Muoto-gaalan 2017 voittajat julki

Suomalaista muotoilua palkitsevan Muoto-gaalan voittajat 2017 on valittu. Palkittuja ovat muun muassa Tuomas Laitinen, Man Yau, Kirsti Rantanen ja Antrei Hartikainen.

Viime syksynä Helsinki Design Weekin omistukseen siirtynyt Muoto-gaala järjestettiin nyt seitsemännen kerran. Gaalassa palkitaan vuosittain suomalaisia muotoilijoita ja suunnittelijoita sekä muotoiluun panostaneita yrityksiä ja yhteisöjä. Juhlava palkintogaala järjestettiin Clarion Hotel Helsingissä Jätkäsaaressa keskiviikkona 13.9.

Gaalassa jaettiin palkintoja kuudessa eri kategoriassa: Nuori lupaus, Elämäntyö, Designteko, Helsinki Design Award, Kansainvälistyminen ja Vuoden tuote.

Tässä ovat Muoto-voittajat 2017:

Nuori lupaus
Man Yau

Man Yau, 26, on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen kandidaatiksi keramiikka- ja lasitaiteen osastolta 2013. Parhaillaan Man Yau suorittaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa maisteriopintojaan.

“Tekemäni teokset ovat yleensä värikkäitä ja käyttämäni värimaailma voi olla jopa groteski. Materiaali on iso ja tärkeä osa töitäni. Käytän mielelläni perinteisiä materiaaleja, kuten keramiikkaa, lasia ja puuta. Moninaisista materiaaleista johtuen työ vaatii paljon kokeiluja, jotka voivat olla teknisesti haastavia. Kuultuani voitosta, olin tosi iloinen. Työ on usein yksinäistä, ja on iso kannustus saada tällaista tunnustusta. Tulee myös tunne, että ehkä tässä kaikessa tekemisessä on jotain järkeä”, sanoo Man Yau.

Raadin perustelut:

Man Yau rikkoo hyvin perinteisiä rajoja, yhdistelee alakulttuureja ja on löytänyt oman visuaalisen punaisen lankansa. Kansainvälinen nuori taiteilija edustaa hyvin oman sukupolvensa muotoilua ja sekoittaa onnistuneesti matala- ja korkeakulttuuria.

Elämäntyö
Kirsti Rantanen 

Kirsti Rantanen, 87, on valmistunut Taideteollisesta oppilaitoksesta tekstiilitaiteilijaksi. Hän aloitti uransa tekstiiliteollisuudessa painokankaiden parissa ja siirtyi myöhemmin kangaspuissa kudottujen tekstiiliteosten kautta vapaasti rakennettuihin tekstiiliveistoksiin. Rantanen on palkittu Pro Finlandia -mitalilla 1988. Kirsti Rantasen näyttely oli Designmuseossa 2016-2017.

“Tämä tuli niin yllättäen ja arvaamatta, kun olen tällainen ikäloppu. Tämä tulee tuottamaan minulle suunnatonta mielihyvää varmaan pitkäksi aikaa”, kommentoi Kirsti Rantanen Muoto-palkintoa.

Raadin perustelut:

Kirsti Rantanen on suomalaisen modernin tekstiilitaiteen voimakas uudistaja. Hän on tehnyt työtä teollisuudessa tuotesuunnittelijana, tulevien sukupolvien kouluttajana ja kansainvälisesti arvostettuna taiteilijana.

Designteko
Tuomas Laitinen

Tuomas Laitinen on valmistunut taiteen kandidaatiksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja maisteriksi Central Saint Martinsista Lontoosta 2004. Hän toimii muodin lehtorina Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitoksella. Laitinen on voittanut Hyères&rsquo:n muotikilpailun 2006 siskonsa Annan kanssa ja kuuluu palkitun SSAW-muotilehden perustajiin.

“Työssäni mielenkiintoisinta on nähdä, kun opiskelijat kasvavat suunnittelijoina ja ihmisinä. Parissa-kolmessa vuodessa voi tapahtua aivan käsittämättömän iso kehitys. Jotkut suorastaan puhkeavat kukkaan. Nuorten kehityskaaren näkeminen on kaikkein suurin motivaatio opettajan työssä”, iloitsee Tuomas Laitinen.

Raadin perustelut:

Tuomas Laitinen on luonut oman Laitinen-merkin kautta laajat kontaktit kansainväliseen muotimaailmaan. Hän hyödyntää näitä yhteyksiä Aalto-yliopiston lehtorina, ja avaa opiskelijoille mahdollisuuksia verkostoitua ja työllistyä kansainvälisiin muotitaloihin.

Helsinki Design Award
Liisa Pohjolainen
Ilmiöpohjainen oppiminen

Liisa Pohjolainen on Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja. Hän on pitkän linjan opetusalan ammattilainen ja toiminut muun muassa opettajana, erityisopettajana ja rehtorina.

“Maailma muuttuu ja opetuksen täytyy seurata tätä muutosta. Perinteisessä opetuksessa on jaettu tietoa, mutta nyt se on kaikkien saatavilla. Täytyy opettaa taitoja, tiedon etsimistä ja sen soveltamista, kriittistä suhtautumista, medialukutaitoa sekä sosiaalisia taitoja. Opetuksessa täytyy käyttää digitaalista teknologiaa.

Ajatus ilmiöpohjaisesta oppimisesta syntyi jo vuonna 2012. Perinteinen opettaminen jää vähemmälle. Alussa oli vaikeaa muuttaa oppiainejakoista opetusta ja muotoilla sitä uudella tavalla”, kertoo Liisa Pohjolainen ilmiöpohjaisen oppimisen perusteista.

Raadin perustelut:

Liisa Pohjolainen on ollut keskeisessä roolissa, kun Helsingin kaupungin oppilaitoksissa on otettu käyttöön ilmiöpohjainen oppiminen. Ajan haasteisiin vastaavassa opetusmenetelmässä tutkitaan todellisen elämän ilmiöitä eri oppiaineita yhdistäen. Oppiminen on yhteisöllistä ja siinä hyödynnetään digitaalisia työkaluja.

Kansainvälistyminen
Samu Hällfors, Framery Oy
P
uhelinkoppi 

Samu Hällfors perusti Framery Oy:n vuonna 2010 Vesa-Matti Marjamäen kanssa. Samu uskoo, että tilojen muuttaminen toimiviksi on avain onnellisten ja tuottavien työpaikkojen luomiseen.

”Ideamme jalostui tuotteeksi, kun start up -yrittäjinä oli pakko myydä tuotteita heti, vaikka tiesimme, että kehitystyö on vasta alussa. Suunnittelimme ja valmistimme viisi tuotesukupolvea kolmen vuoden aikana ennen kuin tuotteen teknologia ja laatu saavuttivat vaatimustasomme.

Kun tuote oli teknisesti kunnossa ja pystyimme ratkaisemaan meluongelman, ymmärsimme miksi tuotteemme ovat tärkeä osa monitilatoimistoa. Toimintamme keskiöön nousi ajatus onnellisuudesta, kun luodaan parempia työpaikkoja ja tuloksia”, kertoo Samu Hällfors.

Raadin perustelut:

Framery Oy on pioneeri äänieristettyjen toimistoratkaisujen suunnittelussa ja valmistuksessa. Yritys on onnistunut luomaan puhelinkopeista menestyksekkään tuotteen. Tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin, josta yli 50 prosenttia Yhdysvaltoihin. Framery on suomalainen yritys, jonka kaikki tuotteet valmistetaan Tampereella.

Yleisöäänestyksen voittaja: Vuoden tuote
Antrei Hartikainen
Kukkii-veistokset

Antrei Hartikainen on kotoisin Outokummusta, opiskellut Joensuussa puuartesaaniksi ja sen jälkeen suorittanut puuseppämestarin tutkinnon. Antrei asuu Fiskarsissa ja työskentelee Nikari Oy:ssä.

Kukkii-sarjan tuotteet ovat puusta valmistettuja seinähyllyjä tai korkeita, lattialla pidettäviä veistoksia. Jokainen teos on uniikki. Antrei Hartikaisen Kukkii-installaatio on nähtävillä Helsingin keskustan Stockmannilla Design Weekin ajan 7.-17.9.

“Usein ensimmäinen idea ja versio tuotteesta syntyy, kun teen teoksia näyttelyyn. Silloin työskentelen vapaasti, ilman minkäänlaisia suuntaviivoja. Tästä jää malli, prototyyppi tai pieleen mennyt versio. Välissä voi kulua vuosi tai kolmekin vuotta, ennen kuin löydän sen uudelleen. Silloin syntyy halu jalostaa prototyyppiä ja tehdä se valmiiksi tuotteeksi”, kertoo Antrei Hartikainen tavastaan työskennellä.

Raadin perustelut:

Vuoden tuote -palkinnon saajan yleisö äänesti raadin esivalitsemista kolmesta ehdokkaasta. Puuseppämestari Antrei Hartikaisen Kukkii-sarjan teokset ovat mykistävän kauniita ja ikuisia. Nuoresta iästään huolimatta Antrei omaa herkät kädet ja loistavan visuaalisen näkemyksen. Hentovartisissa kukissa voi aistia lähes pyhyyden pienen kosketuksen.

Voittajan lisäksi ehdolla olivat Hanna Sarénin huopahatut ja Tuula Pöyhösen suunnittelemat Ragamuf-tuoliryijyt. 

TAUSTAA
Ensimmäistä kertaa Helsinki Design Weekillä

Viime syksynä Helsinki Design Weekin omistukseen siirtynyt Muoto-gaala järjesettiin nyt seitsemännen kerran. Aller Media Oy perusti gaalan vuonna 2011.

Vuoden 2017 gaalaa isännöi Helsinki Design Weekin johtaja ja World Design Weeks -verkoston puheenjohtaja Kari Korkman. Muoto-raatiin kuuluivat lisäksi palvelumuotoilutoimisto Hellonin perustaja ja toimitusjohtaja Jaakko Wäänänen, viestintätoimisto Juni Communication & Production toimitusjohtaja ja omistaja Miia Koski, Koti ja keittiö -ja Oma Aika -lehtien päätoimittaja Anna-Liisa Hämäläinen, Taideteollisen korkeakoulun pitkäaikainen rehtori Yrjö Sotamaa ja  Messukeskuksen ohjelmajohtaja Laura Sarvilinna.

Gaalan juonsi Sonja Kailassaari, joka luotsaa Efter Nio -keskusteluohjelmaa YLE Teema&Fem -kanavalla. Gaalavieraina oli tänä vuonna myös kansainvälisen World Design Weeks -verkoston jäseniä ympäri maailmaa, muun muassa Amsterdamista, San Franciscosta, Limasta ja Shanghaista.

Muoto-gaalaan liittyy Clarion-hotellin aulassa Helsinki Design Weekin ajan esillä oleva Kalevala Korun pop up -näyttely sekä Secto Designin valaisininstallaatio. Kalevala Korun näyttely on osa Suomea kiertävää yrityksen 80-vuotisjuhlanäyttelyä. Design Weekin jälkeen Kalevala Korun juhlanäyttely siirtyy Kansallismuseoon ja aukeaa siellä koko laajudessaan.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna