HDW HOP 2017: Enter tuo kaupunkilaiset yhteen Kaartin maneesille

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 7.−17.9.2017.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat kaupungin toista kertaa. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista, ja tarkastelee kehittyvän kaupungin teemaa.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. HDW HOP -installaatiosarjan avajaisia juhlitaan kaikkien kaupunkilaisten kanssa 7.9. We Jazz -festivaalin toteuttama avajaiskulkue lähtee kyseisen Enter-installaation luota, Kaartin maneesilta kello 19.

Esittelyvuorossa on arkkitehtitoimisto Virkkala de Vochtin ja arkkitehti Petri Herralan sekä graafikko Marja Tikan installaatio Enter. Installaatio sijoittuu Kaartin Maneesille ja se koostuu pitkästä pöydästä ja sen ympärille tilaa luovasta vaneriholvistosta. Installaation kuosien avulla suunnittelijat haluavat tutkia kaupungin uusien asukkaiden vaikutusta rakennettuun ympäristöön.

Enter tarjoaa kaupunkilaiselle paikan viettää aikaa Helsinki Design Weekin ajan.

Helsinki Design Weekin ajan Enter kokoaa kaupunkilaisia yhteen ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa. Sunnuntaina 10.9. luvassa on muun muassa ulkoilmaelokuvanäytös ja muotoilu- ja kaupunkiaiheisia keskusteluja koko viikon ajan. Ohjelmaa ovat toteuttamassa Fira, Grafia, Ellun Kanat, Design Club ja Design District Helsinki. Tutustu Kaartin maneesilla tapahtuvaan ohjelmaan täällä. Enter-installaatio kehottaa kaupunkilaisia kokoamaan ystäväporukat yhteen ja tulemaan viettämään aikaa paikan päälle myös ohjelman ulkopuolella. Bassoradio soi ja viihdyttää kävijöitä koko viikon ajan.

Installaatiota mukana mahdollistamassa on rakennusalan yritys Fira. Firan mukaan kaupungeissa erilaisten ihmisten ajatukset kohtaavat ja rikastuttavat toinen toisiaan, joten yhteisille tiloille on tarvetta.

”Enter-installaatiossa yhdistyy monia teemoja, jotka ovat läheisiä firalaisille. Teos kokoaa ihmisiä yhteen viihtymään, vaihtamaan ajatuksia ja ehkä luomaan jotain uutta. Tämä on myös meidän tavoitteemme: auttaa oikeita ihmisiä kohtaamaan ja rakentaa parempaa kaupunkia yhdessä. Haluamme aloittaa ihmisten rakennusliikkeen, building movementin”, kertoo Essi Huotari, Firan viestintä- ja markkinointipäällikkö.

Q&A: Enter

Keitä olette ja mistä aiemmista töistänne olette erityisen ylpeitä?

Virkkala de Vocht on Inari Virkkalan ja Sofia de Vochtin vuonna 2016 perustama nuori helsinkiläinen arkkitehtitoimisto, joka kuuluu kymmenen nuoren arkkitehtioimiston muodostamaan Uusi Kaupunki -kollektiiviin. Tämä installaation olemme suunnitelleet yhdessä arkkitehti Petri Herralan ja graafikko Marja Tikan kanssa.

Yhdessä haluamme tehdä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää arkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua. Sofia on suunnitellut kokonaan uusiutuvien energianlähteiden varassa toimivia kesäasuntoja ja Inari toteuttanut yhdessä KOMITU-arkkitehtien kanssa ekologisen nuorisokeskuksen Kambodzaan ja järjestänyt työpajoja ympäri maailmaa, esimerkiksi Johannesburgissa Etelä-Afrikassa.

Inari Virkkala, Sofia de Vocht ja Petri Herrala

Mistä idea installaatioon syntyi?

Installation nimi, Enter, kuvastaa tilasta toiseen, maasta toiseen ja kulttuurista toiseen siirtymisen prosessia. Installaation holvisto koostuu peräkkäisten porttien sarjasta. Porteissa on kuoseja, joiden avulla haluamme tutkia kaupungin uusien asukkaiden vaikutusta rakennettuun ympäristöön. Kuvituksia varten järjestimme työpajan läheisessä vastaanottokeskuksessa.

Kuvituksia varten suunnittelijat järjestivät työpajan läheisessä vastaanottokeskuksessa.

Kaikki installaatiot tutkivat kaupunkien kehittymistä. Mitä ajatuksia teillä on teemasta ja miten teoksenne tutkii sitä?

Installaatiomme sijoittuu Kaartinkaupunkiin Kaartin Maneesin lipan alle. 1950-luvun alussa rakennettu katos luo sisäänkäynnin Maneesille, joka on historiansa aikana toiminut esimerkiksi sotilaskäytössä ja pysäköintitalona. Tällä hetkellä rakennus on tyhjillään. Installaatio koostuu pitkästä pöydästä ja sen ympärille tilaa luovasta vaneriholvistosta.

Meitä kiinnostaa erityisesti kaupunkien kasvun takana piilevät tekijät, kuten muuttoliike. Mistä uudet kaupunkilaiset tulevat? Minkälaisia paikkoja he jättävät jälkeensä? Miten he voivat osallistua uusien kotikaupunkiensa kehittymiseen?

Hiekkasaari Summer house by Sofia de Vocht
Hiekkasaari Summer house by Sofia de Vocht

Miksi kannattaa tulla katsomaan installaatiotanne?

Hdw-festivaalin aikana installaatiomme luo paikan keskusteluille, tilaisuuksille ja tapahtumille.

Millainen on tulevaisuuden kaupunki? Mitä ei pidä unohtaa, kun kaupunkeja kehitetään?

Tulevaisuuden Helsinki on yhä kiinnostavampi, houkuttelevampi ja monipuolisempi, jatkuvassa prosessissa oleva dynaaminen kokonaisuus. Enemmän kuin rakennetun ympäristönsä summa kaupunki on siellä kulloinkin asuvan ihmisjoukon ja heidän toimintansa summa.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna