Helsinki Design Week 2017: Kuumat keskustelut

Katso Helsinki Design Week 2017 vinkit kuumimpiin keskustelutilaisuuksiin.

Tutustu koko ohjelmaan täällä.

DesignCommons

Maailman ensi-iltansa saava puhekonsepti DesignCommons rikkoo perinteisen konferenssin kaavan. Lavalla luennoimisen sijasta muotoilun kansainväliset tähdet istuvat yleisön seassa ja nousevat vuorollaan puhumaan tämän hetken polttavimmista kysymyksistä. Yleisöstä ja puhujista koostuvat pöytäseurueet keskustelevat teemoista ja etsivät niihin ratkaisuja viinin ja ruoan parissa. Lue lisää täältä.

Design Commons pidetään osana World Design Weeks Summitia 2017, joka järjestetään Helsingissä 14.-15. syyskuuta. Vuonna 2016 lanseerattu World Design Weeks on verkosto muotoiluviikoille ja niiden kumppaneille ympäri maailman, joka edistää tuotteiden ja ideoiden vaihtoa ja kestävää kehitystä. DesignCommons on kaikille avoin tapahtuma. Osta liput täältä.

19:00-23:00
Torstai 14.9.
Clarion Congress Centre
Jätkäsaari

 

Designing the Future Word by Word

Työ muuttuu, mutta sanat, joilla tulevaisuutta hahmotamme ovat peräisin teolliselta ajalta. Miten puhua työn tulevaisuudesta niin, että syntyy konkreettisia uusia vaihtoehtoja? Miksi sanojen kanssa on syytä olla tarkkana?

Keskustelijoina kansanedustaja Antero Vartia, Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, ohjaaja-käsikirjoittaja Paavo Westerberg, toimittaja Ville Blåfield, ennakoinnista vastaava tutkija Johannes Koponen ja senior advisor Marjaana Toiminen.

Saapuminen: JT-Linen lautta Lonnan saareen lähtee klo 16.00 Kauppatorilta. (Rajallinen määrä istumapaikkoja, pakollinen ennakkoilmoittautuminen osoitteessa mtoiminen@gmail.com)

16:30-17.30
Perjantai 8.9.
Lonnan saari

 

Design Diplomacy

12 suurlähetystöä avaa jälleen residenssinsä ovet yleisölle, joita vain harva saa nähdä. Joka maasta yksi muotoilun ammattilainen kohtaa suomalaismuotoilijan Design Diplomacy -korttipelin merkeissä. Leikkisät kysymykset haastavat niin puhujat kuin yleisön.

Noin puoli tuntia kestävien keskustelujen lisäksi illoissa pääsee kuulemaan kiinnostavia yksityiskohtia uniikeista virka-asunnoista ja niiden arkkitehtuurista lasillisen ääressä. Kuinka monta suurlähettilästä on jo ehtinyt asua samassa asunnossa? Millä tavalla taloissa näkyy ajan patina? Tutustu Design Diplomacyn koko ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan täällä.

8.-16.9.
Suurlähetystöt

 

Q&A Raitiovaunukeskustelut

Hyppää kyytiin  raitiovaunukeskustelujen sarjaan, jossa esitetään kysymyksiä ja etsitään vastauksia muun muassa kaupungin, kulttuurin ja työn teemoista. HKL:n kulttuurivaununa toiminut ratikka muuntautuu designin after work -vaunuksi, joka kulkee ympäri Helsingin kaupunginosia.

Raitiovaunukeskustelut kytkeytyvät syvälle Helsinki Design Weekin tämän vuoden teemaa, Q&A, joka pohtii kaupunkien kehitystä, koulutusta ja oppimista, kestävää kehitystä, tiloja ja taloja sekä luovien alojen yrittäjyyttä ja yhteistyötä. Erilaiset ja mielenkiintoiset sisällöt raitiovaunuajeluille tuottaa Grafia, Maria 01, Avantage Oy ja Ompeluseura. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan täällä.

16:00-17:00
12.-15.9.
Lähtö Mikonkatu 15

 

Samuji Talks Marathon

Samuji Talks on toimittaja Ville Blåfieldin isännöimä keskustelusarja, jossa tutustutaan kiinnostaviin ajattelijoihin. Vuoropuhelua käydään taiteesta, tieteestä, yhteiskunnasta, luovuudesta, ympäristöstä ja ihmisestä. Helsinki Design Weekin kunniaksi Ville Blåfieldin haastateltavaksi saapuu useampi vieras Samuji Talks Maratoniin.

Yksi vieraista on Karuselli-tuolistaan ja Ateljee-sohvaryhmästään tunnettu muotoilija Yrjö Kukkapuro. Hän on kansainvälisesti arvostetuimpia ja menestyneimpiä suomalaisia suunnittelijoita, jonka töitä on muun muassa New Yorkin modernin taiteen museon pysyvässä kokoelmassa.

17:00-19:00
Tiistai 12.9.
Erottajankatu 9 B

 

Kivi, sakset, paperi – miten Suomen vientiteollisuuden tulevaisuus muotoillaan?

Mistä ja miten suomalaisen vientiteollisuuden tulevaisuus rakennetaan ja muotoillaan sadan vuoden kuluttua? Metson digitalisaatiojohtaja Jani Puroranta kutsuu Suomen parhaita teollisia perinteitä edustavia ja kunnianhimoisesti tulevaisuuteen kurkottavia yrityksiä mukaan keskusteluun, jossa haetaan vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

Miten hupparisukupolvi muotoilee Suomen perusteollisuuden tulevaisuutta?

Mitä mahdollisuuksia digitalisaatio, kehittynyt analytiikka ja virtuaaliset resurssit tarjoavat?

Mullistaako 3D tulostus myös insinöörien työn?

Mitä tämä kaikki tarkoittaa Suomelle?

09:00-11:00
Tiistai 12.9.
Valkoinen sali
Aleksanterinkatu 16-18

 

Kuraattorikeskustelu: Heini Lehtinen

Miten muotoilu haastaa nykyhetken ja muokkaa tulevaisuutta? Muotoilija ja kirjoittaja Heini Lehtinen, yksi suomalaista nykymuotoilua esittelevän näyttelyn Enter and Encounter – Kutsu huomiseen kuraattoreista keskustelee aiheesta vieraansa kanssa. Heini Lehtinen asuu ja työskentelee Belgiassa. Hän konseptoi ja tuottaa muun muassa printti- ja verkkojulkaisuja sekä näyttelyitä, joissa strateginen, sisältölähtöinen luova johtaminen yhdistyy yhteiskunnallisesti suuntautuneeseen muotoiluun.

18:00-20:00
Tiistai 12.9.
Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23

 

Saman katon alla: Anarkistinen After Work

Kaupunki on usein kehittynyt asenteella “on helpompi pyytää anteeksi kuin saada lupa” ihmisten ottaessa hylättyjä tiloja käyttöön, uuden työn vallatessa vanhoja tehdashalleja, kaupunkifestarien sulkiessa katuja. Tilat muovautuvat, niitä muotoillaan ja keksitään uudelleen kaupunkilaisten muuttuessa. Mikä on seuraava kaupunkianarkian muoto ja miksi?

Tervetuloa keskustelemaan Helsinki Design Weekin valtaamaan entiseen hukkatilaan, kaupunki-installaatioon Kaartin Maneesin lipan alle. Ilmoittauduthan etukäteen. Katso myös muut ‘Saman katon alla’-keskustelut ohjelmasta.

18:00-20:00
Torstai 14.9.
Kasarmikatu 15

 

Kitchen Revisited – keskustelutilaisuus

Mikä tekee kodin? Millainen on tulevaisuuden koti? Mikä on kodin sydän, kun ajasta, erityisesti yhteisestä ajasta on tullut luksusta. Ruoka, kattaminen ja aterioiminen muuttuvat. Pöytiin kokoontuu perheitä, uusio-perheitä, ystäviä, jopa toisilleen vieraita ihmisiä. Kertooko meistä enemmän se mitä syömme, vai mitä emme syö? Keskustelua tulevaisuuden kodista keittiön pöydän ääressä: Asun-lehti ja Iittala & Arabia Design Centre avaavat keskustelun osana syksyn Tulevaisuuden koti –teemaa.

12:30-13:30
Keskiviikko 13.9.
Habitare, Asun-lehden osasto