Home Revisited -suunnittelukilpailun pääpalkinto puhdasta vettä säästävälle keksinnölle

30 000 euron pääpalkinto Home Revisited -kilpailussa on myönnetty keksinnölle, joka auttaa säästämään puhdasta vettä tekemällä vesivessasta vedettömän. Kyseessä on yksi suurimmista muotoilupalkinnoista Suomessa, jonka Askon Säätiö jakaa 50-vuotisjuhlansa kunniaksi. 

Puhtaan juomaveden puute on maailmassa yksi suurimmista tulevaisuuden haasteista. Home Revisited -suunnittelukilpailun 30 000 euron pääpalkinto on myönnetty WCless’-keksinnölle, joka auttaa säästämään puhdasta vettä tekemällä vesivessasta väliaikaisesti vedettömän.

Home Revisited on yksi suurimmista muotoilupalkinnoista Suomessa, jonka Askon Säätiö jakaa 50-vuotisjuhlansa kunniaksi. Kilpailu pyrkii luomaan uusia innovaatioita tulevaisuuden kotiin.

Voittotyön tarkoitus on tehdä jo käytössä olevista vesivessoista entistä ympäristöystävällisempiä, kun tavallisen kotivessan voi muuntaa helposti ja edullisesti hetkellisesti vedettömäksi. Vesivessat kuluttavat paljon turhaa huuhteluvettä, sillä noin 80 % vessakäynneistä on virtsaamista. Keksinnön takana on suomalainen muotoilija Mika Priha, jonka laskelmien mukaan jokainen säästetty vesikuutio tarkoittaa vähintään 175 grammaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

”Muotoilulla on suuri vaikutus ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Mielestäni muotoilijan tulee käyttää tätä mahdollisuutta vastuullisesti”, Priha sanoo.

Priha on helsinkiläinen teollinen muotoilija, joka johtaa muotoilutoimistoaan Mika Priha Designia. Prihan suunnittelemia tuotteita on kotimaan lisäksi esitelty näyttelyissä muun muassa Milanossa, Pariisissa ja Firenzessä. Hän on saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä muotoilupalkintoja ja tunnustuksia, kuten Red Dot Design Award, Good Design Award, Fennia Prize ja Forma Finlandia.

[button class=”” text=”Lue lisää voittajasta” url=”https://askonsaatio.fi/homerevisited-finalists/wcless/” ]

 

Ensimmäinen sija on myönnetty Mika Prihan keksinnölle WCless’. © Jeppe Tuomainen

Muut palkitut työt

Kilpailuun jätettiin 152 ehdotusta ympäri maailman ja tammikuussa finaaliin valittiin kymmenen työtä. Pääpalkinto on 30 000 euroa, toinen sija 15 000 euroa ja kolmas 10 000 euroa. Lisäksi kaikki finalistit on palkittu 2 000 eurolla.

Toinen sija on myönnetty Cubiculum-nimiselle lepopaikalle, joka on suunniteltu uuden sukupolven työntekijöille, matkaajille ja asukkaille. Sen takana ovat suomalais-italialaisen arkkitehtitoimisto Collaboratorion perustajat Kristiina Kuusiluoma ja Martino De Rossi.

Kolmanneksi ylsi älykäs ikkuna Drow, joka mahdollistaa ruoan ja muiden lähetysten lennättämisen suoraan kotiin ikkunan kautta. Työn takana ovat konseptisuunnittelustudio dRAWSPACE:n perustajat Miki Sordi ja Tehilah Auramo.

Kunniamaininnan sai Miwa Ishizukan ja Olli Vuorisen suunnittelema hätäpakkaus Homeful kotinsa menettäneille. Äitiyspakkauksesta inspiroitunut pakkaus on suunnattu erityisesti kodittomille, pakolaisille ja luonnonkatastrofien uhreille.

 

Toinen sija: Cubiculum
Kolmas sija: Drow
Kunniamaininta: Homeful

Kilpailutöiden taso oli korkea

Kansainvälisessä juryssa on viisi kokenutta tuomaria: teollinen muotoilija ja professori Hannu Kähönen (juryn puheenjohtaja), arkkitehti Helena Sandman, design-alan strategiakonsultti Jane Withers, professori ja arkkitehti Pentti Kareoja sekä professori Eric C. Yim.

Palkintolautakunta kiinnitti valinnoissaan huomiota töiden innovatiivisuuteen, tarkoituksenmukaisuuteen sekä kaupalliseen ja teolliseen toteutuskelpoisuuteen sekä muotoilun laatuun. Työt arvosteltiin koko kilpailun ajan nimettöminä.

“Kilpailutöiden taso oli korkea, ja etenkin kaupallinen ajattelu ja monistettavuus oli huomioitu hyvin”, kertoo juryn puheenjohtaja Hannu Kähönen. Kähönen on edistänyt suomalaista muotoilua koko uransa ajan ja kuratoinut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

“Työt näyttävät, että koti ei enää rajoitu perinteisesti neljän seinän sisälle, vaan kytkeytyy muun muassa ympäristöön, yhteisöllisyyteen ja ravinnon tuottamiseen. Toivonkin, että kilpailuun osallistuneet suunnittelijat löytävät toteutuskanavan ehdotuksilleen”, Kähönen sanoo.

 

Home Revisited –suunnittelukilpailu:

Tulevaisuudessa asumisen kehitykseen tulevat vaikuttamaan monet uudet tekijät, kuten ympäristökysymykset, perheen uudelleen määrittely, monikulttuurisuus, ikääntyminen ja digitalisoituminen. Näihin ja moniin muutoksiin kodeissa ratkaisuja etsi Home Revisited –suunnittelukilpailu, jonka Askon Säätiö lanseerasi 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi.

Askon Säätiö:

Askon Säätiö on perustettu vuorineuvos Aukusti Asko-Avoniuksen testamentin määräyksen mukaisesti työskentelemään kodinsisustuskulttuurin kehittämiseksi, kotien viihtyisyyden lisäämiseksi ja kodintekniikan edistämiseksi. Askon Säätiö tukee suomalaisen muotoilu- ja ympäristökulttuurin kehittämistä ja lähiympäristön teollisten valmisteiden laadun kohottamista. Säätiö jakaa arvostetun Asko-Avonius -muotoilupalkinnon joka kolmas vuosi.

Home Revisited –näyttely:

Voitto- ja finalistityöt ovat nähtävillä Helsinki Design Weekillä 7.-17.9.2017 näyttelyssä Iittala & Arabia Design Centressä. Näyttely on auki 22.10. saakka. Vapaa pääsy. Avoinna: ma suljettu, ti 12-18, ke 12-20, to-pe 12-18, la-su 10-16. Liity tapahtumaan Facebookissa.

Tallenna

Tallenna