Päivän tärpit: Tiistai 12.9.

Tiistai täynnä upeita tapahtumia! Katso päivän tärpit tiistaille 12.9.

Tutustu koko ohjelmaan täällä.

 

Suunnitella vai maalata kuvaa? – keskustelu luovasta työskentelystä

Kuvataiteilija Rauha Mäkilä ja printtisuunnittelija ja kuvittaja Maija Louekari keskustelevat luovan työskentelynsä yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista. Keskustelun juuret juontavat huonekalu-, sisustus- ja designmessu Habitaren Signature-näyttelyyn, jossa keskeiset suunnittelijat ja arkkitehdit ovat valinneet heitä puhuttelevia taideteoksia. Louekari on nostanut omassa kokonaisuudessaan esiin mm. Rauha Mäkilän maalauksia.

17:00-18:00
Helsinki Contemporary

 

Redesigning habits – puhetta muotoilusta, terveydestä ja huijaamisesta

Voiko ihmisen huijata terveemmäksi nokkelalla palvelumuotoilulla? Napakan kaksituntisen aikana kuullaan esimerkkejä ja näkemyksiä siitä, miten oivaltavalla palvelumuotoilulla ihmisiä voidaan melkeinpä huomaamattaan ohjata terveempien elämäntapojen pariin. Keskustelun juontaa Image-lehden päätoimittajan tehtävästä Yle Uutisten Hyöty ja tiede -tiimin esimieheksi syyskuun alussa siirtyvä Heikki Valkama. Tilaisuuden avaa Yksi elämä -terveystalkoita edustavan Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax, joka kertoo esimerkkien kautta, kuinka uudenlaisella terveysviestinnällä voidaan innostaa ihmisiä panostamaan hyvinvointiinsa.

16:00-18:00
Kaartin maneesi
Kasarmikatu 15

 

Human Cities -työpaja Aalto-yliopistossa

Järjestämme kansainvälisen työpajan, jossa kehitetään Otaniemessä sijaitsevan Haukilahden lukion School as a Service -konseptia. Työpajan järjestää Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Ryhmä X. Työpajaa fasilitoi palvelumuotoilija, ja siihen kuuluu palveluarkkitehtuurin professori Jarmo Suomisen esitys konseptista sekä ohjattu kampuksen kehittämistä esittelevä kierros Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella.

10:00-17:00
Aalto University
Otaniemi Campus

 

Kivi, sakset, paperi – miten Suomen vientiteollisuuden tulevaisuus muotoillaan?

Mistä ja miten suomalaisen vientiteollisuuden tulevaisuus rakennetaan ja muotoillaan sadan vuoden kuluttua? Metson digitalisaatiojohtaja Jani Puroranta kutsuu Suomen parhaita teollisia perinteitä edustavia ja kunnianhimoisesti tulevaisuuteen kurkottavia yrityksiä mukaan keskusteluun, jossa haetaan vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miten hupparisukupolvi muotoilee Suomen perusteollisuuden tulevaisuutta? Mitä mahdollisuuksia digitalisaatio, kehittynyt analytiikka ja virtuaaliset resurssit tarjoavat?

8:30-10:00
Valkoinen Sali
Aleksanterinkatu 16-18

 

 

ID Helsinki 2017

Projektisisustamisen ammattilaistapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Aihepiirinä julkiset tilat, toimistot ja työympäristöt. Yli 60 näytteilleasettajaa, satoja tuotemerkkejä, kaksipäiväinen luento-ohjelma sekä Afternoon Party.Projektisisustamisen, suunnittelun, muotoilun ja arkkitehtuurin ammattilaisena tai asiakkaana maksuton sisäänpääsy. Rekisteröidy kävijäksi sivuilla idhelsinki.fi. Tapahtuma jatkuu keskiviikkona 13.9.

09:00-19:00
Tapahtumakeskus Telakka
Henry Fordin katu 6

 

Data-Driven Design Day

Tapahtumassa pääset kuulemaan näkemyksiä ja käytännön vihjeitä datan hyödyntämisestä suunnittelussa. Odotettavissa on inspiroivia tarinoita, siitä miten tuotteita ja palveluita kehitetään datan avulla asiakaskokemuksen ja liiketoiminnan hyödyksi. Puhujat on tarkkaan valikoitu niin, että ohjelma koostuu alan parhaiden asiantuntijoiden puheenvuoroista. Se on relevantti niin suunnittelijoille, tuotepäälliköille ja -managereille, dataihmisille ja muille data-vetoisesta kehittämisestä kiinnostuneille.

Tämän vuoden teema-alue on verkko- ja vähittäiskauppa. Ohjelmasta löytyy ajatuksia myös data-vetoisten organisaatioiden johtamisesta ja siitä, miten data taipuu ohjelmallisen suunnittelun polttoaineeksi.

12:00-17:00
Valkoinen Sali
Aleksanterinkatu 16-18
Lippu: 60e

 

124° Artek Helsinki

Daniel Rybakken esittelee uuden kokoelmansa Artek Helsinki-myymälässä.

Daniel Rybakkenin kaksi uutta tuoteperhettä koostuvat huonekaluista ja pientuotteista, joiden kautta tämä norjalainen muotoilija tarkastelee, mitä Artek on tänä päivänä. Kiila-sarjan säilytyskalusteissa ja istuimissa sekä 124°-sarjan peileissä on hyödynnetty oivaltavasti teollisen tuotannon mahdollisuuksia. Ne tulkitsevat taiteen ja teknologian kohtaamispisteitä ilmentäen samalla tuoreen ja omintakeisen muotokielensä kautta Artekin periaatteita. Installaatio on esillä Artek Helsinki -myymälässä 7.9.-7.10.2017

18:00-20:00
Keskuskatu 1B

 

Samuji Talks Maraton

Samuji Talks on toimittaja Ville Blåfieldin isännöimä keskustelusarja, jossa tutustutaan kiinnostaviin ajattelijoihin. Vuoropuhelua käydään taiteesta, tieteestä, yhteiskunnasta, luovuudesta, ympäristöstä ja ihmisestä. Helsinki Design Weekin kunniaksi Ville Blåfieldin haastateltavaksi saapuu useampi vieras Samuji Talks Maratoniin.

Yksi vieraista on Karuselli-tuolistaan ja Ateljee-sohvaryhmästään tunnettu muotoilija Yrjö Kukkapuro. Hän on kansainvälisesti arvostetuimpia ja menestyneimpiä suomalaisia suunnittelijoita, jonka töitä on muun muassa New Yorkin modernin taiteen museon pysyvässä kokoelmassa.

17:00-19:00
Erottajankatu 9 b courtyard

 

Q&A Raitiovaunukeskustelut

Tänään ne alkavat! Hyppää kyytiin raitiovaunukeskustelujen sarjaan, jossa esitetään kysymyksiä ja etsitään vastauksia muun muassa kaupungin, kulttuurin ja työn teemoista. HKL:n kulttuurivaununa toiminut ratikka muuntautuu designin after work -vaunuksi, joka kulkee ympäri Helsingin kaupunginosia.

Tämän päivän upean keskustelun on loihtinut visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia: Jutellaan vähän kaupungista visuaalisen viestinnän tilana. Raitiovaunukeskustelun moderaattorina toimii Kaarle Hurtig ja juttelemassa ovat katutaiteilija, AD Maikki Rantala (Grafian katutaidekilta G-Rex), arkkitehti Tuomas Siitonen ja graafinen suunnittelija Ilkka Kärkkäinen (Dynamo & Son).

Jokaisen raitiovaunukeskustelun voi myös käydä kuuntelemassa myöhemmin podcastina Kiekun yhteisöllisestä puhemediapalvelusta. Tänään, ensimmäisen raitiovaunuajelun keskustelusta, vastaa Grafia. Huomiothan ennakkoilmoittautumisen.

Mikonkatu 15 raitiovaunupysäkki
16:00-17:00
Helsinki

 

PechaKucha Night

Nopeatempoinen PechaKucha Night saapuu jälleen inspiroimaan syksyn pimeneviä iltoja. Puhujat vievät yleisön vapaasti valitsemansa aiheen siivittämänä aikamatkalle.

PechaKucha perustuu tokiolaisen Klein Dytham -arkkitehtitoimiston puhekonsepti ideaan, jossa puhujilla on käytössään ainoastaan 20 kuvaa ja 20 sekuntia jokaista kohden. Tämä lennokas puhekonsepti on levinnyt jo yli 800 kaupunkiin ympäri maailmaa. Vauhdikkaan illan aikana kuullaan mitä mielenkiintoisimmista aiheista alan ihmisiltä.

19:45-22:00
Valkoinen sali
Aleksanterinkatu 16-18

 

Tech Driven Magic – Futulabs workshop and open studio night

Työpaja ‘Vuorovaikutus ja lisätty älykkyys – mitä käyttöliittymäsuunnittelulta vaaditaan, kun AI tulee osaksi ja avuksi ihmisten työnteossa?’ Työpajassa tutustutaan missä asioissa tekoäly toimii, ja minkälaisissa rajoissa käyttöliittymäsuunnittelun alueella liikutaan jos halutaan hyödyntää tekoälyä, mutta pitää inhimillinen tekijä suunnittelun keskiössä. Työpaja on ilmainen, mutta sitova ilmoittautuminen vaaditaan.

Myöhemmin Futulabs avaa ovensa ja tiedossa on verkostoitumista ja demoja. Tule tutustumaan uusimpiin Futulabs-projekteihin, kuten tapaamaan Chilibot, ihmisenkokoinen sosiaalinen robotti, jonka avulla tutkitaan ihmisen ja koneen välisiä interaktioita.

Työpaja 17:00-19:00
Futulabs avoimet ovet 19:00-21:00
Futurice oy
Annankatu 34, 8. kerros

 

Vehreys palveluna: Kaupungista keidas

Kaupunkikeidas on Kalasataman koulun pihalle rakennettu ulkoviherseinä, joka houkuttelee hyönteisiä ja hillitsee hulevesiä tulvimasta asfaltille. Kutsumme arkkitehdit, kaupunkisuunnittelijat sekä viherympäristön uusista tuulista innostuneet mukaan kuulemaan, miten ulkoviherseinät sopivat pohjoiseen, ja miten niiden avulla muutetaan koko kaupunki keitaaksi. Miten vehreys voidaan ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa ja -rakentamisessa. Voisiko vehreyttä tuottaa palveluna, ja miltä näyttää viherpalveluala kymmenen vuoden päästä?

16:30-19:00
Kalasataman koulu
Polariksenkatu 1