Weekly Mix: Matti Nives & We Jazz

We Jazz toteuttaa HDW HOP -kaupunki-installaatiosarjan avajaiskulkueen 7.9. Avajaiset ovat kaikille kaupunkilaisille avoimet. Soittolistan meille kokosi We Jazzin perustajajäsen ja taiteellinen johtaja, Matti Nives.

 

Hei Matti, mitä sulle kuuluu?

Hyvää kuuluu. Syksy on alkanut kiireisesti ja inspiroivasti. Tällä hetkellä olen Brysselissä tutustumassa belgialaiseen jazz-skeneen.

 

Mikä syksyssä on parasta?

Se energia, joka ihmisillä on kesän jälkeen uusille asioille. Sumuiset aamut. Ensimmäinen huurre maassa. Ja tietenkin jääkiekkokauden alkaminen.

Matti Nives

Mikä saa sinulla sukat heilumaan jalassa?

Tunnepitoiset elämykset, oli kyse mistä tahansa. Se voi olla sosiaalinen kiva tilanne tai taide-elämys, riippumatta täysin siitä mitä taidetta se on. Sellaiset asiat, jotka inspiroivat minua ja antavat omanlaista uskoa ja positiivisuutta elämään. Ne voivat myös näyttää pimeämmän puolen, mutta ovat silti toiveikkaita.


WeJazz esiintyy Helsinki Design Weekillä muotogaalassa ja kulkueessa HDW HOP-installaatioiden avajaisissa. Mitä on luvassa?

Hyvää jazzia! Me pyritään tuomaan yksi uusi ulottuvuus tilanteeseen ja HDW:n mahtavaan antiin. Pyritään olemaan sitä, mitä olemme, mutta toimia osana toista festivaalia ja tuoda mukaan tuore elämyksellinen elementti.

 

Millainen porukka teiltä on tulossa avajaiskulkueeseen soittamaan?

Avajaiskulkueessa soittaa Mikko Sarvanne Hip Companyn jäseniä. Kyseessä on säveltäjä-kitaristi Mikko Sarvanteen johtama big band, jonka riveissä vilisee Suomen tulevia jazztähtiä. Isosta orkesterista on koottu nyt kompakti iskuryhmä HDW-kulkueeseen. Yhtye esiintyi kulkuemuodossa myös We Jazz -festarilla 2014.

 

Kulkue on aika erilainen keikka verrattuna lavalla olemiseen. Minkälaiset fiilikset teillä on siitä? Millainen siitä tulee?

Olen kerran tehnyt vähän vastaavanlaisen keikan ja mielestäni on mahtavaa päästä tilanteisiin, jossa voidaan tarjota yllättävä musiikillinen anti niin kuulijoille kuin soittajille. Kulkue saattaa tulla yllätyksenä monelle kaupunkilaiselle keskustassa kävellessään. Tällainen yllätysmomentti mahdollistaa vahvan elämyksen ja on arvokas juttu.

We Jazz © Klaus Elfving

Mitä kaikkea duunailet tällä hetkellä töiden saralla?

Saimme juuri painoon We Jazz -lehden, joka on ensi kertaa jaossa Helsinki Design Weekillä jazzkulkueen yhteydessä. Lehden deadline tarkoittaa perinteisesti, että viimeistelen myös joulukuun We Jazzin ohjelman, eli festivaali on suunnittelun osalta nyt valmis. Muuten työskentelen koko ajan muissa toimissani, esimerkiksi We Jazz Recordsin tulevien julkaisuiden parissa, radiotoimittajan työssä Radio Helsingilla ja graafisissa töissäni, esimerkiksi parin levynkannen parissa. Lisäksi viestintäyrityksemme Hei Hei Median pyörittäminen ja G Livelabin ohjelmasuunnittelu työllistävät musahommien saralla.

 

Mikä jazzissa on parasta?

Se on tosi hyvää musaa, parhaimmillaan. Mikään genre ei itsessään ole automaattisesti muita parempaa musiikkia, mutta jazz sisältää todella paljon hyvää musaa. Jazzissa on vahva henkilökohtainen taso, se on yksilöllistä mutta silti yhteisöllistä. Myös jazzmusiikin monipuolisuus on mahtavaa. Jazzin levytyshistoria on tänä vuonna 100-vuotinen ja sen sisään mahtuu älyttömän paljon erilaista musiikkia, joka heijastaa omaa aikaansa.

Matti Nives © Pietari Purovaara

Onko Suomessa paljon jazz-faneja?

On. Se ei vaadi mitään tutkinnon suorittamista, että voi kuunnella jazzia. Kaikki, jotka ovat kiinnostuneita musiikista, voivat olla kiinnostuneita myös tästä genrestä. Omien tekemisten kautta on löytynyt myös paljon uusia ihmisiä, jotka tykkäävät jazzista ja tosi moni voi päästä siihen mukaan taustasta tai iästä riippumatta.

 

Jos saisit valita yhden jazzartistin festivaaleillenne koko maailmasta, kuka artisti/bändi se olisi?

Jos saisin valita ihan kenet tahansa, kuolleen tai elävän, niin valitsisin Miles Davisin yhtyeen 1950-1960 luvun taitteesta, kun klassikkoalbumi Kind of Blue ilmestyi. Järjestäisin heidän soittamaan johonkin hyvin ainutlaatuiseen paikkaan niin, että kukaan ei varmasti unohtaisi sitä keikkaa.

We Jazz © Juho Luukkainen
© Juho Luukkainen

Millä yhdellä asialla tästä maailmasta saisi vähän paremman paikan?

Sillä, että ihmiset ymmärtäisivät toisiaan ja toistensa lähtökohtia paremmin. Taide vaatii oman itsensä unohtamista ja antaa empatiaa eli taiteeseen panostaminen on myös ehdottomasti tärkeää. On tärkeää, että taide-elämykset eivät jää vain pienen piirin asiaksi, vaan että ne mahdollistetaan mahdollisimman monelle.

 

Millaisen soittolistan saamme kuulla ja miksi?

Valitsin listalle Mikko Sarvanteen musiikkia kulkuetta silmällä pitäen ja Bowman Trioa, jonka jäseniä on myös mukana kulkueessa. Toki heitin mukaan myös muutamia tulevan We Jazzin esiintyjiä. Ja muuten oikeastaan vain hyvää musaa. Tällä kertaa päätin tehdä kokonaan jazzista koostuvan listan, sillä ”jazz kiinnostaa”.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna