Indaban perustajana. Vuotuista Cape Townissa järjestettävää lippulaivakonferenssia sekä näyttelyä pidetään maailman johtavana design-instituutiona. Naidoo on Design Indaban ja sen takana olevan Interactive Africa -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja.

Design Indaba Festival juhlistaa luovuutta kuudessa Etelä-Afrikan kaupungissa ja esittelee designia monessa muodossa voimaannuttaen samalla paikallista luovaa taloutta. Naidoon kummankin organisaation tavoitteena on lisätä Afrikan kilpailukykyä maailman markkinoilla innovoinnin ja luovuuden avulla.

Nyt Naidoo luo taidoillaan uskomattoman, uniikin ja uraauurtavan design-tapahtuman Helsinkiin.


Ravi Naidoo on eteläafrikkalainen kuraattori, joka tunnetaan visionäärisen Design Indaba -tapahtuman perustajana ja johtajana.

Helsinki Design Weekly haastatteli Etelä-Afrikan superstaraa:

Moi Ravi! Miten menee?

Oikein hyvin, kiitos. DesignCommonsiin on enää viisi viikkoa, ja se näyttää nyt jo aivan mahtavalta!

Mistä sait idean DesignCommonsiin?

Halusimme luoda jotakin varta vasten tähän tilaan ja paikkaan suunniteltua. Design Indabassa ei ole puhujakorokkeita eikä esiintymislavoja, ja halusimme saman tunnelman DesignCommonsiin. Tavoitteenamme oli perustaa vähän kuin keskustelukerho, jossa puhujat ovat osa yleisöä ja yleisöllä on yhtäläinen rooli tapahtuman muovaamisessa.

Meistä alusta on kuin kapseli, joka voi siirtyä design-viikolta toiselle ympäri maailmaa. Yritimme tehdä siitä mahdollisimman helposti lähestyttävän. Tilaisuus pidetään illalla, jotta ihmiset pääsevät osallistumaan töiden jälkeen.

Mikä tekee konseptista erityisen?

Intiimiys. Lähestymistapa on harvinainen, kun tilassa on yli 200 ihmistä.

Kenen olisi ehdottomasti syytä osallistua?

Muotoilu on elintärkeä työkalu 21. vuosisadan yhteiskunnassa. Siksi emme järjestä design-ihmisten omaa selkääntaputtelutilaisuutta vaan tapahtuman, jossa kaupungin päättäjät pääsevät juttelemaan alan akateemikkojen, tekijöiden ja tilaajien kanssa. Voimme keskustella yhdessä, kuinka luoda entistä parempia kaupunkeja muotoilun keinoilla.

Mitä neuvoja tai vinkkejä antaisit yleisölle?

Rentoutukaa ja nauttikaa säkenöivistä keskusteluista. Tämän on hyvin epämuodollinen ja avoin tilaisuus, jossa voi ottaa yhtä rennosti kuin viinilasillisella ystävien kanssa. Ei pidä pelästyä superstaroja – nyt kannattaa minglata ja heittäytyä keskusteluihin. Olen varma, että illasta tulee huippuhyvä ja -innoittava.

Millä perusteella puhujat valittiin?

Olemme tavanneet henkilökohtaisesti melkein kaikki puhujista. Design Indaban merkeissä on matkustettu ympäri maailmaa 22 vuotta ja tavattu kaikkein luovimmat tyypit ruoasta muotiin ja leffoista arkkitehtuuriin. Siksi meillä on syvällinen yhteys puhujiin ja heidän työyhteisöihinsä.

Miksi kaupungistumisteema on tärkeä?

Ei kaupungistuminen sinällään, vaan kaupunki innovaation näyttämönä. Tiedämme, että vuoteen 2050 mennessä kaksi kolmannesta ihmiskunnasta asuu kaupungeissa – ja aikamme suunnittelijat määräävät niiden ilmeen ja olemuksen. Meillä on upea mahdollisuus parantaa kansalaisten elämänlaatua, ja aiomme perehtyä suunnittelijoiden entistä laajempiin mahdollisuuksiin käyttää luovuuttaan, muotoilua ja innovaatioita taloudellisen, yhteiskunnallisen, kulttuurisen ja ympäristökehityksen vipuvartena.

Millaista Design Indaban ja Helsinki Design Weekin välinen yhteistyö on ollut?

Design on yhteistyötä, ja meillä on Kari Korkmanin kanssa takanamme pitkä ystävyyssuhde, johon sisältyy parhaiden käytäntöjen jakaminen. Minusta meillä on kollegiaalinen ja epäitsekäs tapa työskennellä johtavien alustojen parissa, olipa kyseessä Suomi, Hollanti, San Francisco, Tokio tai Peking. Tajusimme jo ajat sitten, että meidän pitää luoda maailmanlaajuinen liittouma, ja WDW Summit on yksi virstanpylväs matkalla kohti tätä tavoitetta johtavien design-viikkojen joukossa.

Millainen on suhteesi Helsinkiin?

Meillä on pitkä rakkaussuhde. Minulla on monia ystäviä ja yhteistyökumppaneita Helsingissä, enkä malta odottaa, että pääsen näkemään heidät WDW Summitissa. Vuodenaika on mahtava, ja on todella hienoa päästä samalla juhlimaan Suomen 100-vuotissyntymäpäivää. Tuon tuliaisiksi tynnyrin tai pari eteläafrikkalaista punaviiniä!

DesignCommons
14.9.2017
Clarion Hotel Helsinki
Liput 175 €/45 €
Osta liput täältä

www.designcommons.info